logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28ST1714/22B - Linie powrotów na ekranie po włączeniu

Psonak Jan 23 Sie 2005 12:36 1671 13
REKLAMA
  • #1 1757201
    Psonak Jan
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Po załączeniu są linie powrotów po minucie obraz jest normalny dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1757233
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1839
    W pierwszej kolejności wymień kond.elektrol. w zasilaniu wzm.wizji.
    Inne kondensatory w przetwornicy też pewnie są wyschnięte.
  • REKLAMA
  • #3 1758826
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    .
    J/w plus wyreguluj S².
  • #4 1778586
    Psonak Jan
    Poziom 15  
    Witam wymieniłem wszystkie kon.ele. w zasilaczu i po stronie wtórnej i w wzmacniaczu wizji i nadal jest tak samo co mam dalej robic

Dodano po 1 [minuty]:

Witam wymieniłem wszystkie kon.ele. w zasilaczu i po stronie wtórnej i w wzmacniaczu wizji i nadal jest tak samo co mam dalej robic
  • #5 1778624
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Możesz mieć słabą bańkę i nic tutaj nie poradzisz,należy ocenic emisję katod,oczywiście jesli masz czym.
    Pozdrawiam.
  • #6 1779316
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Sprawdzałeś czy uszkodzenie nie pochodzi od odchylania pionowego? Ile tych powrotów cały ekran, czy tylko kilkanaście od góry? Podstaw kondensatory w aplikacji ochylania pionowego.
  • REKLAMA
  • #7 1779552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1779665
    piotrglottroter
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Czy wymieniłes 4,7 /250 V przy powielaczy jest on od filtracji 200 V na wzmacniacze wizji.
  • REKLAMA
  • #9 1779674
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    jak wspomnieli wymien elektrolity w torze pionu
  • #10 1797725
    Psonak Jan
    Poziom 15  
    Witam wymienilem wszystkie kon. ele.w zasilaniu i odchylaniu V naoięcie G2 jest 360V nap wzm . wizji 205V,tylko te linie są białei wyglądają jak zorro i wychodzą zdołu ekranu i powoli przechodzą do góry itak na przemian obraz jest ciemny głos ok po dwóch minutach obraz wskakuje i można go wył. na pilocie i włą jest ok dopiero jak postoi na czuwaniu jakis czas to jest to samo nie wiem co mam juz robic
  • #11 1797897
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    A tak zapytam dla pewności, czy obraz z AV jest taki sam, może przez antene coś nie tak.
    Zadałem to pytanie bo zastanawia mnie ostatni post, linie przesuwające się od dołu ku górze.
  • #12 1797971
    jacenty67
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Proponuję wziąść do ręki zamrażacz, będzie na pewno taniej niż wymieniać dobre kondensatory na dobre. Dużo ich już nie masz do sprawdzenia, pojedynczo schładzaj i obserwuj obraz, wymienisz jeden może dwa, które są naprawdę wyschnięte. Pojemności w zasilaczu, pionie i wzm. wizji oczywiście święta rzecz przy tego typu usterce, ale po co "kopać" całą resztę? Jednorazowy koszt zakupu dobrego zamrażacza to ok. 10-15zł. Przyda się na pewno na przyszłość, bo całego nie sposób zużyć na jeden TV. Podejrzewam, że już wydałeś na części więcej i skutku nie widać...
    Pozdrawiam
  • #13 1800785
    Psonak Jan
    Poziom 15  
    Obraz z AV jest taki sam i tak samo przechodzi do góry, kupie zamrażacz i będe próbował po koleji kon.ele

Dodano po 42 [sekundy]:

Obraz z AV jest taki sam i tak samo przechodzi do góry, kupie zamrażacz i będe próbował po koleji kon.ele
  • #14 1837985
    Psonak Jan
    Poziom 15  
    WITAM ,wymieniłem tranzystory w odchylaniu V obraz wskakuje tylko lekko jest za wysoki jak się rozgrzeje jest ok

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS 28ST1714/22B po włączeniu pojawiają się linie powrotów na ekranie, które po około minucie znikają i obraz staje się normalny. Problem może wynikać z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu wzmacniacza wizji oraz w przetwornicy, a także w torze odchylania pionowego. Wymiana kondensatorów w tych obszarach jest zalecana, jednak nawet po ich wymianie problem może się utrzymywać. Sugerowano sprawdzenie stanu bańki kineskopu poprzez ocenę emisji katod oraz kontrolę napięć, m.in. napięcia G2 i napięcia na wzmacniaczu wizji. Linie powrotów są białe, przesuwają się od dołu ekranu ku górze i pojawiają się ponownie po okresie czuwania. Obraz z wejścia AV wykazuje ten sam problem, co wyklucza zakłócenia antenowe. Wskazano również na konieczność wymiany tranzystorów w odchylaniu pionowym, co poprawiło obraz, choć początkowo był lekko przesunięty. Zalecane jest także stosowanie zamrażacza do lokalizacji uszkodzonych kondensatorów poprzez schładzanie i obserwację zmian obrazu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA