logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Swietlówki - Dlaczego jedna świetlówka nie świeci

krych97 07 Cze 2013 18:02 20484 10
REKLAMA
  • #1 12393133
    krych97
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Mam dwie świetlówki połączone równolegle. Ostatnio jedna przestała świecić to pomyślałem żeby wymienić starter kupiłem jeden nowy a świetlówka nadal nie świeciła. Kupiłem i wymieniłem dwa a świetlówka nadal nie świeci. Zamieniłem je miejscami w celu sprawdzenia czy obie działają i działają. Rozebrałem ją i są tam dwa dławiki, zamieniłem je miejscami i świetlówka nadal nie świeci. Jest tam też taki duży kondensator ale całkowicie pominięty i nie podłączony. Przejrzałem ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588585.html ale odpowiedzi dlaczego nie świeci nie znalazłem. Dyskusja na nim nie toczyła się od 3 lat więc założyłem nowy temat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12393259
    krych97
    Poziom 16  
    Ale kondensator był tylko włożony ale nie podłączony.
  • #4 12393402
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Rozrysuj schemat, wtedy będzie można przeanalizować co jest grane?
  • #5 12393462
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Może masz wypalone po prostu styki. Często się z tym spotkałem.
  • REKLAMA
  • #6 12393488
    kamil6666
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kolego albo masz źle dobrane zapłonnik albo padł Ci dławik .W ekstremalnych przypadkach gniazdo świetlówki możesz mieć wypalone. Nic więcej tam nie może się popsuć. A co do kondensatora to wywal go i zewrzyj przewody które szły do kondensatora.

Jeszcze jedna tego typu rada a będzie "nagroda".[kkas12]
  • REKLAMA
  • #7 12393542
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    kamil6666 napisał:
    A co do kondensatora to wywal go i zewrzyj przewody które szły do kondensatora.

Kolego nie dawaj takich rad, jak nie wiesz jaki jest schemat, często są włączone kondensatory celem kompensacji mocy biernej i poprawy sprawności układu. Zwarcie przewodów zasilających ten kondensator to czyste szaleństwo.
    Co innego jak kondensator jest włączony w szereg, wtedy otrzymujemy przesunięcie fazowe, druga świetlówka świeci asynchronicznie do pierwszej i tym sposobem niweluje się efekt stroboskopowy tam gdzie pracują tokarki, frezarki itd.
  • #8 12393546
    Wodnik-W8
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam. Sprawdź w tych świetlówkach skrętki, czy nie są przepalone.P.
  • #9 12394809
    krych97
    Poziom 16  
    Dzięki. Zaraz idę sprawdzić gniazda do świetlówek i podłączę każdą osobno do jednego dławika, ale wydaje mi się że dławiki są dobre. Przepraszam ale schematów nie umiem rysować( jedynie mogę odwalić jakąś żenadę w paincie )

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

Wszystkie gniazda są ok. Dławiki zamieniłem miejscami i włączyłem jeszcze raz a świetlówka jak nie świeciła tak nie świeci. Zaobserwowałem że jeden starter zapala świetlówkę, świetlówka zapala się bardzo szybko a dławik pracuje dużo ciszej niż wcześniej. Wcześniej włączałem świetlówki do prądu i dławik chodził dosyć głośno a teraz go prawie nie słychać.
  • #10 12417372
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Kolego kamil6666 czy ty wiesz jak jest podłaczony kondensator w oprawie nie dawaj takich rad bo krych97 będzie miał całkiem ciemno w domu.
  • #11 12421542
    krych97
    Poziom 16  
    Nie będę miał ciemno. Poddałem sie i zamontowałem dwie żarówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jedną z dwóch równolegle połączonych świetlówek, która przestała świecić. Po wymianie starterów i zamianie dławików miejscami, problem nadal występował. Użytkownik zauważył, że kondensator był niepodłączony, co wywołało dyskusję na temat jego roli w układzie. Uczestnicy sugerowali sprawdzenie styków, dławików oraz gniazd świetlówek. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zamontowanie żarówek, rezygnując z dalszych prób naprawy świetlówek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA