logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żyrandol z wentylatorem po zerwaniu kabli?

qtong 23 Cze 2013 22:10 10272 20
  • #1 12449137
    qtong
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Na forum znalazłem kilkanaście podobnych tematów, lecz żaden nie opisywał mojego wariantu.

Niechcący uderzyłem w mieszkaniu w działający wentylator. Trochę się skrzywił więc zacząłem kombinować przy obudowie, niestety skutkując zerwaniem kabli. Odkręciłem żyrandol od sufitu, a tam coś dziwnego - zworka między uziemieniem? a kablem szarym?. Przed zepsuciem wentylator i lampy można było włączyć niezależnie od siebie za pomocą podwójnego włącznika na ścianie, a sznurki przy żyrandolu nie były nigdy ruszane.

W załączniku zdjęcie sufitu i czterech, dziwnie podłączonych kabli i zdjęcie kabli z wentylatora/żyrandola. Problem oczywisty, jak podłączyć to ustrojstwo aby zapobiec całkowitemu zlinczowaniu przez kobietę ?
    Jak podłączyć żyrandol z wentylatorem po zerwaniu kabli? Jak podłączyć żyrandol z wentylatorem po zerwaniu kabli?
  • #2 12449307
    Reprint
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam. Jeśli chodzi o kable "wychodzące" z "żyrandolo-wiatraka" to: niebieski to przewód neutralny, biały i czarny to zasilanie wentylatora i żyrandola, żółto-zielony to przewód ochronny.
    Co do kabli wystających z sufitu to ta zwora jest co najmniej dziwna. Musisz sprawdzić czy przewód szary i żółto-zielony są gdzieś podłączone.
    I jaki masz układ sieci ?
  • #3 12449361
    qtong
    Poziom 9  
    4 kable wychodzą bezpośrednio z sufitu i dochodzą bezpośrednio do kostki. Mieszkanie wynajmuję więc co do typu sieci nie mam pojęcia.
  • #4 12449382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12449391
    Reprint
    Poziom 16  
    Masz jakiś miernik lub tester fazy (probówkę czy jak to się tam jeszcze nazywa)?
  • #6 12449401
    qtong
    Poziom 9  
    Niestety nie . Rozumiem że bez tego będzie ciężko "wróżyć" ?
  • #7 12449436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12449514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12449516
    qtong
    Poziom 9  
    Narazie nie będę nic ruszał, wole kombinować z wyłączonymi korkami a po ciemaku i tak nic nie zrobie... jaki ten próbnik kupić np. w leroy merlin ?
    Edit:dowiedziałem się jeszcze od kobity że wentylator moźna było wyłączyć i włączyć za pomocą sznurka ale tylko gdy był włączony przy ścianie. Nie wiem czy to przydatna informacja
  • #11 12449556
    tobiaszciupinski
    Poziom 10  
    napisałem ze chałupa pójdzie z dymem tak w przenośni bo lepiej zawołac elektryka niż sobie lub komuś coś zrobić. kolego ja tez już różne rzeczy widziałem np przewód niby ochronno neutralnym (wg wujka) okazał sie przewodem fazowym na 230 V pomimo tego że wychodził z dołu gniazdka a z góry gniazdka wychodziły 2 przewody jeden właśnie PEN a trzeci jak jak się okazało po rozebraniu puszki wcale do niej nie dochodził kończył się w połowie ściany także nic nigdy nie wiadomo. A co do próbnika idziesz do pierwszej lepszej hurtowni lub sklepu elektrycznego mówisz ze chcesz neonówkę lub próbnik np 500 V z resztą jak powiesz neonówka to będą wiedzieli o co chodzi :P
    A co wentylatora włączanego sznurkiem to nic ważnego bo musiało być zasilanie tzn włączony wlącznik przy ścianie aby dalej go można było włączyć lub wyłączyć kolejnym włącznikiem uruchamianym za pomocą sznurka:D
  • #12 12449606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12449662
    Reprint
    Poziom 16  
    Nawet mając próbnik nie dowiemy się po co jest ten mostek. Najprawdopodobniej jest to przewód PEN który jest przedłużony a układ sieci to TN-C i należy wykonać mostkowanie, ale to są tylko domysły.
    Proponuję wezwać elektryka.

PS: Tak wiem jest 2:30 w nocy :D
  • #14 12450127
    qtong
    Poziom 9  
    Włączyłem naścienny przełącznik odpowiadający wcześniej za lampę:
    Przyłożyłem próbnik:
    - do brązowego - wyraźne światło neonówki
    - do czarnego - światło neonówki mniej wyraźne ale jest
    - do szarego i zielono/żółtego (połączone mostkiem) - brak światła neonówki.
    Identycznie gdy wyłączę naścienny przełącznik odpowiadający za lampę i włączę wentylator. 2 naraz - to samo tylko neonówka daje silniejsze światło. Przy wyłączonych naściennych przełącznikach pojawia się jedynie marny sygnał z brązowego.
  • #15 12451890
    qtong
    Poziom 9  
    Podłączyłem:
    Czarny do czarnego, biały do brązowego, niebieski i zielono/żółty do zielono/żółtego mostka (miejsce w kostce do którego dochodzi zielono/żółty kabel z sufitu, ale to i tak nie ma chyba znaczenia czy bym podłączył do szarego czy z/ż)

Efekt:
    Kiedy włączam sam przełącznik wentylatora uruchamia się wiatrak i uwaga żarówka (bo tylko jedna była działająca jeszcze przed zepsuciem) lekko żarzy się.
    Kiedy włączam samą lampę, żyrandol świeci się bez żadnej interferencji z wiatrakiem.

Kiedy wyłączę sznurek lampy w żyrandolu nic nie chce działać.

Później bawiłem się trochę próbnikiem i wydaje mi się że z sufitu czarny odpowiada za wentylator a brązowy za lampy.

Wcześniej sytuacji z "żarzeniem" żarówki nie było, więc albo źle coś podłączyłem albo jakimś cudem uszkodziłem te całe przedwieczne ustrojstwo i jest małe przepięcie.
  • #16 12452047
    Gielas94
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Osobiście dziwne wydaje się napięcie na czarnym przewodzie , jakby miał przebicie na przewodzie. Przy włączonej jednej pozycji na drugim przewodzie fazowym nie powinno być w ogóle napięcia. Zobacz przy łączniu nie masz gdzieś zwarcia. Ewentualnie przy wyłączonym napięciu w pokoju (całym) spróbuj odseparować od siebie przewody, pamiętaj bezpieczeństwo jest najważniejsze. Uszkodzeniu mogła ulec też kostka, sprawdź jej stan.

Podobny temat :
    Link
  • #17 12452630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12455558
    rradi
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Gielas94 napisał:
    na drugim przewodzie fazowym nie powinno być w ogóle napięcia
    Nie powinno być, ale przy włącznikach z podświetleniem może okazać się, że napięcie na przewodzie i tak będzie. Przy tanich chińskich włącznikach zdarza się nawet, że tak, jak opisał qtong żarówki potrafią lekko świecić.

W związku z powyższym warto zadać pytanie. Czy jest to zwykły przełącznik, czy z jakimkolwiek świecącym elementem?
  • #19 12455638
    john2377
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Oraz , czy to żarówka świeci czy świetlówka kompaktowa?
  • #20 12456242
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    rradi napisał:
    Przy tanich chińskich włącznikach zdarza się nawet, że tak, jak opisał qtong żarówki potrafią lekko świecić.

Ale się rozpędzacie, ale się rozpędzacie! Jeszcze chwila i w ogóle nie będzie można sterować światłem!
  • #21 12456448
    KuReK93
    Poziom 17  
    Ocena: 122
    A wyłącznik na ścianie ruszałeś? Jeśli nie to spróbuj tak:

Od Żyrandola: - Od Sufitu
    Czarny - Biały
    Brązowy - Czarny
    Żółto-ziel - Żółto-Ziel
    Niebieski - Szarny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z podłączeniem żyrandola z wentylatorem po zerwaniu kabli. Po uderzeniu w wentylator, doszło do uszkodzenia kabli, a w instalacji zauważono dziwną zworkę między uziemieniem a szarym kablem. Użytkownik poszukuje pomocy w prawidłowym podłączeniu, aby móc niezależnie sterować wentylatorem i lampą. W odpowiedziach podano, że niebieski kabel to przewód neutralny, a czarny i brązowy to zasilanie. Użytkownik nie posiada miernika, co utrudnia diagnozę. Po kilku próbach podłączenia, zauważył, że żarówka lekko się żarzy, co sugeruje możliwe uszkodzenie lub niewłaściwe połączenie. Użytkownicy sugerują wezwanie elektryka oraz sprawdzenie stanu kostki i przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA