logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT 2732 - Kolejny prolem z słynnym kitem brak nap. na tranzystorach mos

damianh6 21 Cze 2013 17:01 1479 3
  • #1 12441758
    damianh6
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    WItam , temat był poruszany wielokrotnie lecz , ile problemów podobnego do mojego konkretnego rozwiązania nie znalazłem. Mianowicie złożyłem przetwornice Irka, i nie działa , świecą się 2 ledy na raz. i tyle. Nie ma nap na wy. wzgędem masy zasilania nie występuje nap na tranystorach jedynie na jedenej z nurzek jest około 0,3 stałego nap.na 1 tranzystorze , miernik świruje dla nap zmienego. na 2 natomiast nic :(, jak i co sprawdzać aby ruszyło?
  • #2 12442360
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    O których tranzystorach piszesz?
    T1, T2, czy T3 i T4?
    Pomierz naięcia na nóżkach układu scalonego i na 1, 2 i 3 transformatora.
  • #3 12442629
    damianh6
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Na Mosfetach tak sie dzieje, na nużkach układu tam gdzie na schemiacie pisze +5V mam 2,5 nie wiem czym to jest spowodowane , i na tych mniejszych tranzystorach BC jest zwarcie między 2 wyprowadzeniami tylko nie sprawdziłem między jakimi czy to baza z colectorem czy jakoś inaczej
  • #4 12443886
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Cytat:
    na tych mniejszych tranzystorach BC jest zwarcie między 2 wyprowadzeniami tylko nie sprawdziłem między jakimi czy to baza z colectorem czy jakoś inaczej

Czyli co - ktoś ma to zdalnie zdiagnozować i usunąć?
    Jeśli tak uważasz, zamknij temat.
    Umówmy się - bez "wkładu własnego" nie posuniesz sprawy nawet o krok.

Do rzeczy więc.
    Jeżeli miernik pokazuje około zero omów, wylutowuj po kolei te tranzystory oraz diody przy nich (D1 i D3) i sprawdzaj, gdzie jest zwarcie - na wylutowanym elemencie, czy nadal gdzieś na płytce.
    Jeżeli natomiast miernik pokazuje ponad 30 om, wskutek "przejścia" przez rezystory R2 i R3, wylutuj i sprawdź mosfety.

Cytat:
    Na Mosfetach tak sie dzieje

Dlatego miałeś podać napięcia na wyprowadzeniach 1, 2 i 3 transformatora.
    I napięcia na wszystkich nóżkach układu TL 494, a nie tylko:
    Cytat:
    tam gdzie na schemiacie pisze +5V mam 2,5

Ale, skoro już to się nie zgadza - mało prawdopodobne, aby coś z zewnątrz przywierało i tłumiło napięcie referencyjne 5V, chyba, że zastosowałeś elementy o niewłaściwych wartościach.
    Ponoć w spisie elementów są błędnie oznaczone jakieś rezystory - między innymi R11.
    Powinien mieć 36 kiloom. Jeżeli ma tylko 36 om, przebiciu mógł ulec tranzystor T5 i uszkodzić TL 494.
    Sprawdź ten tranzystor i rezystor oraz pozostałe w "otoczeniu" napięcia referencyjnego, to jest: R1 - 1k, R8 - 22k, R9 - 10k, R13 - 1k, R15 - 22k, a takze potencjometr P1 - 10k.
    No i przy okazji C1, C6 i D2, czy nie mają zwarcia.

Zmierz też i napisz, jakie masz napięcie zasilania?
    I czym to w ogóle zasilasz?

Jeżeli zasilanie jest ok. - pozostaje chyba wymiana TL-a.
    O konieczności skrupulatngo sprawdzenia połączeń pod kątem ewentualnych zwarć, a także elementów - szczególnie wszystkich półprzewodników - przed wstawieniem nowego scalaka, chyba nie trzeba przypominać?

Uwaga: Jeżeli, jak wyżej, jest problem z rezystorem R11, może się okazać, że mimo to, T5 podczas pomiarów nie wykaże uszkodzenia. Wymień go jednak wraz z R11 i TL-em - tak na wszelki wypadek.
REKLAMA