logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego napięcie na rezystorze i Vout stabilizatora 78L05 spada? Jak mierzyć?

Danioss 23 Cze 2013 15:19 2274 7
REKLAMA
  • #1 12447705
    Danioss
    Poziom 9  
    Witam,

Jestem początkujący w bawieniu się prądem, ale staram się robić jak najszybsze postępy, jednak bez całkowitego zrozumienia podstawowych zasad nie pójdę dalej. Zatem mam prosty układ (który ma na celu jedynie zrozumienie działania stabilizatora, nic bardziej ambitnego, co chyba widać), na zdjęciach załączam jego schemacik oraz wykonanie.

Dlaczego napięcie na rezystorze i Vout stabilizatora 78L05 spada? Jak mierzyć? Dlaczego napięcie na rezystorze i Vout stabilizatora 78L05 spada? Jak mierzyć?

Teraz kilka pytań (naprawdę strasznie podstawowych):
    - czemu, gdy sprawdzam spadek napięcia na rezystorze (przykładając po obu jego stronach końcówki pomiarowe mojego multimetru), wyświetla mi się wartość, jednak cały czas spada?
    - jak sprawdzić, czy rzeczywiście z Vout wychodzi 5V? Wystarczy, że przyłożę jeden przewód multimetru do GND, a drugi do Vout? Wychodzi 1,9V i również cały czas spada...
    - sprawdzając prąd wpływający do diody, czyli wpinając szeregowo końcówki przewodów od multimetru (żeby nie było, że źle wpinam... aż tak źle chyba nie jest), wyszło mi 0,9mA, co jest bardzo małym prądem, zdaję sobie sprawę z tego. Ale co dziwniejsze - wartość cały czas spada. Znów - czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co jest z tym nie tak?

Wierzę, że mój układ może być wybrakowany w kondensatory, które widziałem za każdym razem, gdy oglądałem schemat z jakimś stabilizatorem, podobnym do mojego. Jeśli ktoś może mi wyjaśnić do czego one służą by tu służyły (poza tym,że wiem, iż wygładzają przebiegi napięcia, bo wypuszczają je równomiernie), byłbym wdzięczny. Swoją drogą próbowałem zbudować układ z równolegle wbudowanymi kondensatorami 4.7uF oraz 10uF, jednak na wyjściu ze stabilizatora nie pojawiało się napięcie. Próbowałem wtedy wpinać mój 78L05 obustronnie. Ale to może potem - najpierw chciałbym rozwiązać aktualne dylematy.

Pozdrawiam,
    Daniel
  • REKLAMA
  • #2 12447743
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Przede wszystkim obejrzyj dokładnie aplikację układy stabilizatora. Dlaczego pominąłeś kondensatory? Dla wygody?
  • REKLAMA
  • #3 12447744
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    Nie napisałeś co jest źródłem napięcia 9V.
    Nie stosujesz się do noty aplikacyjnej stabilizatora.
    Nie wiadomo, czy dobrze podłączyłeś stabilizator.
    Nie pofatygowałeś się do użycia wyszukiwarki w celu otrzymania odpowiedzi na Twoje pytania.
    Opisów działania stabilizatora 78.. jest w internecie multum w każdym możliwym języku.
    Modyfikację układów aplikacyjnych przeprowadza się wtedy kiedy się rozumie ich zasadę działania. Na Twoim miejscu podłączyłbym wszytko wg. noty a dopiero później układ upraszczał.
    Niestosowanie się do zaleceń producenta a później pytanie dlaczego nie działa jest pozbawione logiki.
  • REKLAMA
  • #4 12447807
    Danioss
    Poziom 9  
    Nie no, tak bawić się nie zamierzam... Objeżdżacie mnie nie mając pojęcia ile trudu poświęciłem przeglądaniu schematów i układów, czytaniu. Wierzcie lub nie, czytałem bardzo dużo o 78XX, po prostu ledwo rozumiem podstawowe pojęcia z elektroniki.

Odpowiadając:
    Zygaqra - Kondensatory pominąłem, bo, jak już napisałem, proszę czytać ze zrozumieniem - nie wiedziałem po co są. Zresztą mam tych części wszystkich pod dostatkiem, chcę się nauczyć czegoś, próbuje, kombinuję, składam sam, eksperymentuję (chociaż to niski poziom strasznie, ale jakoś chcę zacząć). Nic dla wygody nie robię, nie musisz osądzać ludzi z niecierpliwości (odpisałbym Ci na pytanie 'dlaczego', nie musiałeś dokładać swojego pseudo retorycznego 'dla wygody?'), bo taki masz dzień.

markoz~ - bateria 9V. Rzeczywiście, ominąłem w pdfie schemat z kondensatorami. W takim razie teraz pytanie - czy mogę zamienić wartość Cin=0,33uF oraz Cout=0,1uF na inne wartości? Nie posiadam takich kondensatorów.

Poza tym - opisów owszem znalazłem multum, a moje poszukiwania nie sprowadziły się do szukania w języku polskim, bo polak polakowi wilkiem i w 90% postów ludzie piszą dokładnie jak wy - nie pomagają nic a nic, jedynie mówią 'BYŁO', objeżdżają i pewnie tym samym czują się lepiej. Spójrz na ilość moich postów - nie piszę za każdym razem jak czegoś nie wiem, tylko wtedy, gdy naprawdę nie mogę znaleźć odpowiedzi. Może postaraj się to zrozumieć, zamiast od razu się wywyższać, mój drogi.

Skoro nie jesteście mi w stanie odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące spadania wartości napięcia podczas mierzenia - czemu, tworząc najprostszy układ na świecie, w którym jest włączony jedynie rezystor, napięcie na nim zaczyna się od 1,3V i wciąż spada? Naprawdę chciałbym zrozumieć podstawy z podstaw, a wy mi nie pomagacie, chociaż odpisujecie.

Pozdrawiam
  • #5 12447919
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Danioss napisał:
    próbowałem zbudować układ z równolegle wbudowanymi kondensatorami 4.7uF oraz 10uF, jednak na wyjściu ze stabilizatora nie pojawiało się napięcie
    Kondensatory nie przewodzą prądu stałego, stanowią przerwę
    co samo za siebie mówi, że coś jest nie tak z napięciem zasilającym, coś źle robisz...
  • #6 12447973
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 882
    Na początek zmierz napięcie tej baterii oczywiscie z podłączonym układem.

I może zainteresuje się oślą łączką gdzie w wyprawie A4 masz omówione stabilizatory.
    Tu masz pierwsze dwie lekcje
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148783
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148784
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148785
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148786
  • REKLAMA
  • #7 12447993
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam

Danioss napisał:
    Próbowałem wtedy wpinać mój 78L05 obustronnie.

Co to znaczy - obustronnie?

Z tego co opisujesz, prawdopodobnie ten stabilizator nie przeżył Twoich testów. Czy masz drugi, sprawny? Czy bateria jest dobra?

Zobacz w tym linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1317794.html nie tylko Ty masz problemy z takim stabilizatorem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytania dotyczące spadku napięcia na rezystorze oraz na wyjściu stabilizatora 78L05 w prostym układzie elektronicznym. Odpowiedzi wskazują na brak kondensatorów w układzie, co może wpływać na stabilność napięcia. Użytkownik został zachęcony do zapoznania się z notą aplikacyjną stabilizatora oraz do pomiaru napięcia zasilania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia stabilizatora oraz konieczność sprawdzenia stanu baterii. Dodatkowo, użytkownik pytał o możliwość użycia innych wartości kondensatorów, co zostało skrytykowane jako niezgodne z zaleceniami producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA