logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przewodowy czujnik magnetyczny do bezprzewodowej centrali?

Robik6 11 Cze 2013 22:50 3126 10
REKLAMA
  • #1 12407966
    Robik6
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam !

Mam alarm bezprzewodowy ( centralka,czujnik ruchu bezprzewodowy i czujnik bezprzewodowy otwarcia drzwi/okno )
    Potrzebuję zamontować na zewnątrz ( na polu , temp. minusowe ) czujnik magnetyczny otwarcia ( drzwi drewniane ). Czujnik ten chciałbym aby był przewodowy,więc moje pytanie czy da się do alarmu bezprzewodowego zamontować taki przewodowy czujnik.
    Jeśli tak to jaki najlepiej wkręcany i jak go podpiąć. Proszę o krótki opis i w miarę zrozumiały dla laiika.
  • REKLAMA
  • #2 12408503
    Robik6
    Poziom 10  
    Nikt nie wypowie się ?
    Zależy mi na czasie , proszę o podpowiedź.
  • #3 12408602
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Kolego.. o godzinie o której napisałeś posta większość ludzi już śpi albo nie zajmuje się czytaniem Twoich postów. Więc nie miej za złe, że ktoś nie zdążył Ci odpisać prawie natychmiast.

Czy się da podłączyć czujkę przewodową do centrali bezprzewodowej ? A kto to wie ? Skoro nawet nie napisałeś jaka to centrala. Zawsze coś da się wymyślić, ale bez wiedzy o jakim sprzęcie mowa trudno będzie coś doradzić.
  • REKLAMA
  • #4 12408626
    Robik6
    Poziom 10  
    Pewnie Masz racje :-) Czasami chce się coś szybko,szybko pojawiają się inne wątki a u mnie zero.... OK

Alarm o którym mowa to Alarm Protect ( z groupona )

Panel sterowania z ekranem i klawiaturą LED
    Syrena (110 dB), zasilacz i kabel RJ-11
    Zestaw 2 piloty, 1 czujnik PIR, czujnik otwarcia drzwi i okna
    Automatyczne wezwanie do 9 zaprogramowanych numerów alarmowych
    sterowanie za pomocą klawiatury, pilotów, telefonu
    Zintegrowana bateria, w przypadku awarii zasilania
    Częstotliwość radiowa 315 MHz / 433 MHz
    Adapter (wejście) 220 V - 50 Hz

Może teraz jakieś odpowiedzi

"dariusz.bembenek" dzięki za odzew.
  • #5 12408713
    ryba884
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    "Sprzęt" z CHRL nie doczytałem się czy do tego można podłączyć jakąś linie przewodową. Na gruponie brak takiej informacji.
  • REKLAMA
  • #6 12409876
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Gratuluje wyboru produktu z grupon`a ;) równie dobrze kolega autor mógł kupić coś w makro czy innym supermarkecie.
    Co do tegoż sprzętu to wraz z nim powinna zostać dostarczona instrukcja obsługi i DTR.
    Wystarczy przeczytać ją dokładnie czy jest taka możliwość.
  • #7 12409926
    Robik6
    Poziom 10  
    ... a co kolega " extremeee " ma do zarzucenia temu alarmowi ( bo tak zrozumiałem z wpisu,że to kicha ). Chętnie dowiem się jaką gafe popełniłem w wyborze sprzętu. Jestem laikiem , sprzęt potrzebuję na działkę rekraacyjną-pomyślałem , że za 300 zł to w sam raz :-)
  • REKLAMA
  • #8 12410020
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12410083
    Robik6
    Poziom 10  
    no tak,na pewno nie jest to sprzęt profi,ale jego przeznaczenie i cena ... wiadomo ...
    Czemu przeszkadza 433 MHz , zbyt czuły na inne układy elektroniczne ( takich w pobliżu nie będzie )
    Bateria jeszcze nie wiem ile potrzyma,zobaczymy..? Mam nadzieję że posłuży jako "straszak" dla złodziei nie koniecznie Profi :-)
    Dzięki za wypowiedzi Panowie
  • #10 12410196
    ryba884
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    433MHz to najbardziej "zaśmiecone" pasmo. Do tego stały kod. Pewnie brak detekcji zagłuszenia pasma czyli silny nadajnik na 433MHz i robię co chce bez reakcji alarmu. No i wg. opisu z Grupona to jeśli to wersja na pasmo 315MHz to nielegalne jest używanie tego u nas.
  • #11 12418397
    Piotrek_gda
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Legalne nielegalne :) ale jest szansa że spełni swoją rolę i to może bardziej prewencyjną niż alarmową, podobną mógłby spełnić sam sygnalizator wiszący na ścianie tego domku.

Jak będzie działał system z Gruopona dowiemy się może z kolejnych postów za kilka miesięcy, jeśli nie ma powiadamiania, to nawet przy fałszywych alarmach nikogo nie obudzi w środku nocy więc opinia może być dobra. Najbardziej zastanawia mnie jakość i poprawność działania PIRów, ale to czas pokaże.

W tej cenie można ciężko kupić cokolwiek chociaż można kupić już jakąś centralkę z sygnalizatorem lub centralkę w sygnalizatorze i podłączyć do niej dwie przewodowe czujki i kontaktron (Dantom, Telmor).

Do tego typu zabawek raczej podłączyć innych nawet przewodowych czujek się nie da, pozostaje więc korzystać z systemu jaki się nabyło.

BTW, system bezprzewodowy zagłuszyć można każdy, to czy ma wykrywanie zagłuszania czy nie - nie ma znaczenia! Nie znam systemu który wykrywa zagłuszanie i w tym samym momencie generuje Alarm! Znam za to systemy które często wykrywają zagłuszanie i takie które wykrywają je wtedy gdy ono wystąpi a dodatkowo mają możliwość skakania po częstotliwościach, i właśnie taki system w którym czujki przy próbie zagłuszania zaczynają "skakać" po częstotliwościach ma sens ale cena jednej czujki w takim systemie równa się cenie całego systemu z Gruopona :) wybór należy więc do nabywcy, albo chce mieć dobrze i bezpiecznie albo kupuje system dla Miecia .... tzn żeby mieć.

Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia przewodowego czujnika magnetycznego do bezprzewodowej centrali alarmowej Protect, zakupionej na Grouponie. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące możliwości integracji czujnika przewodowego z systemem bezprzewodowym, jednak brak jest jednoznacznych informacji na ten temat w dokumentacji produktu. Uczestnicy rozmowy zwracają uwagę na ograniczenia sprzętu, w tym na częstotliwość 433 MHz, która jest podatna na zakłócenia. Podkreślają również, że system może pełnić bardziej funkcję prewencyjną niż alarmową, a jakość działania czujników PIR będzie kluczowa. Wskazano na możliwość zakupu centralki z sygnalizatorem, która umożliwi podłączenie przewodowych czujek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA