logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić brak pliku bootmgr na Asus Eee PC 1215N po przywracaniu systemu?

fichu4 05 Cze 2013 22:51 1584 5
REKLAMA
  • #1 12387092
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Witam po próbie przywrócenia systemu w netbooku Asus Eee PC 1215N system normalnie jak zawsze prosi o restart laptopa po ponownym uruchomieniu był tylko czarny ekran. Po wymontowaniu dysku i podłączeniu przez usb do drugiego komputera nie było żadnych partycji na dysku.Programem testdisk przywróciłem wszystkie partycje 2 musiałem sformatować bo i tak tam nic nie było jedną mam jeszcze 15Gb jest tam bodajże recovery systemu i jedna z danymi na której jest backup systemu jakieś 100Gb.Po włożeniu dysku do netbooka wyskakuje komunikat brak pliku bootmgr.Dodam że po podpięciu zewnętrznego cd-romu z płytką windows 7 bo taki był oryginalny system na netbooku,CD-rom widoczny jest w biosie jak i po wciśnięciu esc na klawiaturze otwiera sie okno z wyborem cd-rom,usb,hdd.Jednak po wybraniu cd-rom nie uruchamia sie wgrywanie systemu tylko brak pliku bootmgr.
    Czyli nie mam możliwości naprawy z poziomu płytki windows 7.
    A czy można naprawić ten mgr z pozycji testdisk?
    Jeśli tak to prosiłbym o wskazówki jak gdyż nie za bardzo umiem sie posługiwać tym programem w takim stopniu.
  • REKLAMA
  • #2 12387245
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    Najpierw podaj SMART dysku.
    Co do braku botowania z napędu optycznego - płyta sprawna?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 12387439
    fichu4
    Poziom 21  
    Tak sprawna.
  • REKLAMA
  • #4 12389140
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    BC - Command Timeout: Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z dostawą energii lub wystąpiły problemy z kablem IDE/SATA/etc.
    Do tego wysokie BF.

Sprawdzałeś z inną płytą?
    Ewentualnie pokaż partycjonowanie w DMDE.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 12391177
    fichu4
    Poziom 21  
    Tak z płytka xp też nie startuje.
    Dzisiaj sformatowałem dyski usunąłem partycję tworząc tylko jedną główną na innym komputerze rzecz jasna.

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz jak włożyłem dysk z powrotem do netbooka to jest taki komunikat 1234F:
  • #6 12394833
    fichu4
    Poziom 21  
    Temat zamykam.Utworzyłem bootowalnego pendriva z systemem windows 7 i poszło.
REKLAMA