logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki nie działają w komputerze

pahox 19 Cze 2013 10:16 74838 22
REKLAMA
  • #1 12432625
    pahox
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mój problem wygląda następująco podłączam słuchawki do komputera a one nie działają dobra coś dziwnego myślę sobie włączę wzmacniacz ale z niego też nic nie gra tylko dźwięk po kablu HDMI do monitora dochodzi.Dodam ze w programie Gigabyte gdy puszczę sprawdzanie dźwięku to wzmacniacz i słuchawki działają pomożecie? Głupio troche słuchać muzyki z monitora.
    Karta graficzna - AMD Raedon HD 6700 Series
    Płyta główna - G31mX-S2
  • REKLAMA
  • #2 12432661
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Jakie urządzenie jest wybrane jako domyślne do odtwarzania dźwięku w ustawieniach audio?
  • #3 12432679
    pahox
    Poziom 9  
    Mam tam tylko 2 i na 2 wzmacniacz i słuchawki nie działąją
  • #4 12432793
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Jaki system operacyjny?
    Kolega nie zrozumiał. Dra 98 pytał, co masz ustawione w:
    Start->Ustawienia->Panel Sterowania->Dźwięki i urządzenia Audio->Zakładka 'Audio'

Tam powinieneś mieć ustawione
    Output: Realtek audio output.
    Input: Realtek audio input.

Teraz zaczynają się schody.
    Jeśli masz prawidłowo zainstalowany czipset z DVD od płyty głównej i sterowniki Realtek z tejże DVD, powinieneś mieć plik RTHDCPL.exe który uruchamia się przy starcie systemu i włącza on mikser.
    Z kolei plik alcmtr.exe który również powinien się włączać na starcie wykrywa moment kiedy podłączasz minijacka do karty. Wtedy powinen wyświetlić dymek "Gniazdo zostało podłączone'.
    Jeśli tak nie jest, użyj miksera Realtek - takie szmaragdowe okno. W nim ustaw słuchawki jako urządz. wyjściowe i zobacz, czy na diagramie jest to uwzględnione - zielona dziurka na minijack. :D
    Daj screeny z zakładek miksera najlepiej.
    Może masz włączony 'ptaszek' w opcji wyjścia dźwięku na front panel?
    W rejesetrze systemowym jest możliwość wyłączenia wykrywania minijacka, zdaje się "DJdetect = 0' jakoś tak.
    Realtek i stery do niego = zmora.
    Daj znać co i jak.
  • REKLAMA
  • #5 12432967
    pahox
    Poziom 9  
    Zrozumiałem tylko może źle napisałem w output mam 2 opcje do wyboru i jak ustawie Realtek HD Audio output to nie ma dźwięku z wzmacniacza i słuchawek a w monitorze gra a gdy ustawie ATI HD Audio rear output to dzieje się tak samo.
    Mam plik RTHDCPL.exe i uruchamia mi sie mikser. alcmtr.exe tez mam bo gdy podłączę słuchawki lub wzmacniacz to pojawia się okno
    Wszystkie dźwięki windowsa słychać np ta muzyczka na początek jak jest zapraszamy. Mój system to Windows xp Home Edition (Dodatek Service Pack 3)

• #6 12433060
    safbot1st
    Poziom 43  
    pahox napisał:
    Dodam ze w programie Gigabyte gdy puszczę sprawdzanie dźwięku to wzmacniacz i słuchawki działają pomożecie?

pahox napisał:
    Wszystkie dźwięki windowsa słychać np ta muzyczka na początek jak jest zapraszamy.

Resztę dźwięków w windowsie też słychać, np. ostrzeżenia, otwieranie folderów <takie pyk>, czy po zapraszamy dźwięków już nie wydaje windows więcej?
    W jakich programach w takim razie nie słychać dźwięku?

Rozumiem, że słuchawki są na front panelu, wzmacniacz na rear panelu?
    Ja bym wyłączył to wyjście cyfrowe "Brak wyjścia S/PDIF" i te efekty z mikrofonu Tłumienie zakłóceń, usuwanie akustycznego echa - wiem, że to z pozoru bezsensowna porada ale w tych sterach realteka jest tyle bugów, że nigdy nic nie wiadomo.

Wygląda to tak, jakby po wejściu do systemu coś wyciszało kanał "wave".

Plan B: na dole masz takie "i" tam jest podana wersja sterów.
    Mam nadzieję, że zainstalowałeś stery realtek DOKŁADNIE z DVD od płyty głównej?
    Spisz sobie jakie to były na kartkę i spróbuj zainstalować inne stery, np. ze strony support GB dla tej płyty.
  • #7 12433122
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    pahox napisał:
    Dodam ze w programie Gigabyte gdy puszczę sprawdzanie dźwięku to wzmacniacz i słuchawki działają

Proszę podać jaki program nie odtwarza, gdyż często w ustawieniach wymagają podania\wyboru źródła audio jeśli jest więcej niż jedno.
  • #8 12433129
    pahox
    Poziom 9  
    Po wyłączeniu i włączeniu komputera efekt jest całkiem odwrotny monitor nie gra a sluchawki i wzmacniacz grają dodam ze wzmacniacz był ciągle odpalony przy włączaniu komputera.
  • #9 12433180
    safbot1st
    Poziom 43  
    pahox napisał:
    Po wyłączeniu i włączeniu komputera efekt jest całkiem odwrotny monitor nie gra a sluchawki i wzmacniacz grają dodam ze wzmacniacz był ciągle odpalony przy włączaniu komputera.

Jakie czynności wykonałeś przed resetem od ostatniego postu?
  • #10 12433181
    pahox
    Poziom 9  
    Nic nie odtwarza Youtube windows media player. Czy jak karta graficzna ma wejscie hdmi i sie go uzywa to moze byc to przyczyna tego. Czy mozna mieć dźwięk z monitora i wzmacniacza naraz?

Dodano po 19 [sekundy]:

Nic nie robilem
  • #11 12433218
    safbot1st
    Poziom 43  
    pahox napisał:
    pahox napisał:
    Nic nie robilem

Tego typu bugi są charakterystyczne dla "kart" realtek. Niektórzy użytkownicy (jak ja) już wiedzą, że tymi "kartami" można 'po ludzku" sterować tylko za pomocą ręcznej kontroli ... rejestru systemowego.
    Jeśli nie chcesz próbować innych sterów, możesz wywalić alcmtr.exe z uruchamiania i ręcznie wyedytować rejestr "JDEnable = 0" Wtedy wyjścia/wejścia będzie można ustawiać ręcznie i to może pomóc. Prawdę mówiąc szkoda nerwów na realteka. Nie lepiej kupić jakiegoś SB za 80zł?
    ps. Nie wykluczam, że problem może być sprzętowy.
  • REKLAMA
  • #12 12433240
    pahox
    Poziom 9  
    Czy przez realtek może być to że nie wszystkie kolumny grają ładnie w komputerze a z telefonu wszystko pięknie ?
  • #13 12433456
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Prawdę mówiąc szkoda nerwów na realteka. Nie lepiej kupić jakiegoś SB za 80zł?
    ps. Nie wykluczam, że problem może być sprzętowy.
  • #14 12433703
    pahox
    Poziom 9  
    A jak będę miał SB to tamtego nie trzeba jakoś odinstalować bo myślę że znajdę gdzieś SB w garażu :D
  • #15 12434271
    safbot1st
    Poziom 43  
    Trzeba wyłączyć w biosie i odinstalować. :D
  • REKLAMA
  • #17 12435555
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12436825
    safbot1st
    Poziom 43  
    Recoil83 napisał:
    Ati HD Audio rear output kliknij prawym przyciskiem myszy i wyłącz.

Dlaczego autor ma wyłączać dźwięk z hdmi skoro chce z niego korzystać? Proszę dokładnie przeczytać temat.
    Recoil83 napisał:
    Witam, masz dwie karty dźwiękowe a wkładasz trzecią

Jakie '2 karty dźwiękowe'? Realtek z trudem można nazwać katą dżwiękową, SB Live będzie grał co najmniej dwa razy lepiej, a dźwięk z karty graficznej nazywasz 'kartą dźwiękową'?
    pahox napisał:
    który sterownik bedzie dobry
    żaden!
    Proszę o minimalny stopień rozgarnięcia i nie linkowanie do stron z driverami na Windowsy ME, 2000 i 3.11!!!!!
    Przecież wiadomo, mimo iż kolega pahox oczywiście tego nie raczył podać, że mamy do czynienia z XP!
    temat o sterach i działającym/niedziałającym 5.1.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1119813.html
  • #19 12437574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 12437764
    safbot1st
    Poziom 43  
    Recoil83 napisał:
    safbot1st napisał:
    Dlaczego autor ma wyłączać dźwięk z hdmi skoro chce z niego korzystać? Proszę dokładnie przeczytać temat.

pahox napisał:
    Czy mozna mieć dźwięk z monitora i wzmacniacza naraz?

Tego akurat nie wiem ale o to mi chodziło z wyłączaniem dźwięku z hdmi.
    Recoil83 napisał:
    safbot1st napisał:
    Realtek z trudem można nazwać katą dżwiękową

Bo to jest karta dźwiękowa, to że ustępuje SB Live nie oznacza że nie nadaje się do odsłuchu

Może ja już też przesadzam ale jak czytam, że:
    pahox napisał:
    nie wszystkie kolumny grają ładnie w komputerze a z telefonu wszystko pięknie ?

to się zastanawiam, co jest lepsze do odsłuchu - telefon, czy realtek :D
    Wybacz może 'jestem cięty' na realteki po prostu...
  • #21 12437939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 12444422
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ja z Audigy 2 zs na realteka się nie przesiądę, no i te problemy ze sterami - (patrz wyżej). Poza tym 96khz/24bit... wypas.
  • #23 12445478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w słuchawkach i wzmacniaczu podłączonym do komputera, podczas gdy dźwięk przez HDMI do monitora działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie ustawień domyślnego urządzenia audio w systemie Windows XP, instalacja odpowiednich sterowników Realtek oraz wyłączenie wyjścia cyfrowego S/PDIF. Użytkownik potwierdza, że dźwięk z systemu słychać, ale nie działa w aplikacjach takich jak YouTube czy Windows Media Player. Pojawia się również sugestia, aby rozważyć zakup karty dźwiękowej Sound Blaster, ponieważ problemy z Realtek są powszechne. W końcu użytkownik znajduje kartę Sound Blaster Live CT4780 i pyta o odpowiednie sterowniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA