logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ericsson R600 i błąd 0301 przy terminatorze! Pomocy!

Mariusz i Ola 02 Mar 2005 22:02 1821 24
REKLAMA
  • #1 1281028
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Witam grzebałem na forum, może nie wystarczająco, ale mam problem... Wywala mi błąd jak w temacie czyli 0301. Co to oznacza? Telefon się włącza normalnie. Jest coprawda po upadku, zasięg ma , bateria trzyma, tylko przy próbie połączenia się wyłącza. Jaka jest tego przyczyna? Chcę mu stzrelić nowe oprogramowanie! Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

POMOCY RAZ JESZCZE!!!

Dodano po 45 [minuty]:

Potrzebny Flasch ARM CPU na gwałt!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1281390
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    jesli cos pomoze Ci flash to mam dwa pod div'a - R600_EMEA1_v6014... Tylko, ze obydwa roznia sie wielkoscia... Te telefony sa porabane jesli chodzi o flash... Mialem juz z jednym doczynienia, po flashu na pl trup, i niestety poszedl na szrot (nie tylko u mnie)... Jesli chcesz to wrzuce jeden i drugi...
  • REKLAMA
  • #3 1281473
    saiblling
    Poziom 19  
    Nie spotkalem sie z bledem 0301. Kiedy pokazuje Ci go Div? Nie wyglada na uszkodzenie programowe. Jak chcesz opis bledow terminatora, jezeli nie masz to wrzuce.A flasha wgrywaleś.Bo ja raz wgralem avr do T610 z niemiec i nie dzialal aparat> Dorzucilem modem i poszlo. Mozesz tez sprobowac Repair->remake Crc`s+Rebuild Sp Are. Jak fon nie zyl czasem pomagalo ale czy w tym przypadku nie wiem.
    Moge wrzuci arma na forum lub daj maila (troche zakurzony 6015 chyba z axneta, nie pamietam)Nigdy nie mialem okazji go sprawdzic
    Pozdro
  • #4 1281815
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Błąd pojawił się w momencie gdy chciałem zczytać kod na smoka!

Gdyby ktoś miał listę błędów terminatorka ale w języku Polskim to bardzo bym prosił , bo z angielszzcyzną u mnie cienko.
  • #5 1282068
    dariusz_21
    Poziom 23  
    Ocena: 15
    Wrong settings for LPT port - Battery not loaded - Lots of other things ... Discussion Link: 1. Link 2. Link 3. Search for error AND 0101 here error 0106 Description: unknown Probable solution: unknown Discussion Link: none error 3002 Description: unknown Probable solution: unknown Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 3002 here error 320B Description: unclear Probable solution: - Try a reflash Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 320B here error 350E Description: - Might be a problem with processor speed Probable solution: see link below Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 350E here error 3608 Description: - Might be a faulty or fried ARM chip inside the phone - Might be a faulty cable - Might be a faulty dongle Probable solution: - Get a new phone Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 3608 here error 3612 Description: - Might be closely related to error 3608 Probable solution: see above Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 3612 here error 3614 Description: - Might be closely related to error 3608 Probable solution: see above Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 3614 here error 3621 Description: Occurs when trying to fix bluetooth problem with T68x Probable solution: see link below Discussion Link: 1. [url=]Link[/url] 2. Search for error AND 3621 here error 4014 Description: unclear Probable solution: none Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 4014 here error 4016 Description: unclear Probable solution: see link below Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 4016 here error 4017 Description: - Might be closely related to error 4016 Probable solution: see above Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 4017 here error 5202 Description: - Might be unstable USB Power Probable solution: - Try a different USB port Discussion Link: 1. Link 2. Link 3. Link 4. Search for error AND 5202 here error 5302 Description: - Might be closely related to error 5202 Probable solution: see above Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 5302 here error 5701 Description: - Might be from playing around with the battery menu Probable solution: see link below Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 5701 here error 6101 Description: unclear Probable solution: see link below Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 6101 here error 6106 Description: - Might be closely related to error 6101 Probable solution: see link below or above Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 6106 here error 6202 Description: unknown Probable solution: unknown Discussion Link: 1. Link 2. Search for error AND 6202 here tu masz kody błędów jak ci jakis wyskakujew napisz mi na gg lub na pw numer błedu to ci go przetłumacza
  • #6 1282075
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Dzięki Darku za liste! Tylko muj błąd too " 0301" Pojęcia niemam co to może być? Wyskakuje przy próbie zczytywania kodów. No nic będę szukał dalej. Odezwe się jeszcze!
  • REKLAMA
  • #8 1282120
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Sprubuje to jeszcze pożądnie wyczyścić. Odłużmyto na wieczór. Bo teraz jestem w pracy i niemam tego eryka ani sprzętu. Odezwe się wieczorkiem ja przeczyszcze i zobacze co się dalej bęzie działo. Pozdrawiam!
  • #9 1282640
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    0301 to błąd komunikacji, trzeba bardzo dokładnie wyczyścić styki w gnieździe w telefonie i docisnąć wtyczkę od terminatora, pójdzie na bank, ja wielokrotnie miałem taki komunikat i nie tylko z r600, z różnymi erykami tak jest, jeśli czyszczenie z zewnątrz nie pomoże, to rozkręć go i sprawdź styki gniazda o płyty głównej, tam czasami śniedzieje, szczególnie, gdy telefon był zawilgocony, ale błąd 0301 to błąd transmisji na bank
  • #10 1282659
    pawel
    Spec od GSM
    wlasnie wspomnianym wyzej arm 6015 z axneta uwalilem R600...
  • #11 1282948
    saiblling
    Poziom 19  
    Do pawel. za info, juz zrobilem delete tego pliku
  • #12 1283967
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    W dalszym ciągu nici, styki czyściutkie i Dalej ten sam error? Jest jeszcze jakieś koło ratunkowe?
  • #13 1284098
    saiblling
    Poziom 19  
    Hm, nie wiem co sie dzieje. Czytalem kiedys chyba na techtroniku ze gosc 2x puszczal po kolei tylko Rebuild SP Area using OTP IMEI, i rzekomo sciagnal tak locka, i tu moze (nie musi) byc przyczyna,
    Moja propozycja zaznacz rebuild...i do selected job. Jak nic nie da to jeszcze raz. Jezeli masz komunikacje to sptobuj naprawy jak napisalem wyzej. Jak to nic nie da to nic wiecej nie doradze. Jezeli stosowales clear sp lock zaznaczyles tez rebuild...? Moze trzeba sprubowac Reset Gdfs + rebuild?
  • #14 1284108
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    A masz może sprawdzony AVR flash???

Jeśli tak to bardzo bym prosił!!!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #15 1284178
    saiblling
    Poziom 19  
    Soory, nic nie mam (ten z axneta delete) Moge jutro spytac kola, choc watpie bo to raczej on u mnie szuka. Jakby jednak mial dam znac
  • #16 1284230
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Dzięki śliczne za chęci! jestem wdzięczny! Gdybyś miał to zapodaj! Mowa oczywiście o sprawdzonym! Pozdrawiam!
  • #17 1284289
    pawel
    Spec od GSM
    @saiblling - chcialem powiedziec, ze kiedys tym flashem z axnetu uwalilem fona, moze wina nie byla po stronie flasha (wowczas byl kiepski transfer i go nie "dociagnelo" w calosci), moze moj egzemplarz r600 byl taki :) Kiedys nie tylko ja uwalilem tym flashem z axnetu fona, stad moj post, wiec moze lepiej uwazac... Chyba, ze ktos wgral bez problemu? Mam dwa 6014, ale ich nie wgrywalem do r600... Flasha avr jako takiego nie widzialem (podobnie jak w t100 flashe sa arm pod div'a), chyba ze pod twister/tornado (*.bis)
  • #18 1284436
    saiblling
    Poziom 19  
    Do pawel i tak dzieki bo moze przez to nie wloze kiedys reki do nocnika. Chociaz...mam terminatora wlasnie z axnetu i mam od nich dwie plyty z softem (r600 akurat nie ma) wiec moze ten arm jest dobry. Mozna ewentualnie do nich napisac i spytac czy sprawdzony (to bylo glupie :))

Chcialem dodac ze wiekszosc softu z tych plyt sprawdzilem tzn nic nie uwalilem
  • #19 1285165
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Styki wypolerowane dosłownie i nadal to samo, przy próbie zczytania kodów wywala error 0301. Inne fony śmigają, także sprzęt jest sprawny. Proszę ponownie o sprawdzonego flasha pod R600. W załączniku screen z operacji. Ma ktoś jakieś propozycje?
    Załączniki:
    • 0301.rar (10.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1286504
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    pliki z flashami akurat nic tu nie mają do tego ze jeden ubija a drugi nie... poprostu ten model jest tak poj.......!!! sam popłynąłem gdy przy probie flasha pasek zatrzymal sie na 1% ale moim zdaniem problemy z komunikacją odczytem kodów itd. są spowodowane procedurą podłaczenia tej słuchawki pod div'a o ktorej mało kto słyszal... wyjąc batt podpiąc kabel wlozyc batt-> (po kazdej operacji a szczegolnie po odczytaniu kodow locka zanim odlączymy telefon wyjąc baterie!!!)
  • #22 1289416
    Mariusz i Ola
    Poziom 21  
    Witam raz jeszcze! Lafa - nawet i twoja solucja nie ruszyła tego szmelcu. Szkoda... Pozostaje mi już tylko oddać szmelc w ręce właściciela. Dziękuje raz jeszcze za zainteresowanie w temacie i chęć pomocy!!!

Pozdrawiam wszystkich!

A co do tego aparatu... Hmmm Może "ten typ tak ma"
  • #23 1915336
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Witam, u mnie to samo! Error 301 przy próbie połączenia, już po wciśnięciu ON w telefonie. Jednak udało mi się odczytać kody, ale pod win 98SE. Pozdrawiam !
  • #24 1920995
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Już wszystko sprawdziłem. Jak przytrzymam wtyk pod kątem do góry, to normalnie zczytuje kody, nawet pod xp. Pod W98 musiał mi przypadkowo dobrze stykać, bo pewnie inaczej leżał. Wina styków - coś nie łączy. Robiłem to div 84 final (crk).
  • #25 1931272
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    witam rada dla was najczęściej trzeba pożadnie wyczyścic styki później wyczyścic styki na płycie,w r600 gniazdo jest chyba lutowane do płyty,a więć gdy wywala 0301 jest to błąd podczas komunikacji i trzeba albo przelutować gniazdo,poprostu odświerzyć styki.Czesto ludzie podczas łądowania pociągają za ładowarkę zamiast ją przełamać w górę lub w dół aby wyciągnąć ładowarkę i wtedy obluzowują styki w gnieździe i trzeba naprawiać gniazda.

Pozdrawiam mariogsm.pl

Dodano po 1 [minuty]:

przelutuj to gniazdo i będzie smigało,tak dla włąsnej próby spróbuj i zobaczysz że zadziała.U mnie skutkuje w 99% telefonów.

Pozdrawiam mariogsm.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędu 0301 pojawiającego się podczas próby komunikacji z telefonem Ericsson R600 za pomocą terminatora (interfejsu serwisowego). Telefon włącza się normalnie, ma zasięg i trzyma baterię, jednak przy próbie odczytu kodów lub połączenia wyłącza się lub pojawia się błąd 0301. Błąd ten jest interpretowany jako problem z komunikacją między telefonem a terminatorem, najczęściej spowodowany zabrudzeniem lub uszkodzeniem styków w gnieździe telefonu. Zalecane jest dokładne czyszczenie styków zarówno na telefonie, jak i wtyczce terminatora, a w przypadku braku efektu – rozkręcenie telefonu i sprawdzenie, czy styki gniazda nie są skorodowane lub uszkodzone. W niektórych przypadkach konieczne może być przelutowanie gniazda, które w modelu R600 jest przylutowane do płyty głównej. Próby flashowania telefonu różnymi plikami (np. ARM CPU 6014, 6015) były podejmowane, jednak flashowanie bywa ryzykowne i może uszkodzić telefon, zwłaszcza jeśli transfer jest niestabilny. Procedura podłączania telefonu do terminatora wymaga wyjęcia baterii przed podłączeniem kabla i ponownego jej włożenia po podłączeniu, co ma zapobiegać problemom z komunikacją. Nie znaleziono oficjalnej listy błędów terminatora w języku polskim dla błędu 0301, ale jest on powszechnie rozumiany jako błąd transmisji. Użytkownicy potwierdzają, że problem jest sprzętowy, a nie programowy, i dotyczy głównie styków i gniazda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA