logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intergaz G4 - Czy gazomierz może brzęczeć jak transformator?

Jakub813 23 Cze 2013 15:00 6447 6
REKLAMA
  • #1 12447646
    Jakub813
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Czy to możliwe aby gazomierz brzęczał tak, że słychać go przez ścianę w mieszkaniu?
    Dźwięk przenosi się po rurach gazowych, nie ma znaczenia czy jest pobór gazu czy nie.
    Dźwięk podobny do brzęczenia transformatora podłączonego do prądu zmiennego.
    Gazomierz typu Intergaz G4.
    Tam chyba jest mechanizm miechowy więc czy to może brzęczeć?
  • REKLAMA
  • #2 12447718
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Podczas pracy, przepływu gazu może brzęczeć, ale to co dotychczas słyszałem to raczej powtarzający się regularnie cichy zgrzyt a nie wibracja. Gdy stoi powinien być cichy więc zamknij zawór przed nim i posłuchaj. Gdy jest na klatce schodowej to może zbierać dźwięki z innych źródeł. Jakieś trafo dzwonkowe, albo cóś... :)
  • REKLAMA
  • #3 12449161
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Jakub813 napisał:
    Czy to możliwe aby gazomierz brzęczał tak, że słychać go przez ścianę w mieszkaniu?
    Dźwięk przenosi się po rurach gazowych, nie ma znaczenia czy jest pobór gazu czy nie.
    Dźwięk podobny do brzęczenia transformatora podłączonego do prądu zmiennego.
    Gazomierz typu Intergaz G4.
    Tam chyba jest mechanizm miechowy więc czy to może brzęczeć?

Podejrzewam przepływ prądu przez rurę gazową. Kuchnia z piekarnikiem lub zapalarką elektryczną łączy koniec instalacji gazowej z przewodem ochronnym instalacji elektrycznej. Jeśli potencjał "kołka" nie jest równy ziemi to przez rurę przepływa prąd co w puszce gazomierza może wywoływać wibracje obudowy. Czy w budynku nie ma przypadkiem przestarzałej instalacji z "zerowaniem" ? Czy w niedawnym czasie nie wymieniono rur instalacji wodnej na wykonane z tworzyw ? Czy za gazomierzem została umieszczona wstawka izolacyjna ?
  • REKLAMA
  • #4 12452642
    Jakub813
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Też myślałem o tym, że to może być jakiś przepływ prądu ale wyłączyłem wszystkie bezpieczniki, odłączyłem kuchenkę gazową i kocioł CO od gniazda i dalej to samo. Instalacja elektr. rzeczywiście starego typu z zerowaniem. Między gazomierzem i siecią nie widać żadnych izolujących plastikowych wstawek.
    Jest nowe podejrzenie, że może to powodować licznik energii elektrycznej, który wisi na tej ścianie i trochę brzęczy. Jest to licznik trójfazowy starszego typu w metalowej obudowie. Nie ma możliwości odłączenia go w celu sprawdzenia bo przyłącze przed nim jest zaplombowane.
    Ale żeby aż tak się przenosiło? Na całą ścianę i do piwnicy i na inst gazową? Licznik wisi na desce ze sklejki, która zapewne tłumi brzęczenie.
  • REKLAMA
  • #5 12453364
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Sprawdź definicję słowa rezonans :) To wszystko może wyjaśniać.
  • #6 12780699
    rufi2000
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zadzwoń do rdg odpowiedzialny za Twój rejon, przyjadą i wymienią reduktor bo to on chałasuje a dokładnie zawór wydmuchowy w nim wbudowany. Lub założą tłumik na niego.
  • #7 21411304
    gxcyc2018
    Poziom 2  
    Witam, mam podobny problem na ścianie skrzynka z gazomierzami 2 sz intergaz g4 . Wieczorem.zauwazyłem że praca gazomierzy jest słyszalna w pokoju jakby rezonują przez.sciane do.środka. Po otwarciu skrzynki słychać że wydają rożne dzwięki, które są słyszane w pomieszczeniu ale nie przez okno tylko jakby przez scianę. Co z tym zrobić??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy gazomierz Intergaz G4 może brzęczeć, słyszalnie przez ścianę, niezależnie od poboru gazu. Odpowiedzi sugerują, że dźwięk może być spowodowany przez przepływ prądu przez rury gazowe, co może prowadzić do wibracji obudowy gazomierza. Inne możliwe źródła hałasu to stara instalacja elektryczna z zerowaniem oraz licznik energii elektrycznej. Użytkownicy zalecają sprawdzenie definicji rezonansu oraz kontakt z odpowiednimi służbami w celu wymiany reduktora lub założenia tłumika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA