logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć plik DAT na Windows 98SE z płyty z tłumaczem angielskiego?

13 Mar 2003 21:38 91955 11
REKLAMA
  • #1 126435
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 127222
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Plik DAT to pewnie archiwum instalacyjne. Kliknij prawym w Setup.exe i zobacz, co to za program (w większości jest druga zakładka), potem znajdź jakiś depaker przez wyszukiwarkę. O pliku nie wiem dużo, bo DAT to mogą być Archiwa, ARJ Lotusa lub Pliki Wideo.
    Poza tym w większości archiwów inst. jest zupełna sieczka (pliki, które mają się instalować do kat. Windows są chaotycznie powrzucanie pomiędzy inne pliki).
  • REKLAMA
  • #3 127231
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Wiele programów stosuje rozszerzenie DAT dla wewnetrznych plików z własnymi, często nawet aktualizowanymi na bieżąco danymi. Sam plik DAT da sie otworzyć jakimś hexedytorem (np. UltraEdit-em) ale niewiele z tego wynika, bo - jak wspomniał kolega MCbx - te dane to najczęściej istna sieczka rozumiana jedynie przez program który z tego pliku korzysta.
  • #4 127379
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 127458
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Wiesz co....Jakieś dziwne te pliki w Twoim ET.... szczególnie te dwa "strysie" i "judgment" - coś mi tu nie pasuje. Ja mam ET3 i tam nic podobnego niema. Jest tylko setup.exe, autorun.inf a reszta to foldery z plikami, ale nic podobnego niema. Podejżewam, ze ten Twoj to jakaś amatorska, albo - nie daj Antywirusie - hakerska kompilacja. Lepiej z tym nie eksperymentuj.
  • #6 127546
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Jaki masz napęd CD? jakiś starszy model? A może czytasz w nagrywarce? Czy ta "orginalna" płyta jest tłoczona czy nagrywana?
  • #7 127573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 134531
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Mogę powiedzieć tylko tyle, że katalogi są OK, takie nazwy powinny być w ET, Setup jest jakiś uszkodzony, lub wogóle nie EXE, Nie wiem, co to za Strysiu.dll/inf. Przejrzyj sobie INFa, może tam są jakieś informacje. Kliknij prawym przyc. myszki na Strysiu.dll i zobacz zakładkę Wersja (jak jest), ponieważ tam są generalne informacje o pochodzeniu pliku. Jak tam znajdziesz jakąś wizytówkę grupy hakerskiej, to oznacza, że program nielegalny. W ET2 wszystkie pliki powinny być w kat. Install (jak mam wersję pełną), także nie wiem, na co ten Judgment, i on jest jakiś za duży. Coś mi ten Strysiu pachnie nielegalnym Repackiem.
  • #10 135439
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Witam.
    Z tym "strysiem" to moi poprzednicy mają raczej rację. Jest to jakaś zcra..owana wersja, ale ten plik .dat jest jakiś za duży. U mnie cały ET zajmuje kilkadziesiąt mega na plycie.
    Pozdrawiam
  • #11 3844334
    wojtas8r
    Poziom 1  
    ja mam taki problem, ze instaluje grę. I wszystko fajnie, tylko że przy kocu instalacji mam problem - "Błąd odczytu z pliku: C:\Program Files\Eidos Intenactive\CM4\data\lang_db.dat. Zweryfikuj,cz plik istnieje i czy masz do niego dostęp.

No i ja proboje otworzyc (notatnikiem) a tam cos takiego : Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces.

CO mam robić ???? Mam tak przy wielu grach :(
  • #12 3844632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę z tłumaczem języka angielskiego na Windows 98SE, której nie może uruchomić z powodu błędów związanych z plikiem DAT oraz plikiem SETUP.exe. System zgłasza, że plik SETUP.exe jest nieprawidłowy lub nie jest programem Win32. Plik DAT jest nierozpoznawalny i prawdopodobnie stanowi archiwum instalacyjne lub wewnętrzny plik danych programu, który nie jest samodzielnie otwieralny. W dyskusji zasugerowano, że płyta może być nieoryginalna lub uszkodzona, a pliki takie jak "strysiu.dll" i "judgment" wskazują na możliwą nielegalną lub amatorską kompilację oprogramowania. Problem nie wynika z napędu CD, gdyż płyta była odtwarzana na różnych urządzeniach. Możliwe, że kopia płyty została wykonana niepoprawnie (np. zwykłe kopiowanie zamiast obrazu bin/iso). Zalecane jest sprawdzenie właściwości plików DLL pod kątem informacji o pochodzeniu oraz unikanie instalacji podejrzanych wersji. Plik DAT można próbować otworzyć edytorem hexadecymalnym, jednak dane w nim zawarte są zwykle zrozumiałe tylko dla oryginalnego programu instalacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA