logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-5516 - Paski po wymianie bębna, listwy i dewelopera, ślady tonera

maciejkon 18 Cze 2013 10:44 1653 6
REKLAMA
  • #1 12428785
    maciejkon
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z maszyną Sharp AR-5516. Ksero robi paski, jak na skanie. Poza tym na drugiej stronie też widać ślady tonera. W maszynie wymieniłem bęben, listwę, deweloper i wyczyściłem wszystkie elektrody. Przed wymianą w/w podzespołów nie było tak źle, robiła kreski, ale nie tak dużo. Pierwszy obrót bębna nie jest taki zły, ale następne wyglądają tragicznie. Proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

• REKLAMA
  • #2 12429480
    bayer17
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Zapomniałeś popudrować listwę bębna i teraz puszcza oraz się podwija... generalnie jeszcze raz czyszczenie bębna do "sucha" przed złożeniem należy listwę popudrować, tak by po złożeniu bęben swobodnie się obracał, jeżeli nie pomoże to listwa do wymiany no i bęben jeżeli się uszkodził :)
  • REKLAMA
  • #3 12429492
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Maszyna do ponownego wyczyszczenia. Mam nadzieję że nie dałeś developera 202DV?
  • REKLAMA
  • #4 12430358
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Prawdopodobnie elektroda też do wymiany
  • #5 12431198
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    dokładne wyczyszczenie el.ładującej powinno załatwić sprawę. Zobacz też powrót tonera bo chyba też coś zapycha go.
  • REKLAMA
  • #6 12435589
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Kolego elektroda, jak koledzy wyżej pisali, a konkretnie jej siatka, zdemontuj ją i dokładnie ją wyczyść.
    pozdrawiam horse
  • #7 12443423
    maciejkon
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Wczoraj dopiero znalazłem trochę czasu dla tej maszyny. Po dokładnym wyczyszczeniu siatki elektrody ładującej maszyna zaczęła robić prawie całkowicie na czarno. Po ponownym rozebraniu zauważyłem, że listwa czyszcząca się odkleiła. Po wymianie listwy wszystko OK. Dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kopiarką Sharp AR-5516, która po wymianie bębna, listwy i dewelopera nadal generuje paski oraz ślady tonera. Po wymianie komponentów, pierwsze obroty bębna były zadowalające, ale kolejne były problematyczne. Użytkownicy zasugerowali dokładne czyszczenie elektrody ładującej oraz listwy czyszczącej. Po wykonaniu tych czynności i wymianie listwy, problem został rozwiązany, a maszyna zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA