logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze anteny 5 GHz do ASUS RT-AC66U na odległość 2 km z przeszkodami

Taimag 23 Cze 2013 10:09 2991 20
REKLAMA
  • #1 12446685
    Taimag
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, potrzebuję kupić sprawdzone anteny do sieci 5 GHZ cena nie ma znaczenia byleby były najlepsze. Przeszkodą jest parę drzew, ale ewentualnie mógłbym na dachu zamontować. Punkt dostępu będzie na sprzęcie ASUS RT-AC66U .

Rozmieszczenie klientów na rysunku poniżej. Odległości to ponad 2 km

• REKLAMA
  • #2 12446716
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Podstawa to widoczność anten + niezakłócona strefa fresnela.
    Jak masz przeszkody to robisz to na własne ryzyko.
    2.4GHz radzi sobie z przeszkodami lepiej niż 5Ghz.

W stacji bazowej dajesz dookólną 10dbi lub dwie sektorówki
    Do klientów dajesz AirGridy lub panelowe.
    Podglądnij sobie www.dipol.com.pl

Taimag napisał:
    cena nie ma znaczenia byleby były najlepsze.

To może lepiej to zrobić na jakimś fajnym sprzęcie www.ubnt.com

Poradnik installatora WLAN
    http://www.dipol.com.pl/poradnik_instalatora_wlan_bib86.htm

WIreless calculator
    http://www.zytrax.com/tech/wireless/calc.htm
    http://www.tp-link.com/en/support/calculator/

Fresnel zone
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone
  • #3 12446720
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    No i dlaczego Asus jako punkt dostępowy? Nie lepiej jakieś ubiquiti bulett z anteną dookólną lub dwa sektory jak pisał kolega wyżej?
  • #4 12446728
    Taimag
    Poziom 9  
    A może kupić najmocniejsze anteny jakie są i ewentualnie jak będzie za mocno to zmniejsze moc na ruterze a nadstan mocy może się kiedyś przydać

Jeśli chodzi o ubiquiti bulett to raczej nie chce mi się w to bawić , raczej jestem amatorem w tej branży a Asus to podobno dobry sprzęt łatwy w konfiguracji z możliwością podpięcia dysku i wiele innych bajerów które mogą się przydać
  • #5 12446741
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Pewnie autora kusi ten standard 802.11ac ;) Na 2km to będzie zdychać, router raczej nie ma regulacji parametru ACK, który jak jest za niski, powoduje dużo retransmisji na odległość powyżej standardowego zasięgu na wbudowanych antenkach.

Poza tym, nie ma trójpolaryzacyjnych dookólnych anten, są tylko dwupolaryzacyjne, a nie wiem jak 802.11ac zapatruje się na dwie polaryzacje.

Jak chcesz drogo i szybko, to na bazę RocketM5 Ti + dookólna UBNT-AMO-5G10 a do klientów NB M5 22dB.
  • REKLAMA
  • #6 12446746
    jimasek
    piterus99 napisał:
    Na 2km to będzie zdychać, router raczej nie ma regulacji parametru ACK, który jak jest za niski, powoduje dużo retransmisji na odległość powyżej standardowego zasięgu na wbudowanych antenkach.

Jak by nie patrząc nie do tego jest zaprojektowany.
  • #7 12446761
    Taimag
    Poziom 9  
    SKoro mówicie że jak mam drzewa to lepszy będzie zakres 2,5 GHZ to pewnie tak zrobie.

Do klienta nr 3 dam 5ghz bo mam dobrą widoczność bez drzew
    Do klientów 1 i 2 dam 2,5 ghz bo są drzewa

Nadal chce to zrobic na tym Asusie no chyba że znacie jakiś lepszy ruter który by się nadawal dla przeciętnego użytkownika i miał podobne funkcje jak ten Asus. Do tej pory rozsyłałem Linksysem 54GL i to fajnie chodziło.

Jakie anteny byście proponowali w takim rozwiązaniu?
  • #8 12446763
    jimasek
    Taimag napisał:
    Nadal chce to zrobic na tym Asusie jest przyjazny dla użytkownika

Nie polecam jak większość doświadczonych kolegów na forum.
  • REKLAMA
  • #9 12446994
    piterus99
    Poziom 43  
    Powiedz ile pasma potrzebujesz - bo jak się okaże, że dzielisz neostradę 10Mbit to bez sensu ładować się w coś takiego.
    Policz - Asus kosztuje 650zł, antena drugie tyle, a co u klientów? Też takie asusy? To chyba Ci się nigdy nie zwróci.
  • #10 12447054
    Taimag
    Poziom 9  
    Dziele neostradę 10 mega. Tu nie chodzi że to się ma zwrócić. Za sprzęt płaci ktoś inny ma być poprostu dobrze nie liczy się cena. W założeniu znalazłem jeden z droższych ruterów. Asus miał być stacją bazową no i drugi taki sam Asus u jednego klienta, tego co płaci za sprzęt. No i Jakieś dobre anteny. No chyba że możecie polecić coś lepszego jak ten Asus z portem USB i w Dual, w normalnym przypadku wziałbym najdroższego linksysa ale takie maja wbudowane anteny bez możliwości podpięcia zewnętrznej
  • #11 12447066
    jimasek
    Taimag napisał:
    Za sprzęt płaci ktoś inny ma być poprostu dobrze nie liczy się cena

Więc zastosuj sprzęt który jest do tego przeznaczony a nie router SOHO jako stacja bazowa. Moim zdaniem taką instalacja narobisz sobie problemów i dodatkowego bólu głowy. Jak robić to porządnie. Druga sprawa to łącze (szybkość) które nie jest odpowiednie aby dzielić go na klientów (upload).
  • #12 12447079
    Taimag
    Poziom 9  
    Do tej pory działa mi to na Linksys 54 GL w tomato który działa mi juz 4 rok i nic się nie dzieje to dlaczego miałoby mi gorzej działać na sprzęcie 6 razy droższym?
  • #13 12447083
    jimasek
    Choć by dlatego że to 5GHz, poza tym skoro działa to dlaczego zmieniać?
  • REKLAMA
  • #14 12447106
    Taimag
    Poziom 9  
    Zmieniam bo ktoś chce zapłacić i się podłączyć.
    W jego kierunku są drzewa to pewnie bym to puścił na 2,5 ghz (około 2km) no i na jednego klienta który jest z całkiem drugiej strony puścił bym 5ghz bo nie ma przeszkód i odległość jest 1km. DLatego chciałbym to zrobić na sprzęcie dla przeciętnego użytkownika, nie zamierzam tego jakoś rozwijać podłączając kolejnych. Więc jeśli możesz coś doradzić innego niż tego Asusa i anteny to będe wdzięczny

Asus RT-N66U

CHIPSET Broadcom BCM4706
    CPU 600 MHz
    RAM 256 MB
    FLASH 32 MB
    WiFi: a/b/g/n
    WiFi 5 GHz: tak
    USB: x2
    Antena: x3 zewnętrzne odkręcane
    Switch: 1000 Mbps
    cena 606-750zł

Zalety
    +mocny procesor, najwięcej RAM w zestawieniu
    +wygląd
    Wady
    - cena!
    - słabszy sterownik wifi w tomato względem orginalnego FW Asusa.
    jednym zdaniem: Po instalacji tomato - po prostu serwer a nie router, najmocniejszy z zestawienia.

Firmware
    tomato.groov.pl K26RT-N
  • #15 12447156
    jimasek
    Pisałem co bym zrobił Ubiquiti Rocket M lub Bullet M z antenami to trudno coś doradzić bez wizji lokalnej (pisał kolega Piterus99). Do klienta Nanostation lub Loco w zależności od odległości.
  • #17 12447531
    piterus99
    Poziom 43  
    Nie dość, że dzielisz neostradę 10Mbit, która się do tego nie nadaje, to jeszcze chcesz to strasznie przekombinować. Skoro twierdzisz, że wiesz lepiej, to po co pytasz?

Klientów, którzy są na tym linksysie, zostaw tak, jak są. Jak działa to nie ruszaj. Jeśli pracuje stabilnie w trybie G to te kilka megabitów spokojnie im przelatuje.
    Te anteny to są jakieś wynalazki - o ile sens podwójnego sektora jeszcze jest, o tyle sensu podwójnego panelu absolutnie nie ma.

Skoro masz neostradę 10Mbit i brak perspektyw na DSL 40/4 (którego też się nie powinno dzielić), to bierzesz pałkę 12dB od interline, wkręcasz do niej Bullet M5 a klientowi dajesz airgrida 27. WRT nadal zostaje jako router i podział pasma (masz na nim to wdrożone, prawda?) i niech robi dalej za AP 2.4 GHz.
    Jak chcesz rozwojowo to na bazę taki zestaw jak wcześniej pisałem, do klienta Nanobridge i tyle.

Naprawdę, spinać się do Neostrady za 59zł miesięcznie z kwotami 1500-2000zł za pseudobazę... Lepiej zainwestować w lepszą rurkę do Internetu...

PS. Wgranie tomato do tego Asusa zabije jego najlepszą zaletę - 802.11ac...
  • #18 12447574
    Taimag
    Poziom 9  
    Ok tak też zrobie .Czy ten airgrida 27 będzie chodził na paśmie 2,5 ghz? bo z tego co piszą to jest przeznaczone na 5 ghz ?

Czy ogólnie w założeniu miałeś na myśli że to co jest na 2,5 ghz pozostaje a dodatkowo kupuje pałkę i Bullet M5 i dołączam dodatkowo klienta tylko na 5 ghz?

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Reasumując potrzebuję:

ASUS RT-AC66U
    Bullet M5
    airgrida 27

Jaką pałkę mam wziąść od Interline ?

HORIZON 12dBi/4.9-5.4GHz
    HORIZON 12dBi/5.4-5.8GHz
    HORIZON 12dBi/5.7-6.1GHz
  • #19 12448632
    piterus99
    Poziom 43  
    Airgridy są i na 2.4 i na 5GHz, ale podłączamy nowego klienta po 5GHz, więc dorzucamy do całego zestawu urządzenia.
    Pałkę weź 5.4-5.8GHz.

Asus jest Ci potrzebny do czegoś?

A są jakieś szanse na to, że będziesz zamieniał tamtych klientów na 5GHz albo podłączał nowych?
  • #20 12448940
    kubeczeek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    No skoro kupię pałkę na 5 ghz a mam Linksysa na 2,5 ghz to chyba tak czy tak muszę zmienić na ruter który daje 5 ghz. Asus daje 2,5 i 5 ghz więc będe mogł pozostawić starego klienta na 2,5(lub zmienić mu sprzęt na 5ghz) a nowych przyłączyć na 5ghz do pałki no chyba że zakres 5 ghz działa też przy 2,5 ghz wtedy by mógł pozostać stary Linksys.

Teraz moja sieć wygląda tak;

Aktualnie mam podłączonego jednego klienta anteną Yagi w sieci 2,5 ghz , teraz chce podłączyć dwóch użytkowników pałka na 5 ghz. Planuję to zrobić tak jak na rysunku poniżej

• #21 12449089
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Rocket m5 + omni ubnt 13dbi. Zestaw kolo 800zl ale warto. Kombinacje na zabawkach bo inaczej asusa nazwac nie mozna sa smieszne. Do klientow na 1500m mozesz nanostation m5 loco stosowac. Na wieksze odleglosci lepiej nanobridge. Airgridy odpusc sobie. Moze tansze ale nie maja MIMO

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anten 5 GHz do routera ASUS RT-AC66U, aby zapewnić zasięg na odległość 2 km z przeszkodami, takimi jak drzewa. Forumowicze sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być urządzenia Ubiquiti, takie jak Rocket M5 lub Bullet M5, które są bardziej odpowiednie do długodystansowych połączeń. Wskazują również na konieczność zapewnienia widoczności anten oraz na lepsze właściwości 2.4 GHz w przypadku przeszkód. Użytkownik planuje zastosować różne pasma dla różnych klientów, w zależności od warunków terenowych. Wskazówki dotyczące wyboru anten obejmują AirGridy oraz panele, a także podkreślają znaczenie odpowiedniego sprzętu do stacji bazowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA