logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liceum informatyczno - medialne a technikum teleinformatyczne

Womanizer 09 Cze 2013 21:45 1587 3
REKLAMA
  • #1 12400273
    Womanizer
    Poziom 2  
    Witam. Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem nowy na tym forum, choć myślę, że nie ma to większego znaczenia. Może przejdę od razu do sedna sprawy. Mianowicie wakacje się zbliżają, koniec gimnazjum tuż tuż, trzeba wybrać szkołę ponadgimnazjalną. Tutaj zaczynają się schody, wstępnie chciałem iść do technikum na profil teleinformatyczny jednak niedawno zorientowałem się, że niedaleko tego miejsca jest liceum o profilu informatyczno medialnym ( pierwszy raz to słyszę ), przeczytałem mniej więcej, że nauczę się tam programowania, trochę o grafice, ogólnie to co lubię. Teraz nie jestem do końca zdecydowany, niby jak wybiorę technikum to praktyki, większy nacisk na pracę, ale czy to wystarczy ? Czy zarobię po tym takie pieniądze jak po liceum --> szkoła policealna ( prawdopodobnie ) i studia. Co mi się bardziej opłaci, patrząc pod kątem zarobków w przyszłości, zależy mi na dobrej pracy ( jeśli zajdzie taka potrzeba, wyjadę za granice ). Dobra, na razie tyle. Chcę poznać Wasze opinie, co byście wybrali, może macie jakieś doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #2 12400947
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!

Womanizer napisał:
    Czy zarobię po tym takie pieniądze jak po liceum --> szkoła policealna ( prawdopodobnie ) i studia. Co mi się bardziej opłaci, patrząc pod kątem zarobków w przyszłości, zależy mi na dobrej pracy ( jeśli zajdzie taka potrzeba, wyjadę za granice )

Zdobycie dobrej pracy będzie zależne głównie od Twojej wiedzy, umiejętności i chęci. Ale przede wszystkim, wybierz szkołę średnią i zagadnienia, które naprawdę Cię interesują, a nie ładnie się nazywają.

Womanizer napisał:
    liceum o profilu informatyczno medialnym ( pierwszy raz to słyszę )

Skoro nazwa szkoły nic Ci nie mówi (szczerze mówiąc mnie również), to warto wybrać się tam i w sekretariacie dowiedzieć się szczegółów, a może na stronie internetowej tej szkoły (jeśli takowa istnieje).
    Poza tym nic nie zastąpi pracy własnej, interesowania się i zgłębiania samodzielnie problemów, które Cię interesują. Mniemam, że w żadnej szkole średniej nie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię tematy i trzeba samemu się dokształcać, a dobra szkoła średnia stanowi podstawy i pokaże kierunek gdzie i jak szukać.
  • REKLAMA
  • #3 12401417
    Womanizer
    Poziom 2  
    Nie chodzi o ładną nazwę, informatyczno - medialna ma w sobie to co mnie interesuje i co chciałbym robić, programowanie, grafika, budowa stron WWW, dodatkowo w szkole uczą analitycznego myślenia.
    Jeśli chodzi o to ,, nauczanie własne " od czasu do czasu bawię się w programach typu PhotoShop, Adobe Premiere, After Effect, jakieś podstawy programowania C++ też znam.
  • #4 12409084
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!

Womanizer napisał:
    informatyczno - medialna ma w sobie to co mnie interesuje i co chciałbym robić, programowanie, grafika, budowa stron WWW, dodatkowo w szkole uczą analitycznego myślenia.
    Jeśli chodzi o to ,, nauczanie własne " od czasu do czasu bawię się w programach typu PhotoShop, Adobe Premiere, After Effect, jakieś podstawy programowania C++ też znam

Jeżeli tak, to trafiłeś ze szkołą w dziesiątkę. Jeszcze pomyśl o sensownych praktykach już teraz i oczywiście praca własna (ale z tym jak widzę nie ma problemu).
REKLAMA