logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani zamiennik dla mikrokontrolera DSM 8051 do nauki programowania

buamazur 23 Lut 2009 19:16 2451 8
REKLAMA
  • #1 6193836
    buamazur
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie do znawców mikro kontrolerów, uczyłem się programować dsm-8051 i chciałbym dalej iść w tym kierunku... dsm 8051 jest drogi strasznie i chciałbym zapytać czy ktoś zna jakiś równie łatwy do programowania mikroprocesor, wykonujący podobne albo nawet bardziej rozwinięte programy ale tańszy...?
  • REKLAMA
  • #2 6194020
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    kazdy jaki istnieje? '51 to przeszlosc, ten rdzen ma 29 lat! juz czas na jego smierc, wiec jak ktos ci pisze, ze '51 dalej jest swietne, to po prostu nie sluchaj takich porad.

4\/3!!
  • #3 6194079
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    DSM jest koszmarnie drogi bo MEN "pobłogosławiło" ten zestaw do celów nauki techniki mikroprocesorowej w szkołach technicznych.

Kup sobie dowolny inny zestaw, a przy okazji zainteresuj się jakąś nowszą architekturą procesorów.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6194230
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    Hmmm... trochę nie rozumiem pytania. Z jednej strony mówisz o dsm-8051, który jest zestawem dydaktycznym i na którym prawdopodobnie uczyłeś się programować mikrokontrolery a kawałek dalej określasz go jako mikroprocesor?! Mylisz pojęcia.

W zestawie tym pracuje mikrokontroler 8052 i możesz użyć do zbudowania takiego zestawu dowolnego mikrokontrolera z rodziny 8051. Zajrzyj do pierwszego lepszego sklepu internetowego np. www.tme.pl a znajdziesz co najmniej kilkadziesiąt wersji z różną ilością wejść, ilością pamięci, licznikami, przetwornikami, itd... do wyboru, do koloru.

Jeśli chcesz gotowy zestaw, to zainteresuj się tzw. płytami evaluacyjnymi. Ciekawą ofertę ma np. firma Propox www.propox.com. Na Twoim miejscu wybrałbym jakiś zestaw dla mikrokontrolerów AVR.

Oczywiście istnieją inne rodziny mikrokontrolerów, np. PIC, x86, 68HC, ARM, itd, ale jak dobrze opanujesz 8051, to z innymi również nie będzie większych problemów :)

Pozdr!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6194319
    tzok
    Ocena: 6562
    Podobny zestaw edukacyjny oferowało AVT - zestaw uruchomieniowy na bazie 2051 (MCS51 do BASCOM College).

DSM to był w zasadzie pełnowartościowy komputer... miał pamięć EEPROM, a w niej programy - edytor ASM i komunikacyjny, ponadto EEPROM zawierał podprogramy realizujące różne często wykonywane zadania (coś ja BIOS w PC).

Cała frajda z budowania układów opartych o mikrokontroler do właśnie dobudowanie do pojedynczego scalaka całego otoczenia. Taki ATTiny2313 czy ATMega8 do działania potrzebuje tylko zasilania, ma wbudowany UART, przetwornik ADC, timery, porty I/O, no i oczywiście pamięć RAM i EEPROM oraz Flash... ty tylko piszesz program i dobudowujesz urządzenia peryferyjne (wyświetlacz, klawiaturę, drivery, przekaźniki i co tam jeszcze potrzebujesz). Procesor możesz programować przez ISP, bez wyciągania z płytki (uK zastosowany w DSMie sam z siebie nie miał takiej możliwości, tylko że w EEPROMie był program ładujący, który to umożliwiał).

'51 i AVRy możez programować nie tylko w ASM, ale również w C i w BASICu, a nawet w Pascalu.

http://www.kamami.pl/?id_prod=4042300 - Zestaw mega8
    http://www.cyfronika.com.pl/uruchomieniowe/uruchomienioweavr.htm
  • #6 6199255
    buamazur
    Poziom 11  
    dzięki wielkie za informacje,

tak jak kolega wyżej napisał:

Cytat:
    tylko piszesz program i dobudowujesz urządzenia peryferyjne (wyświetlacz, klawiaturę, drivery, przekaźniki i co tam jeszcze potrzebujesz).

programowałem uK 8051 w technikum i tam właśnie były takie urządzenia zewnętrzne jak np schemat skrzyżowania ulicznego itp. co mnie bardzo zaciekawiło i właśnie myślałem dużo nt. takich schematów mniej lub bardziej rozbudowanych ale z możliwością własnej aranżacji, budowaniem własnych schematów. Myślę że problem tkwił by tylko w budowie takich schematów... Ale to tak chyba tylko do zabawy... jeszcze nie wiem co mi dokładnie po głowie chodzi ale dzięki wielkie za wiadomości, chętnie się rozejrzę nad propozycjami, warto było tu zajrzeć ;)
  • Pomocny post
    #7 6230508
    tzok
    Bardzo fajny zestaw uruchomieniowy ma GoTronik, tyle że na ATMega16.
    http://www.gotronik.pl/www/modul_avr.html

Można to programować w ASM, C lub BASCOM BASIC.
  • REKLAMA
  • #8 6231561
    buamazur
    Poziom 11  
    tzok, dzięki wielkie, zastanowie się nad tym ;) myślę że to ciekawa propozycja, jak na początek, tylko pytanie, czy byłaby możliwość rozbudowania tego układu dla uK o większej liczbie wyprowadzeń?
  • #9 6232743
    tzok
    Niestety nie, ale to raczej cecha wspólna większości zestawów startowych - są pod konkretny uK (tu masz kilka do wyboru).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania tańszego zamiennika dla zestawu dydaktycznego DSM-8051, używanego do nauki programowania mikrokontrolerów. DSM-8051 jest uznawany za drogi i przestarzały, bazujący na architekturze 8051, która ma ponad 29 lat. Zaleca się przejście na nowsze architektury mikrokontrolerów, takie jak AVR, PIC czy ARM, które oferują większe możliwości i są łatwiejsze w programowaniu. W zestawie DSM-8051 faktycznie pracuje mikrokontroler 8052, a na rynku dostępne są liczne wersje mikrokontrolerów z rodziny 8051 o różnej funkcjonalności i cenie. Alternatywą są gotowe zestawy ewaluacyjne, np. oferowane przez firmę Propox lub GoTronik, gdzie popularny jest zestaw na bazie ATMega16, programowalny w ASM, C lub BASCOM BASIC. Zestawy startowe zwykle są dedykowane konkretnym mikrokontrolerom i nie oferują łatwej rozbudowy o większą liczbę wyprowadzeń, jednak pozwalają na naukę i rozwijanie własnych projektów z wykorzystaniem peryferiów takich jak UART, ADC, timery czy pamięć EEPROM i Flash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA