logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ podobny do DSM-51 do programowania w domu?

domin0 04 Mar 2005 11:19 5102 8
REKLAMA
  • #1 1285095
    domin0
    Poziom 12  
    chce zrobic sobie uklad podobny do dsm 51 zeby programowac w domu --robil ktos uklad na podstawie dsm 51 tzn njlepiej kopie 1:1
  • REKLAMA
  • #2 1285671
    danielwasilewski
    Poziom 11  
    Hmm, DSM - 51 fajna sprawa, ale droga.

Jesli twoje urządzonko miałoby służyć jedynie zabawie albo ćwiczeniom to polecam procek ATMELA 89C2051 (7zł)+ wyswietlacz 2 linie po 16 znaków (20 - 30zł)+ jakieś drobiazgi.
    A, i do tego jakiś prosty programatorek (5-10zł).

Programy z DSMa po minimalnych przeróbkach działają, choć oczywiście możliwości układu są znacznie mniejsze, no ale i cena wielokrotnie mniejsza

Wszystko zależy czy bedziesz często używał tego urządzonka, czy też trafi ono szybko do szuflady.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 1285780
    domin0
    Poziom 12  
    osobiscie toprogramuje na AVR ale mam mlodszego brata i chce by chopak sie wciagnol wiec mam zamiar zrobic ukald 1:1 taki jak dsm , tylko troche czasu by mi zabral projekt plytki wiec szukam gotowca, lub cos zblizonego pleeeas ma ktos cos ???
  • REKLAMA
  • #4 1287345
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Poszukaj programu "jagoda", jest to symulator DSM. Będzie to chyba lepsze niz montowanie układu.
  • #5 1287678
    domin0
    Poziom 12  
    Mam jagode mam tez schemat ukladu DSM ale potrzebuje plytke.Zabawa na symulatorze jagoda to nie to samo co zabawa na live.
  • #6 1299687
    apacz
    Poziom 12  
    EP oferuje kilka ukł. uniwersalnych do zabawy z '51. Sam posiadam jeden z takich kitów i powiem ci, że do zabawy w zupełności na początek wystarczy. A co ma na pokładzie:
    - wyświetlacz LCD
    - szynę I2C
    - szynę 1-wire
    - port RS232
    - zegar RTC
    - port na podczerwień
    - możliwość pracy z układami '51 lub AVR
    - linijkę 8 LEDów
    - 4 przyciski
    ... więcej grzechów nie pamiętam.
    Niestety nie pamiętam oznaczenia układu, więc jak będziesz zainteresowany to mogę sprawdzić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1300596
    nowydag
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A ja zaczynałem od procesora AT89S8252, 2-óch ledów i płytki uniwersalnej i stopniowo rozbudowywałem to tak że teraz moja płytka testowa (płytki) przewyższa możliwościami DSM-51 kilkakrotnie. Polecam wykonanie własnego zestawu, na początek na płytce uniwersalnej.

nowydag
  • #8 1301153
    domin0
    Poziom 12  
    apacz looknij jak mozesz na numerki tych kitow AVR.Chodzilo mi glownie o to ze DSM moza szybko i w prosty sposób programowac orz to ze czesc softu(np. obsluga wysw.)ma zapianych w eprom i nie trzeba poczatkujacego zamuszac do pisania programiku do obslugi LCD
  • #9 1302291
    apacz
    Poziom 12  
    Numerek kitu to AVT-992. Jakbyś się zdecydował to daj znać, na płytce jest kilka drobnych błędów, ale generalnie są dość łatwe do poprawienia :)
    Do układu wsadziłem 8252, który umożliwia programowanie ISP, więc jest szybko, łatwo i przyjemnie.
    Co prawda w chwili obecnej piszę programy na '51 w C, to mimo wszystko polecam Ci na początek Bascoma, w jego helpie jest dużo konkretnych i gotowych przykładów, także obsługi wyświetlacza LCD.
    Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania co do kitu, to wal śmiało :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu podobnego do DSM-51 do programowania w domu, najlepiej w formie kopii 1:1. Zwrócono uwagę, że oryginalny DSM-51 jest drogi, dlatego proponowano alternatywy, takie jak procesor Atmel 89C2051 z wyświetlaczem LCD 2x16 znaków oraz prostym programatorem, co pozwala na uruchomienie programów DSM po minimalnych modyfikacjach. Wspomniano również o symulatorze "Jagoda" jako alternatywie dla fizycznego układu, choć autor preferuje zabawę na rzeczywistym sprzęcie. Zaproponowano gotowe zestawy uniwersalne, np. kit AVT-992 oferowany przez EP, wyposażony m.in. w wyświetlacz LCD, interfejsy I2C, 1-wire, RS232, zegar RTC, port podczerwieni, linijkę LED i przyciski, obsługujący układy 8051 i AVR. Polecano także samodzielne budowanie zestawu na płytce uniwersalnej, zaczynając od procesora AT89S8252 i stopniowo rozbudowując funkcjonalność. Kit AVT-992 zawiera drobne błędy, ale jest łatwy do poprawienia i umożliwia programowanie ISP. Do programowania sugerowano Bascom ze względu na gotowe przykłady, zwłaszcza obsługi LCD. Podkreślono, że DSM-51 ułatwia szybkie programowanie i posiada część oprogramowania w EPROM, co jest korzystne dla początkujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA