logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć prototyp produktu z metalu/plastiku z ząbkami i zaczepkami?

wree 06 Cze 2013 13:38 981 2
  • #1 12388636
    wree
    Poziom 10  
    Hej, wpadłem na fajny pomysł bardzo użytecznego produktu. Jak wykonać jego model z np. metal/plastik? posiada ząbki, zaczepki... nie wiem od czego zacząć zbudowanie prototypu. Są jakieś firmy co wykonają mi model ze schematu? Do kogo się powinienem zgłosić z takim czymś? Są jakieś firmy gdzie mogę np zakupić zaczepki (takie np by można było przyczepić coś do dna wiszącej półki w kuchni) regulować kąt trzymania danej wiszącej rzeczy.

W którym momencie i co dokładnie powinienem opatentować? pomysł? czy technologie tworzenia? pomysłu chyba nie da się opatentować, a jeżeli technologie tworzenia, to co jeżeli ktoś poprostu dobierze inny stop plastiku... czy będzie mógł tworzyć mój produkt?

Jak zbudować maszynę, która będzie produkować takie produkty? są jakieś firmy co budują takie maszyny? chodzi mi o ogólne informacje, bardziej o drogowskaz od kogoś kto przebył proces budowania produktu oraz jego dystrybucji.

Załóżmy, że mamy nielimitowaną ilość pieniędzy (nie są one przeszkodą).
  • #2 12390800
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Zgłoś się do rzecznika patentowego, poradzi co robić.
    Patentowanie to bardzo kosztowny biznes - system został tak zmanipulowany aby duże firmy patentowały jak leci a zwykły Kowalski nie miał za wielkich szans. Ale próbować możesz.

Na razie wygląda mi na to że masz bardzo mgliste pojęcie o czymkolwiek związanym z produkcją przemysłową - pełny opis tego tutaj byłby zbyt obszerny.
    W wielkim skrócie:
    Na początek musisz mieć dokładny plan wyrobu - więc chociażby zrobić rysunki.
    Często trzeba coś obliczyć, dobrać materiały i wybrać technologię.
    Części składowe (np. plastikowe) można zamówić w zewnętrznych firmach, ale samo przygotowanie przez nich produkcji dużo kosztuje.
    Potem musisz opracować proces montażu w etapach, stanowiskach i operacjach.

Zbudowanie maszyny produkującej cokolwiek (zakładając że da się zautomatyzować) kosztuje bardzo dużo - więc pisanie że mamy "nieograniczone" jest bezcelowe.

Jeśli proces nie da się zautomatyzować to musisz zatrudnić odpowiednio wykwalifikowanych pracowników, przeszkolić, udostępnić stanowiska pracy i narzędzia, kontrolować i nadzorować wydajność pracy.
    Do tego oczywiście odpowiednia kontrola jakości, bo niekoniecznie coś co wyprodukuje się dobrze pierwszego dnia uda się zrobić tak samo dobrze drugiego.

Żeby sprzedawać cokolwiek na terenie UE musisz zadeklarować zgodność z wymaganiami CE. Zależnie od rodzaju wyrobu wymaga to odpowiednich badań.
    Aby nie zbankrutować na reklamacjach wypadałoby też sprawdzić trwałość i niezawodność produktu.

W którymś miejscu trzeba też obliczyć koszty produkcji, dystrybucji i reklamy i skonfrontować z możliwą do uzyskania ceną ze sprzedaży.

Chyba już rozumiesz dlaczego produkcję takich rzeczy często zleca się w całości firmom zewnętrznym - tyle że wtedy po pierwsze to przekazujesz im całą wiedzę i know-how, po drugie błędy projektowe niekoniecznie wezmą na siebie, po trzecie nie robią tego za darmo a całość kwestii rentowności przedsięwzięcia to twój problem.
  • #3 12391293
    wree
    Poziom 10  
    Dzięki o to mi chodziło, trochę pogrzebałem za tym, na razie rozbiłem produkt na 5-7 składników dostęp do 3 już znalazłem z zewnętrznych firmach (już gotowe). Myślę nad procesem montażu właśnie. Tak właśnie pomyślałem, że na początek dobrze będzie po prostu zamawiać osobne części u kilku producentów i pracownicy będą montować albo dam do zmontowania osobie kupującej (lepiej będzie pakować). 2 części będę musiał wytworzyć sam (przez jakieś fabryki plastiku). Hmm zlecać całości nie chcę bo gdzie tu przygoda ;) Trudności mi nie przeszkadzają... w końcu mam całe życie na to ;) W sumie to właśnie chodziło mi o to jak to się nazywa "produkcja przemysłowa" zaczynam studiować temat. Jeżeli patenty wypalą to na pewno się uda. Miałeś jakieś doświadczenia z patentowaniem? Na co powinienem uważać? Dzięki.
REKLAMA