logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MPI 505 - Wymagane pomiary do odbioru budynku mieszkalnego

f.pawlo 15 Cze 2013 12:28 3990 9
REKLAMA
  • #1 12418959
    f.pawlo
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam. Chciałem się upewnić co do protokołu z pomiarów w nowym budynku mieszkalnym ( prywatnym). Czy pomiary które podam wystarczą do odbioru budynku czy coś przeoczyłem:
    1- pomiar rezystancji izolacji gniazd i wypustów oświetleniowych - L-PE , L-N , N-PE
    2-ochrona przeciwporażeniowa przez SWZ - pomiar pętli zwarcia pomiędzy L-PE gniazd i wypustów ( MPI 505 posiada możliwość pomiaru bez wyzwalania RCD )( i czy jak jest RCD to trzeba też mierzyć L-N ? )
    3-protokół z pomiaru RCD
    4- czy przy pomiarze wypustu pod gniazdo na przyszłej elewacji zaznaczyć w protokole że gniazdo w czasie pomiaru nie było jeszcze zamontowane?
    5- jeśli jest uziom a w projekcie jest też odgromówka lecz przed odbiorem domu nie będzie wykonana , to protokół z pomiaru uziemienia wystarczy?
    6- czy pomiary można robić na zasadzie umowy zlecenia jeśli nie mam firmy tylko to moja dodatkowa praca? Jak to w praktyce wygląda od strony prawnej?
    To niby proste pytania ale chcę zapytać doświadczonych pomiarowców jak te sprawy mają się w praktyce?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12419051
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    f.pawlo napisał:
    Czy pomiary które podam wystarczą do odbioru budynku czy coś przeoczyłem

Tak, pomiar ciągłości połączeń wyrównawczych.
    Zadaje kolega pytania jakby pierwszy raz podchodził do badania technicznego instalacji elektrycznej.
    ad1. Pomiar rezystancji izolacji wykonuje się dla obwodów elektrycznych a nie gniazd i wypustów.
    ad2. Jeżeli za urządzenie zabezpieczające w ochronie przeciwporażeniowej uzupełniającej wybieramy wyłącznik nadmiarowo-prądowy to wykonuje się pomiar impedancji pętli zwarcia a RCD bada się w rozdzielnicy.
    ad3. Oczywista oczywistość
    ad4. Zaznaczyć
    ad5. Nie wystarczy, obowiązuje protoków z badania instalacji ogdromowej oraz sporządzona metryka
    ad6. Można, aby tylko odprowadzić do US odpowiedni podatek - reszta dla niech nie jest ważna.
    Pomiary i badania to nie wszystko, a gdzie protoków ze sporządzenia oględzin instalacji elektrycznej.
    Czy zapoznał się kolega z normą PN-HD 60364-6, dotyczącą sprawdzania instalacji elektrycznej. Tam jest wszytko podane jak na tacy - łącznie ze wzorem prtokołów pomiarowch z przeprowadzonego badania.
  • REKLAMA
  • #3 12419190
    f.pawlo
    Poziom 15  
    .Jack napisał:
    ad5. Nie wystarczy, obowiązuje protoków z badania instalacji ogdromowej oraz sporządzona metryka

Ale właściciel będzie montował odgromówkę w późniejszym czasie a teraz tylko uziemienie otokowe jest. Z tego co wiem to nie ma obowiązku od razu montować odgromówki jeśli to budynek nie publiczny tylko prywatny..
    .Jack napisał:
    Zadaje kolega pytania jakby pierwszy raz podchodził do badania technicznego instalacji elektrycznej.

Pomiary wykonuję od niedawna. Nowy budynek do odbioru trafił mi się dopiero teraz. Dlatego proszę o rady i cenne wskazówki. Nie od razu się człowiek w butach urodził ;-). Ja po prostu chcę zadbać by wszystko było w dokumentacji jak należy- a kto pyta- nie błądzi..
  • #4 12420272
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    .Jack napisał:
    Pomiary i badania to nie wszystko, a gdzie protoków ze sporządzenia oględzin instalacji elektrycznej.
    Kolega robi oddzielne protokoły oględzin?

I uprzejmie Kolegę proszę o nie odpowiadanie pytaniem na pytanie.
  • #5 12420325
    .Jack
    Specjalista elektryk
    mar_cik napisał:
    Kolega robi oddzielne protokoły oględzin?

Co pomysł to lepszy. Pytanie - A czy może być kilka protokołów do badania jednej instalacji elektrycznej w tym samym czasie i na tym samym obiekcie, chyba że chodzi koledze o duplikaty - to tak, robi się 3 szt.
    Proponuję zajrzeć do podanej normy, załącznik G o ile dobrze pamiętam to przykładowy formularz z oględzin.
  • #6 12426452
    f.pawlo
    Poziom 15  
    Było by miło gdyby koledzy chcieli doradzić dobrze , a nie kłócić się...
    Co do tych moich pomiarów to:
    a) jeśli każdy obwód pomierzę ( R iso ) w rozdzielnicy, przygotowując wcześniej odpowiednio instalacje do tego pomiaru to wystarczy taki pomiar?
    b) Pomiar SWZ dla punktów oświetleniowych jak w praktyce najszybciej pomierzyć żeby było dobrze? Jeśli oprawa jest w II kl. to mogę SWZ dla tej oprawy pominąć?Jeśli chodzi o gniazda to wiem że każde . chodzi mi tylko o część oświetleniową.
  • REKLAMA
  • #7 12426789
    .Jack
    Specjalista elektryk
    f.pawlo napisał:
    a nie kłócić się...

A gdzie tam, nigdy w życiu by mi to do głowy nie przyszło. Kłótnia rujnuje zgoda buduje.
    f.pawlo napisał:
    a) jeśli każdy obwód pomierzę ( R iso ) w rozdzielnicy, przygotowując wcześniej odpowiednio instalacje do tego pomiaru to wystarczy taki pomiar?

Wystarczy
    f.pawlo napisał:
    b) Pomiar SWZ dla punktów oświetleniowych jak w praktyce najszybciej pomierzyć żeby było dobrze?

Jednak nie chce się koledze zajrzeć do podanej normy PN-HD 60364-6, gdzie jest wyraźnie napisane: Rezystancję izolacji należy zmierzyć między przewodami czynnymi a przewodem ochronnym, przyłączonym do układu uziemiającego. Do tego pomiaru przewody czynne można połączyć razem.
    Jak nowa instalacja TN-S to L i N razem i do PE. W TN-C jest więcej pracy.
  • REKLAMA
  • #8 12426973
    f.pawlo
    Poziom 15  
    .Jack napisał:
    f.pawlo napisał:
    b) Pomiar SWZ dla punktów oświetleniowych jak w praktyce najszybciej pomierzyć żeby było dobrze?

Jednak nie chce się koledze zajrzeć do podanej normy PN-HD 60364-6, gdzie jest wyraźnie napisane: Rezystancję izolacji należy zmierzyć między przewodami czynnymi a przewodem ochronnym, przyłączonym do układu uziemiającego. Do tego pomiaru przewody czynne można połączyć razem.
    Jak nowa instalacja TN-S to L i N razem i do PE. W TN-C jest więcej pracy.

W punkcie ,,b,, pytałem o SWZ a mi kolega opisał pomiar izolacji jak mierzyć a to już wiem..
  • #9 12430614
    .Jack
    Specjalista elektryk
    f.pawlo napisał:
    W punkcie ,,b,, pytałem o SWZ a mi kolega opisał pomiar izolacji jak mierzyć a to już wiem..

Zmliła mnie trochę prostota wykonywania pomiaru SWZ i dlatego pewnie napisałem o pomiarach izolacji obwodów oświetleniowych.
    Jak się mierzy- tak samo jak w wypustach gniazdowych. Przecież to pomiar L - PE a nie L - N.
  • #10 12431344
    f.pawlo
    Poziom 15  
    Ok. dzięki za wskazówki.Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wymaganymi pomiarami do odbioru nowego budynku mieszkalnego. Użytkownik zapytał o protokół pomiarów, w tym pomiar rezystancji izolacji, ochrony przeciwporażeniowej, oraz konieczność dokumentacji dla uziemienia i odgromówki. Odpowiedzi wskazują, że pomiar rezystancji izolacji powinien być wykonany dla obwodów elektrycznych, a nie tylko dla gniazd. Pomiar SWZ powinien obejmować wszystkie punkty oświetleniowe, a w przypadku gniazd należy mierzyć każdy z osobna. Wskazano również, że protokół z pomiaru uziemienia jest wymagany, nawet jeśli odgromówka nie jest jeszcze zainstalowana. Użytkownik został również poinformowany o konieczności przestrzegania normy PN-HD 60364-6 oraz o możliwości wykonywania pomiarów na zasadzie umowy zlecenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA