logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liceum czy technikum po gimnazjum dla przyszłego grafika komputerowego – co wybrać?

dooom 13 Maj 2013 21:51 1338 3
REKLAMA
  • #1 12304251
    dooom
    Poziom 1  
    Witam, kończę właśnie II klasę gimnazjum, i nie wiem gdzie iść dalej. Myślałem o informatyce. Jestem nawet całkiem niezły, szczerze to najlepszy w szkole xd. Lubię informatykę, to chyba najważniejsze, a skoro jestem dobry to czemu mam nie wiązać z tym mojej przyszłości. No dobrze, tylko teraz pytanie: liceum czy technikum? Od razu mówię że w przyszłości, chciałbym iść na te 5-letnie studia informatyczne, i myślę że liceum lepiej mnie do nich przygotuje. Ale proszę o poradę. Co wybrać? i czemu? Chciałabym siedzieć raczej w grafice, bo matematyka nie jest moją najlepszą stroną, więc programowanie raczej odpada. Do jakiej szkoły mogę się wybrać, na jaki profil, i dlaczego? :) pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12305003
    akajarz
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    Nie ma informatyki bez matematyki.
    Jeżeli jesteś mocny z malunków a noga z matmy to idź w kierunku liceum plastycznego a potem ASP.
  • REKLAMA
  • #3 12305033
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jeżeli na prawdę chcesz iść na informatykę to musisz się podszkolić z matmy. Przydaje się bardzo dużo, bo w sumie to na niej oparte jest wszystko. Ja bym polecał technikum + dużo własnej inwencji w domu. Sama szkoła bez znaczenia jaka, bez żadnego własnego wkładu ucznia nic nie zdziała, tak więc do nauki matmy i do dzieła ;)
  • #4 12305207
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!
    dooom napisał:
    No dobrze, tylko teraz pytanie: liceum czy technikum? Od razu mówię że w przyszłości, chciałbym iść na te 5-letnie studia informatyczne, i myślę że liceum lepiej mnie do nich przygotuje

Jeżeli myślisz o studiach informatycznych na politechnice, to wybierz się na informatykę do technikum. Lepiej będziesz przygotowany do przedmiotów technicznych, z którymi zetkniesz się na studiach (zależnie od wydziału: mechanika lub elektrotechnika). Z kolei, myśląc o studiach na uniwersytecie możesz spokojnie startować do liceum.
    Na każdym etapie bardzo ważna jest praca własna w interesującym Cię zakresie (tu informatyka). Definitywnie nad matematyką musisz popracować.
REKLAMA