logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa przecieku w silniku pompy hydromasażowej - zalepienie pęknięcia

Khorin 12 Lut 2024 17:10 285 6
REKLAMA
  • #1 20958246
    Khorin
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam, miałem problem z silnikiem od wanny z hydromasażem, bo przestał działać i buczał, okazało się że kawałek gumowego korka, które zabezpieczały pewnie śruby od korozji w środku, powyskakiwały i jedna guma zablokowała łopatki i cały wirnik z jednej strony. Wyciągnąłem tą gumę i silnik zaczął działać itd, ale podczas gdy jest włączany i pompuje wodę zaczęła w jednym miejscu kapać woda. Tylko gdy jest uruchomiony, jak pompa nie pracuje to nie kapie i jeszcze raz go rozebrałem i zauważyłem w otworze popękany plastik i dziurę. Czy mogę ten cały otwór czym czymś cały zalepić? Bo widać tam kawałek wirnika jak obraca się w środku. Dołączam zdjęcia.
    Załączniki:
    • Naprawa przecieku w silniku pompy hydromasażowej - zalepienie pęknięcia IMG20240212165552.jpg (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naprawa przecieku w silniku pompy hydromasażowej - zalepienie pęknięcia IMG20240212165525.jpg (2.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20958258
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Uszczelniacz się wysypał. Nie zalepisz niczym, trzeba naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 20958267
    Khorin
    Poziom 3  

Kawałek wyszczerbionego plastiku stamtąd wyskrobałem, czyli to uszczelnienie wirnika, żeby się woda tam nie dostała? Silnik jak trochę popracował to praktycznie tam nic już nie kapało. Czyli niezbyt żeby to tak zostawić jak jest?

Dodano po 3 [minuty]:

78db78 napisał:
    Jak zaślepisz pójdzie woda na silnik.

No właśnie coś tak czułem, że jak to zaślepię to będzie gorzej, bo woda pójdzie dalej, a jakbym tak zostawił jak jest to pochodzi to?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20958297
    Khorin
    Poziom 3  
    No to ja to na razie chyba zostawia to, dlatego się chciałem upewnić bo właśnie mi się wydawało że to może być jakieś uszczelnienie i ze to właśnie jakieś zabezpieczenie żeby woda odpływała. Ten uszczelniacz mógł już kilka lat temu się rozwalić. Bo ta pompa ma już z 15 lat, i ciekawe czy bym nawet dostał taki uszczelniacz do tego modelu. Po prostu nigdy tam nie zaglądałem czy coś z niego kapie podczas pracy, ale przy naprawie wyszła kolejna usterka...
  • #7 21062063
    Khorin
    Poziom 3  
    Dziękuje za odpowiedzi. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem pompy hydromasażowej, który przestał działać z powodu zablokowania wirnika przez kawałek gumowego korka. Po usunięciu przeszkody silnik zaczął działać, jednak pojawił się wyciek wody z powodu pęknięcia w plastikowej obudowie. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością zalepienia otworu, ale otrzymał odpowiedzi sugerujące, że uszczelniacz mógł być uszkodzony, a zalepienie mogłoby prowadzić do dalszych problemów z wodą dostającą się do silnika. W końcu użytkownik postanowił pozostawić sytuację bez zmian, podejrzewając, że pęknięcie może pełnić funkcję odprowadzania wody w przypadku awarii uszczelnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA