logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz do macpro 2,66 - wywala bezpiecznik przy właczaniu do sieci

hasod 11 Cze 2013 13:17 3297 3
REKLAMA
  • #1 12405396
    hasod
    Poziom 2  
    Niestety nie wiem jaki to zasilacz, udało mi się znaleźć informację, że ma moc 980W.

Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu gdy włączam listwę zasilającą(z filtrem przeciwprzepięciowym) do której jest podpięty komputer, wywala bezpiecznik.

Podpinałam po różne listwy, zmieniałam gniazdka, ale dalej wywala.

Czytałam gdzieś, że w momencie włączania do sieci zasilacz pobiera jakoś bardzo dużo energii i niby to tak wygląda, bo bezpieczniki wywala jak zasilacz jest długo odłączony od sieci, kilka godzin, jak włączam po jakimś krótkim okresie to jest bez problemów.

Dodam jeszcze, że mam starą instalację elektryczną na aluminiowych przewodach, a bezpiecznik na tej fazie ma 10A i nie można chyba więcej dać. Oczywiście uziemienia nie ma, ale gniazdka są z bolcem podłączone na zero.

Moje pytanie jest czy faktycznie sprawny zasilacz w takiej sytuacji może powodować wywalanie bezpiecznika?

Mnie się wydaje, że coś jest nie tak, bo przez długi czas nie było takich problemów, a teraz nagle się zrobiły. Pytanie tylko czy to może sieć, albo może bezpiecznik, bo w sumie stary dość jest?

Boję się, że jak zaniosę do serwisu Apple to mi policzą trochę sporo, a tak naprawdę nie wiadomo czy ma sens? :(
  • REKLAMA
  • #2 12407825
    niebieski55
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    Moim zdaniem to wymiana bezpiecznika na nowy 10A załatwi sprawę. Miałem podobny przypadek z 20 letnim bezpiecznikiem przy rozruchu silnika elektrycznego 1KW. Dla bezpieczeństwa niech elektryk sprawdzi instalację zwłaszcza że jest z drutu aluminiowego.
  • REKLAMA
  • #3 12408412
    hasod
    Poziom 2  
    dzięki, spróbuję wymienić, mam z tym problem, bo tam jest kiepski dostęp do bezpieczników
    to nie moje mieszkanie, więc za dużo tam nie mogę

ale chyba masz rację, teraz po prostu nie wyłączam listwy i tyle, ale jak będzie burza to będę musiała

zastanawiam się nad jednym, w którymś z tematów czytałam o bezpieczniku zwłocznym, że to ma pomóc, ja mam bezpieczniki automatyczne, takie stare wkręcane, czy takie są typu zwłocznego, bo ja jestem totalny laik jeśli chodzi o elektrykę
  • #4 12408454
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    hasod napisał:
    kiepski dostęp do bezpieczników
    to nie moje mieszkanie, więc za dużo tam nie mogę
    jeśli to tylko niedopasowanie to załóż(zleć) w listwie termistor rozruchowy albo softstart np.od mikrofali za listwą
    hasod napisał:
    jak zaniosę do serwisu Apple to mi policzą trochę sporo
    W Brukseli wsadzą cię do twierdzy za samodzielne myślenie a pan na złomie wykręci za piątala
REKLAMA