logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak woda mogła dostać się do silnika pompy wody przy sterylizatorze rurowym?

nocnykoneck 10 Cze 2013 10:31 2307 5
REKLAMA
  • #1 12401215
    nocnykoneck
    Poziom 9  
    Witam pracuje w zakładzie przy produkcji. Dziś stało się coś dziwnego. Silnik był zalany woda i spalony. Silnik napędza pompę wody. Nikt nie lał go woda i pracował do końca mojej zmiany. Dziś rano już nie ruszył bo była w nim woda. Tak jakby dostała się przez weekend. Izolacja była prawidło silnik posiada odrzutnik na wałku. Mechanik twierdzi że nie ma opcji żeby woda się dostała ale szefostwo wie swoje. Zarzucają mi sabotaż. Jak mam się bronić? Może to być wina złego uszczelnienia pompy?

Dodano po 24 [minuty]:

Dla wtajemniczonych. Jest to pompa wody podgrzewającej przy sterylizatorze rurowym
  • REKLAMA
  • #2 12401768
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Cudów nie ma- pewnie jakieś uszczelnienie poszło czego mechanik nie zauważył,ewentualnie można sprawdzić dach czy coś się po silniku nie lało, inną opcją jest jakieś skroplenie wody np. gdyby silnik było dużo zimniejszy od otoczenia (np. wtedy gdy nie pracował). Ostatnią opcją jest istotnie sabotaż -jak nie Twój to kogoś innego. Prawdopodobne przyczyny podałem w kolejności od najbardziej prawdopodobnych do tych najmniej. No chyba, że cuda są i właśnie się ziścił.
  • REKLAMA
  • #3 12402577
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Może być że uszczelnienie pompy puszcza tylko przy większym ciśnieniu ,musisz im praktycznie udowodnić że ta woda mogła tam wlecieć .Jeden minus to wygląda na to że było słabe uszczelnienie wlotów silnika.
  • REKLAMA
  • #4 12403199
    nocnykoneck
    Poziom 9  
    Dziękuje panowie. Może być przez duże ciśnienie, jednak silnik do końca zmiany pracował więc podczas pracy odpada... Ciśnienie wody na tej pompie podchodziło max do 3 bar. Woda była pod kopułą styków gdzie przewody wchodzą do silnika. Wejście było zalane sylikonem. A po zdjęciu kopuły w tej puszce była świeża korozja. Nie wiem po jakim czasie powstaje...
  • REKLAMA
  • #5 12403256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 12403277
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Jeżeli silnik zasilany jest kablem posiadającym oplot z drutów lub taśmy, to możliwe jest ze w wyniku miejscowego uszkodzenia powłoki zewnętrznej woda kapiąca gdzieś po drodze na kabel , przesączała się do skrzynki przyłączowej silnika. Takie przypadki mieliśmy zwłaszcza przy napędach na wolnym powietrzu.
REKLAMA