mam tv philips 21pt1653/58 . na ekranie widoczne sa biale linie pozome na szarym tle lekko przeswituja programy co mam zrobic wymienic wszystkie kondensatory?
A czy to czasem nie śa linie powrotu ?? A czy przez Euro jest Tak samo czy ju\est normalny obraz. Moze problem jest we wzmacniaczach wizji brak wygaszania na czass powrotu strumienia elektronów. Powodzenia
tak to sa powroty ale co mam z tym zrobic na wejsciu euro nic sie nie zmienia caly cZas widoczne sa te linie na ekranie lekko widac obraz kanalu jak przez mgle
ja bym zobaczył tak jak mówi Marcin_211 i ewentuanie sprawdził cały moduł wazmacniacza wizji. wszystkie diody i tranzystory. . U mnie w domu tak sie stało że obraz był ciemny i były widoczne linie powrotu. Przpalenie kineskopu pomogło na 2 tygonie po czym cza było wymienić bańkę na nową. Pozdraiwam i powodzenia życzę. jeszcze bym sprawdził czy do modułu wzmacniaczy wizji dochodzi sygnał wygaszania lini na czas powrotu
dzieki tylko bardzo cie prosze napisz punkt po punkcie jak sie to sprawdza bo nigdy tego nie robilem a nie chce czegos uszkodzic bo to nie moj tv pozdrawiam
wieć tak na trafopowielaczy jest regulacja Screen i reguluje ona jaskrawość. A zobacz z pilota ja zwiększasz jaskrawosc to co sie dziej. Dziwi mnie ten szary ekran wiec ide szukać schematu i wytedy bede myslał . Pozdro. I uwazaj żeby czegos nie zepsuć . Na płytce kineskopu przeważnie znajduje sie wzmacniacze wizji wiec jak umiesz sprawdzać półprzewodniki to sprawdzź wszystkie dioti i tranzystoryv czy są dobre.
✨ W telewizorze Philips 21PT1653/58 pojawiają się poziome białe linie na szarym tle, które są widoczne niezależnie od źródła sygnału (np. wejście Euro). Linie te to prawdopodobnie linie powrotu (powroty wiązki elektronów). Problem może wynikać z uszkodzenia wzmacniaczy wizji, braku sygnału wygaszania linii podczas powrotu lub przepalenia elementów kineskopu. Zaleca się sprawdzenie i pomiar napięć na katodach RGB, kontrolę rezystora zasilającego wzmacniacze wizji (często ulega przepaleniu), a także testowanie diod i tranzystorów w module wzmacniaczy wizji. W zasilaczu warto wymienić duże kondensatory elektrolityczne 47uF/250V, które mogą wpływać na pojawianie się pasków. Regulacja jaskrawości (Screen) na trafopowielaczu może pomóc w zmniejszeniu widoczności linii. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczna może być wymiana kineskopu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.