logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu

11111olo 14 Cze 2013 18:13 4686 14
REKLAMA
  • #1 12416973
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam.

Monitor otrzymałem po około 10-letnim nieużywaniu. Po włączeniu wydawało się że działa poprawnie jednak do końca tak nie było.
    Po włączeniu przy rozjaśnianiu widać linie powrotów które znikają po uzyskaniu właściwej jasności przez ekran. Na górze ekranu przy zaniżonej liniowości są 3 linie w kolorach RGB, ale "wypchnięcie" ich poza ekran przy zwiększaniu liniowości powoduje pojawienie się czerwonej linii na górze ekranu, z tym że ona jest pod lekkim skosem (niżej po lewej stronie).
    Dodatkowo dźwięk grał w sposób daleki od prawidłowego.

Okazało się że w zasilaczu kilka kondensatorów elektrolitycznych było wybitych.
    Wymieniłem prawie wszystkie poza dwoma 330uF/400V (po pierwotnej stronie przetwornicy) oraz dwóch na 200V (po wtórnej stronie przetwornicy). Oba wyglądają ok. Jeden kondensator na płytce kineskopu także był wystrzelony - ta sama linia co z zasilacza - także wymieniłem.

Po wymianie dźwięk gra prawidłowo.

Z obrazem też się trochę zmieniło tzn. zdecydowanie się zwężył w poziomie i nie da rady go rozciągnąć (przynajmniej nie wiem jak). Problem czerwonej linii na górze ekranu pozostał.

Niestety nie mogę znaleźć schematu.

Jeśli ktoś dysponuje schematem lub ten monitor to jakiś klon innego to proszę o info.

Co powoduje pojawienie się tej czerwonej linii?

CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12421100
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź/wymień elektrolity wokół pionu oraz odchylania poziomu.
    11111olo napisał:
    dwóch na 200V (po wtórnej stronie przetwornicy). Oba wyglądają ok.
    - wygląd nie świadczy o sprawności. Tym bardziej ze pracują one w gałęzi zasilania HOT.
  • REKLAMA
  • #3 12426233
    11111olo
    Poziom 42  
    Wymieniłem kondensatory przy układzie ramki (HA11235) ale nic to nie zmieniło.
    Regulacja potencjometrem SCREEN powoduje minimalny efekt lupy oraz ściemnienie ekranu lub pojawienie się czerwonych powrotów - zależy w którą stronę kręcę.

----------------------
    EDIT

Znalazłem schemat. Teraz widzę gdzie trzeba rozciągnąć obraz w poziomie oraz będę mógł coś więcej powiedzieć na temat napięć.

----------------------
    EDIT

Pomierzyłem napięcia i wygląda że są ok.

110V - jest 109,4V
    6,3V - jest 6,37V
    55V - jest 54,2V
    15V - jest 15,86V
    150V - jest 152,4V

Dodatkowo na G2 jest 387V. Nie wiem ile powinno być.

Nigdy wcześniej tego nie mierzyłem ale wystarczy że przyłożę woltomierz i obraz od razu znika. Tak ma być?

Po ponownym włączeniu czerwona linia była trochę wyżej. Jutro napiszę które kondensatory wymieniłem bo pewnie któryś jeszcze trzeba ;)
    Załączniki:
    • cm322.zip (319.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 12429599
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Ja mam tylko pytanie co podajesz na wejście tego monitora, który - o ile mi wiadomo - był przeznaczony dla Amigi.

Czy masz źródła typowych dla niego sygnałów i co dają regulacje potencjometrami.
    Jak zachowuje się liniowość pionowa przy regulacjach związanych z pionem.

Może zupełnie niepotrzebnie czepiasz się tej "linii", bo po prostu trzeba ją tylko schować? ;)

Na schemacie masz kompletny układ odchylania pionowego?
    Jesteś pewien, że napięcie zasilania pionu nie jest zbyt niskie?
    Choć w zasadzie wtedy objawy mogą być podobne, ale jednak tylko podobne.

No i na koniec - HA11235 to tylko sterownik! I nie przy nim należałoby wymienić kondensatory (choć i te nie wykluczone), ale przy końcówce pionu zbudowanej na tranzystorach (zapewne).
  • #5 12429998
    11111olo
    Poziom 42  
    W pierwszym poście jest link do YT - niestety dość marnie go wkleiłem.

Przy zaniżonym odchylaniu V na górze są 3 linie RGB. Przy kręceniu odpowiednim potencjometrem (jest z tyłu obudowy) obraz się poprawnie rozciąga ale linia czerwona zamiast się schować wychodzi. Widać to doskonale i w którym momencie.

Sygnał podaję z amigi1200 - równie dobrze mógłby być z DVD czy jakiegoś tunera DVB-T w trybie RGB.

Niżej zaznaczyłem które kondensatory wymieniłem (na zielono), które nie wymieniłem (na czerwono), potencjometry do zmian rozmiarów i położenia obrazu (na niebiesko), miejsce podłączenia cewek odchylania (na pomarańczowo) oraz na czerwono jaki jest fizycznie kondensator w danym miejscu.

Dodatkowo po co ktoś dolutował na R551 - też zaznaczyłem - kondensator 4,7uF?

W zasilaczu 1000uF/63 dałem taki bo "mniejszego" nie miałem ;)

CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu CM -322 AMI - Czerwona linia na górze ekranu i regulacja obrazu

-------------------------------
    EDIT

Ten kondensator na R551 po odlutowaniu niby nic nie zmienia ale przy wyłączaniu monitora na ekranie pojawiają się takie różne "efekty" temu towarzyszące, a z kondensatorem od razu obraz jest czarny.
  • Pomocny post
    #6 12430417
    mirex
    Poziom 43  
    Nie mam siły patrzeć na te bohomazy. :) Nie Twoje, te oryginalne.

C405 wymień na początek.
    11111olo napisał:

Wyjmij i przekonaj się jakie będą różnice.
    Może ktoś próbował o kilkanaście sekund opóźnić emisję (w celu ochrony kineskopu), a może odwrotnie - szybciej próbował wygasić plamkę po wyłączeniu monitora? Nie chce mi się analizować tych kreseczek wszystkich. ;)
    11111olo napisał:
    W zasilaczu 1000uF/63 dałem taki bo "mniejszego" nie miałem

Lekka przesada, ale nic strasznego z tego powodu się nie stanie.

Sprawdź napięcie - mimo wszystko - bezpośrednio za R428 albo nawet na kolektorze Q401. Niby z zasilacza jest 55V, ale ...
    Ten C406, choć "stały", też można wziąć pod uwagę. Standardowo bywały tam (w podobnych układach) elektrolityczne i potrafiły "mieszać".

Ja na tym filmiku jakoś dziwnie widzę tą regulację wysokości obrazu. Wydaje mi się, że góra z dołem nierównomiernie się rozszerza.
    Pokombinuj i poszukaj jakieś sygnału testowego z kratą lub szachownicą. Pełno tego było, nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem.
  • #7 12486089
    11111olo
    Poziom 42  
    Trochę to trwało ale nie miałem kondensatorów i dopiero dziś się zabrałem za monitor.

Wymieniłem pozostałe kondensatory w zasilaczu czyli C922 100uF/200V na 100uF/250V oraz C923 33uF/200V na 47uF/160V.
    Na płycie C415, C518, C413, C406 i C405 na takie same jak na schemacie.

Jakoś "słabo" wyglądało lutowanie C406 - miał bardzo krótkie nóżki i być może jedna nie stykała.

Po wymianie kolorowe linie na górze dalej są ale da się je schować poza ekran i czerwonej linii już nie widać.

Wygląda że pomogła wymiana któregoś kondensatora - nie wiem którego.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • Pomocny post
    #8 12486156
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    Odblokowano na wniosek autora tematu.
  • #9 12486457
    11111olo
    Poziom 42  
    Za szybko zamknąłem temat.
    Monitor dalej działa ale ciekawi mnie czemu przy włączeniu ekran jest dużo jaśniejszy i widać linie powrotów a po chwili obraz jest poprawny?
    Co prawda wymiana w/w kondensatorów spowodowała że powrotów jest mniej ale ich nie wyeliminowała.
    Pewnie któryś z kondensatorów jeszcze jest do wymiany.
    Zacznę od C519 i napiszę co z tego wyszło.
  • Pomocny post
    #10 12486495
    mirex
    Poziom 43  
    11111olo napisał:

No i co z tym zrobiłeś?
    Co z regulacją G2 (S2)?
  • #11 12487941
    11111olo
    Poziom 42  
    Przylutowałem - gasi śmieci przy wyłączaniu.
    G2 dobrze ustawiłem. Po pojawieniu się powrotów na czarnym ekranie lekko cofnąłem potencjometr.
    Wymiana C519 nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #13 12488602
    11111olo
    Poziom 42  
    Zmniejszanie G2 powoduje jakby lekki efekt lupy a w pewnym momencie, tuż przed ściemnianiem obrazu, robi się on trochę nieostry.

Napięć przy włączaniu nie mierzyłem ale po czasie są poprawne.
  • #14 12501793
    spider_mp3
    Poziom 11  
    moze sam wsad matrycy ci sie rozjechał
    Moderowany przez radekrpisz:

Odzywaj się tylko wtedy gdy wiesz o co chodzi. Także regulamin 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Ostrzeżenie.

• #15 12501995
    11111olo
    Poziom 42  
    Jakiej matrycy?!

Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CM-322 AMI, po długim okresie nieużywania, wykazuje problemy z obrazem, w tym linie powrotów oraz czerwoną linię na górze ekranu. Użytkownik wymienił kilka kondensatorów w zasilaczu oraz na płytce kineskopu, co poprawiło dźwięk i częściowo obraz. Po dalszych wymianach kondensatorów, problem z czerwoną linią został zredukowany, ale nadal występują linie powrotów, które znikają po chwili. Użytkownik badał napięcia w obwodach, które wydają się być w normie, ale nadal poszukuje rozwiązania problemu z obrazem, sugerując, że mogą być potrzebne dalsze wymiany kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA