logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Automatyczne rozwijanie ekranu po uruchomieniu projektora

sabcio74 24 Cze 2013 14:11 6003 4
  • #1 12450798
    sabcio74
    Poziom 10  
    Witam,
    Nie mam pewności czy to dobre miejsce, ale...
    Mam taką sytuację:
    Jestem posiadaczem projektora EPSON EH TW 5900 i niestety nie jest on wyposażony w wyjście "trigger out" a chciałbym aby po jego włączeniu automatycznie rozwijał się sterowany elektrycznie ekran Kauber Blue Label Matt White Plus

W związku z tym moje pytanie:
    Czy istnieje jakiś patent umożliwiający "sprzężenie" tego zestawu tak by automatycznie po włączeniu pilotem projektora wysuwał się ekran a po jego wyłączeniu zwijał.

Wymyśliłem sobie, że taki patent mógłby zadziałać na bazie jakiegoś czujnika poboru prądu. Czyli włączam projektor, następuje pobór prądu i wysyłany jest sygnał do ekranu aby się rozwijał...
    Niestety ekran z projektorem mogę już tylko połączyć za pomocą albo "skrętki" internetowej lub jakoś bezprzewodowo.

Może macie pomysł jak ten problem rozwiązać? Kto mógłby taki układ zbudować?
  • #2 12453894
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam,

Czy możesz opisać w jaki sposób następuje wyzwolenie rozwinięcia i zwinięcie ekranu?
    Czy wystarczy zewrzeć jakieś wejście i pozostaje on rozwinięty, czy potrzebny może impuls o zadanym czasie trwania, czy może do dyspozycji są dwa oddzielne wejścia.

Słusznie kombinujesz z poborem prądu przez rzutnik.
    Możesz spróbować zastosować przekaźnik prądowy prukowany np. przez F&F - EPP-619.
    Podłączasz mu zasilanie 230VAC (zaciski 1-3).
    Zasilanie rzutnika podłączasz w szereg przez przekładnik (zaciski 5-8).
    Na przekaźniku prądowym ustawiasz próg zadziałania (przełączenie przekaźnika).
    Do wyjścia przekaźnikowego (zaciski 11-12) podłączasz swoją skrętkę i prowadzisz sygnał do ekranu (styki bezpotencjałowe).
    W razie potrzeby pokombinujemy jak dostosować sterowanie do ekranu.

W razie czego mogę taki układ zbudować (zajmuję się automatyką przemysłową).

Pozdrawiam,
  • #3 12454494
    sabcio74
    Poziom 10  
    Niestety nie znam się absolutnie na sterowaniu tego typu urządzeń ;(
    Ale tu znalazłem schemat funkcjonowania triggera 230V być może będziesz umiał w przeciwieństwie do mnie coś z niego wyczytać :)
    http://www.viz-art.pl/95/trigger_230v.html
  • #4 12460740
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Najpierw umieść informacje jak musisz sterować ekran aby się wysunął.
    Czy ekran ma wejście TRIGGER 12V, czy 230V?
    Masz do niego jakąś instrukcję instalacji lub podłączenia?
  • #5 13725803
    mateysz24
    Poziom 2  
    Witam,

podłączam się pod temat. Kupiłem ekran elektryczny. Projektor ma wyjście trigger 12v (do sprawdzenia czy stałe czy impulsowe - na razie sprzęt jest w drodze). Ekran ma sterowanie RF, a także przyciski na obudowie (góra/dół). Przyciski trzeba trzymać cały czas, silnik zatrzymuje się na wyłączniku krańcowym.

Po otwarciu obudowy ukazała się dość prosta konstrukcja. Przyciski podłączone są bezpośrednio pod kabel zasilający i dalej do silnika. Sterownik od pilota jest zapewne włączony szeregowo w obwód.

Chciałbym dorobić trigger na 12v. Czy może mi ktoś powiedzieć o czym należy pamiętać. Zgodnie z wątkiem, myśle o prostym styczniku w miejscu przycisków. Zakładam, że projektor dostarczy wystarczający prąd, aby kontrolować stycznik. Czy taki trigger oprócz stycznika (12v do cewki, 230v po drugiej stronie) musi coś jeszcze mieć? Na zagranicznym forum spotkałem się z taką płytką (http://www.electronickits.com/kit/complete/elec/ck1619.htm) używaną jako trigger - czy potrzebne jest coś takiego czy jeden styczniki off/on wystarczy?

Z góry dzięki za pomoc.
REKLAMA