logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica AVT2732 - duże napięcie na jednej stronie.

dawid-ptaszyk 30 Kwi 2007 16:47 2006 11
REKLAMA
  • #1 3835434
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Zmontowałem przetwornicę - kit AVT2732.
    - Transformator na rdzeniu toroidalnym: wtórne 2x16zw drut 0.8 mm (odwinięty z innego trafa), pierwotne 2x6zw drut 1mm z izolacją (kabel elektryczny).
    - Tranzystory IRFZ44.

Problem polega na tym, iż po podłączeniu do akumulatora na jednej szynie zasilania (dodatniej) występuje napięcie około 26V (z wyliczeń około 28V), a na drugiej (ujemnej) przekracza 100V. Przetwornica miała podłączone obciążenie między plus i minus, a także była testowana bez obciążenia.

Czym to może być spowodowane?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3835512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3835534
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Niestety oscyloskopu nie posiadam :(

Sprawdzę diody, tranzystory i czy trafo nie ma gdzieś przebić.
  • REKLAMA
  • #4 3835549
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3839209
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    - Sprawdziłem diody, są ok.
    - Odwróciłem trafo na wszystkie strony, wtórne i pierwotne zamieniłem miejscami itd.
    - Zamieniłem miejscami tranzystory i sprawdziłem je.

Cały czas na wyjściu mam około +29V oraz -120V. :/

Dlaczego?
  • #6 3839663
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Może źle podłączasz uzwojenia wtórne :)
    Tzn. nie do tych miejsc na płytce co trzeba i masz podłączone do minusa oba uzwojenia szeregowo.
  • REKLAMA
  • #7 3840138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3840602
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Gdybym miał oba uzwojenia szeregowo do minusa to nie było by w ogóle dodatniego napięcia - tak mi się wydaje - napięcie na plusie jest takie jak miało być, tylko minus odstaje.

Miernik jest ok, zresztą, nawet jeśli byłby rozwalony to mierząc te same napięcia powinien dać te same wartości, a różnica jest 4-krotna.

Elektrolitów nie zamontowałem, są tylko ceramiczne. Spróbuje jeszcze założyć jakieś wysoko-napięciowe jak znajdę, ale tu chyba wina nie leży.

Czy kierunek nawijania zwojów może mieć tu znaczenie? (Nawijam na rdzeniu pierścieniowym wylutowanym ze wzmacniacza z przetwornicą.)

Mógłby mi ktoś opisać jak to się w ogóle transformuje, bo może coś źle zrobiłem, a nie do końca rozumiem to zagadnienie. Jest to moja pierwsza przetwornica i w sumie cały układ nie ma dla mnie tajemnic, oprócz transformatora. :) Czy np. gdyby inaczej był kluczowany jeden z tranzystorów miało by prawo wystąpić takie zjawisko? (Może coś nie tak z kostką?)

Napięcia na wejściu trafa, po jego odłączeniu, wynoszą tyle samo co napięcie w akumulatorze (mierzone napięcie stałe, zmienne nic nie pokazuje, pewnie ze względu na częstotliwość).

Próbowałem podłączyć się tylko pod jedno uzwojenie wtórne przez pojedyncze diody i na każdym uzwojeniu z osobna, napięcie dodatnie jest dobre, a ujemne zbyt duże.

Dodam link do schematu, żebyście nie musieli szukać. :)

http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2732.pdf
  • #9 3841187
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Moze po prostu zmontowales uklad wedlug spisu elementow ktory jest bledny. Trzeba wziasc wartosci ze schematu.
  • #10 3841750
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Obejrzyj tą przetwornicę na oscyloskopie, może wtedy coś się wyjaśni.
    Bez tego raczej nie dojdziesz w czym problem.
  • #11 3842549
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Niestety nie mam dojścia do oscyloskopu, a pewnie użycie karty muzycznej nie wchodzi w grę. :(

Sprawdzę dokładnie elementy, czy są poprawne i czy nie są uszkodzone, ale pomału mnie już to drażni. :(
  • #12 3842985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Zmontowano przetwornicę impulsową według kitu AVT2732 z transformatorem toroidalnym (wtórne 2x16 zwojów drut 0,8 mm, pierwotne 2x6 zwojów drut 1 mm) oraz tranzystorami IRFZ44. Po podłączeniu do akumulatora na jednej szynie zasilania pojawia się napięcie około 26-29 V, natomiast na drugiej szynie ujemnej napięcie przekracza 100 V (około -120 V). Problem występuje zarówno pod obciążeniem, jak i bez niego. Podejrzewano uszkodzenie diod, tranzystorów, błędne podłączenie uzwojeń wtórnych, niewłaściwe kluczowanie tranzystorów lub wadliwy transformator. Sprawdzono diody i tranzystory, zamieniono ich miejsca, odwrócono uzwojenia transformatora, ale problem pozostał. Brak dostępu do oscyloskopu utrudnia diagnozę. Sugerowano sprawdzenie poprawności montażu według schematu, zastosowanie obciążenia rezystorowego oraz dokładne zweryfikowanie kierunku nawijania i połączeń uzwojeń transformatora. Wskazano, że niewłaściwe podłączenie uzwojeń wtórnych lub nieprawidłowe działanie jednego z MOSFET-ów może powodować przepięcia i anomalie napięć wyjściowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA