logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT1653/58 - białe linie na szarym tle, czy wymiana kondensatorów pomoże?

pawmar 04 Mar 2005 13:54 1617 8
  • #1 1285489
    pawmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam tv philips 21pt1653/58 . na ekranie widoczne sa biale linie pozome na szarym tle lekko przeswituja programy co mam zrobic wymienic wszystkie kondensatory?
  • #3 1288928
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Jak obraz reaguje na regulacje Screen ?
  • #4 1291594
    pawmar
    Poziom 11  
    tak to sa powroty ale co mam z tym zrobic na wejsciu euro nic sie nie zmienia caly cZas widoczne sa te linie na ekranie lekko widac obraz kanalu jak przez mgle
  • #5 1291982
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    ja bym zobaczył tak jak mówi Marcin_211 i ewentuanie sprawdził cały moduł wazmacniacza wizji. wszystkie diody i tranzystory. . U mnie w domu tak sie stało że obraz był ciemny i były widoczne linie powrotu. Przpalenie kineskopu pomogło na 2 tygonie po czym cza było wymienić bańkę na nową. Pozdraiwam i powodzenia życzę. jeszcze bym sprawdził czy do modułu wzmacniaczy wizji dochodzi sygnał wygaszania lini na czas powrotu
  • #6 1292041
    pawmar
    Poziom 11  
    dzieki tylko bardzo cie prosze napisz punkt po punkcie jak sie to sprawdza bo nigdy tego nie robilem a nie chce czegos uszkodzic bo to nie moj tv pozdrawiam
  • #7 1292746
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    wieć tak na trafopowielaczy jest regulacja Screen i reguluje ona jaskrawość. A zobacz z pilota ja zwiększasz jaskrawosc to co sie dziej. Dziwi mnie ten szary ekran wiec ide szukać schematu i wytedy bede myslał . Pozdro. I uwazaj żeby czegos nie zepsuć . Na płytce kineskopu przeważnie znajduje sie wzmacniacze wizji wiec jak umiesz sprawdzać półprzewodniki to sprawdzź wszystkie dioti i tranzystoryv czy są dobre.
  • #8 1292770
    zgodny
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    jakie jest napięcie na katodach(R,G,B)?sprawdż rezystor zasilający wzmacniacze wizji-bardzo często ulega przepaleniu,jest on obok trafa wn
  • #9 1293564
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Znajdz w zasilaczu dwa duze elektrolity 47uF/250V i wymien je.Nastepnie zmniejsz U skren az do zaniku paskow i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 21PT1653/58 pojawiają się poziome białe linie na szarym tle, które są widoczne niezależnie od źródła sygnału (np. wejście Euro). Linie te to prawdopodobnie linie powrotu (powroty wiązki elektronów). Problem może wynikać z uszkodzenia wzmacniaczy wizji, braku sygnału wygaszania linii podczas powrotu lub przepalenia elementów kineskopu. Zaleca się sprawdzenie i pomiar napięć na katodach RGB, kontrolę rezystora zasilającego wzmacniacze wizji (często ulega przepaleniu), a także testowanie diod i tranzystorów w module wzmacniaczy wizji. W zasilaczu warto wymienić duże kondensatory elektrolityczne 47uF/250V, które mogą wpływać na pojawianie się pasków. Regulacja jaskrawości (Screen) na trafopowielaczu może pomóc w zmniejszeniu widoczności linii. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczna może być wymiana kineskopu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA