logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird - nie pokazuje powiadomienia o nowej poczcie

prosiak_wej 21 Cze 2013 23:10 21648 18
REKLAMA
  • #1 12443093
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Witam,

Od kilku dni Thunderbird nie pokazuje powiadomienia o nowej poczcie. Zawsze była zmiana ikonki na zieloną kopertę oraz wyskoczyło okienko z podglądem treści. Teraz nie ma nic. Thunderbird działa z TB-Tray'em od kilku lat i nigdy nie było problemów. Poza tym próbowałem różne kombinacje z TB-Tray'em, bez niego, próbowałem również inne wersje programu (obecnie mam 17, a instalowałem także wersję 16) - wszystko bezskutecznie. Powiadomienia nie ma, a po otwarciu Thunderbirda widac nową wiadomość, nazwa katalogu jest pogrubiona a w nawiasie podana liczba wiadomości).
  • REKLAMA
  • #2 12443532
    tomgaw
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    w programie:
    Narzędzia-> Opcje->Ogólne->Po odebraniu nowej wiadomości:
    Czy to nie przynosi żadnej zmiany w zachowaniu klienta?
    A może w konfiguracji konta :" Sprawdzaj czy nadeszły nowe wiadomości co:" ?
  • #3 12443553
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Narzędzia > Opcje > Ogólne > Powiadamiaj... mam zaznaczone i dostosowane
    Wszystkie konta mam po IMAP i wiadomości przychodzą błyskawicznie (widać jak się pojawiają w konkretnych katalogach). Tylko TB nie informuje o tym poprzez zmianę ikony ani nie wyrzuca okienka powiadomienia...
  • REKLAMA
  • #4 12454810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12455453
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    W tym sęk, że ja zawsze miałem i mam jak na obrazku numer dwa, nic nie zmieniałem. Może w tym klucz, żeby coś zmienić a później odmienić... Sprawdzę czy to coś daje.

Dodano po 11 [minuty]:

Coś pomogło, ale Thunderbird powiadamia o nowej poczcie tylko na dwóch z czterech kont...
  • REKLAMA
  • #6 12458136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12481688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12965037
    trusiek1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Panowie, czy dalej macie ten problem? Posiadam wersję 24.1.0 i mam niestety ten sam problem. Otrzymuje maile ale thunderbird bardzo rzadko o tym powiadomi. Ostatnio prawie wcale. Program mam zawsze zminimalizowany.
  • #12 12965673
    trusiek1
    Poziom 11  
    Znalazłem Panowie rozwiązanie.

Wystarczy uruchomić Thunderbirda w trybie zgodności z Windows Vista SP2. Oczywiście mowa o użytkownikach z win 7.

Fix dotyczy starszej wersji, ale w moim przypadku pomógł.

http://www.flashlabs.eu/2012/02/12/new-mail-n...bird-not-showing-in-system-tray-on-windows-7/

Dodano po 19 [minuty]:

Chwile działało i przestało :(
  • REKLAMA
  • #13 12966975
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Nie wiem, czemu miałby pomóc tryb zgodności z Vistą, skoro w pracy też mam Win7 x64 i Thunderbirda z TB Tray'em bieżąco aktualizowanego i tam wszystko działa cały czas. Ponadto w domu też wszystko działało, aż pewnego razu przestało...
  • #16 12967148
    trusiek1
    Poziom 11  
    Po odebraniu nowej wiadomości Thunderbird wyświetla dymek oraz ikonę w obszarze powiadomień.
  • #18 13067970
    cromaclear
    Poziom 10  
    Metoda truśka działa. Dzieki:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Thunderbirda zgłaszają problem z brakiem powiadomień o nowej poczcie, mimo że wiadomości są odbierane. Problemy występują głównie przy użyciu kont IMAP. Wskazówki dotyczące rozwiązania obejmują sprawdzenie ustawień powiadomień w Narzędzia -> Opcje oraz zmianę opcji w edytorze ustawień (about:config) na "mail.server.default.use_condstore" ustawioną na false, co przywraca powiadomienia. Użytkownicy zauważyli, że aktualizacja do wersji 17.0.7 oraz korzystanie z trybu zgodności z Windows Vista SP2 mogą również pomóc, chociaż nie zawsze rozwiązują problem. Wersja beta 23.0 wprowadza dodatkowe opcje powiadomień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA