logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peiying b2h76r - uszkodzone mosfety i rezystory, jak je wymienić?

NooFear 23 Cze 2013 17:28 1698 3
REKLAMA
  • #1 12448093
    NooFear
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam , Panowie znów problem, wzmacniacz pograł 1,5 roku, zaczęło się od tego że pierw spaliło mi jeden z dwóch głośników ( peiying bl300a10) graly sobie w skrzyni i tak bez powodu któregoś dnia poczułem smród charczenie i wkońcu cisza - jeden głośnik padł, został mi jeszcze jeden więc podłączyłem go w mostku(1/2 skali gain zeby nie spalic glosnika) i w skrzyni pojedyńczej, pograło jakieś 2-3 miesiące i spaliło bezpieczniki i elektronike w środku ;/ założyłem nowy temat ponieważ tamten został zamknięty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2141029.html

i kontynuacja tematu...

Rozkręciłem wzmacniacz, moja wizualna ocena to 5 uszkodzonych mosfetów 50N06 (obudowy stopione, pęknięte) (już zamówione, wymienię wszystkie 8), oraz zauważyłem 6 spalonych rezystorków i teraz mam problem bo nie wiem jakimi je zastąpić ;/ tak się przegrzały że nie widać kodów paskowych, zaznaczyłem na zdjęciu, może ktoś poomoże czym to zastąpić?

Wylutuję resztę tranzystorów , diody i sprawdzę , i pozostaje pytanie Panowie, co jeszcze mogę sprawdzić oprócz tych ulementów, co jest najbardziej wrażliwe na takie zwarcia i co mogło spalić?
  • REKLAMA
  • #2 12464089
    NooFear
    Poziom 12  
    Panowie, pomóżcie, wymienilem uszkodzone tranzystory 50N06 w tym jeden końcowy BDC246C, podłączylem wzmacniacz, zapala się zielone światełko ale po chwili pali tranzystory 50N06 zaznaczone na zdjęciu w kółko (drugi od dołu z lewej zawsze spala się pierwszy (dym i robi sie czarny):

Pytanie do doświadczonych : Co może robić zwarcie? Bo bez schematu do tego nie ujade sam :|

Prąd spoczynkowy podczas testu sięga aż 6A! 8-O
  • REKLAMA
  • #3 12465612
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    A ten kondensator C13 jest cały? Bo tak z góry wygląda na spuchnięty.
  • #4 12466861
    NooFear
    Poziom 12  
    Niestety cały jest, wizualnie nic nie wygląda na spalone... Nie mam pojęcia co może robić zware, oglądałem całą płytę od spodu i tez nic...
REKLAMA