logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować przewody do potencjometru we wzmacniaczu Unitra WS-503?

TommyGibbs 04 Mar 2005 18:41 5557 22
REKLAMA
  • #1 1286221
    TommyGibbs
    Poziom 10  
    Czesc, nie bardzo wiedzialem w ktorym dziale to napisac ale ten wydaje mi sie najodpowiedniejszy. Moj problem polega na tym:

Mam w domu wzmacniacz Unitra Ws-503, ktory mial uszkodzony potencjometr sily glosu, kupilem nowy i tu jest problem bo nie wiem jak prawidlowo przylutowac przewody do niego, przylutowane byly tylko niektore. Zapewne ktos z forumowiczow ma taki wzmacniacz lub kiedys go widzial od srodka i kolory przewodow sa takie same, jesli ktos moze mi pomoc w tej sprawie i np. zrobic fotke przylutowanych przewodow do potenjometra lub jakos to narysowac, bylbym wdzieczny, bardzo zalezy mi na tym sprzecie bo fajnie sie prezentuje.

Z gory dzieki za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1286339
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Sprawa jest bardzo prosta, załącz ten wzmacniacz, i dotknij palcem tych przewodów, na dwóch z nich będzie słychać mocny przydźwięk, to te przewody przylutujesz do środka potencjometrów, z tym, że jeden do jednego, a drugi do drugiego, pozostają tylko boki potencjometrów, z jednej strony przyjdą ekrany, a z drugiej sygnałowe, jeżeli się pomylisz to nic się nie stanie, tylko ściszanie będzie działać w odwrotną stronę, to w tedy zamienisz miejscami.
    Pozdrawiam
  • #3 1288050
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ułoż sobie pot tak żęby patrząc od przodu na górze 6 nóżek na dole 2 ( no bo stereo 2 sekcje) i teraz taie kabelki co idą w oplotach ekranowanych 2 ( czarne całe w środku czerwona żyłka z oplotem ) to oplot do pierwszej nózki od prawej a czerwona żyłka do środkowej nózki z drugim kabelkiem to samo tylko do 2 sekcji
  • REKLAMA
  • #4 1288995
    TommyGibbs
    Poziom 10  
    Czesc ponownie, do przylutowania mam 2 przewody ekranowane, 6 przewodow zwyklych.
    ekranowane przylutowuje tak jak trzeba ale nie wiem co z reszta przewodow. To jest tak: jeden wychodzi z transformatora, jest to zapewne zasilanie :) a 5 jest z takiej kosci wsuwanej.

Moze ktos ma taki wzmacniacz i moze mi opisac po kolei ktory przewod gdzie mam przylutowac :), jestem w desperacji heh.

Pozdrawiam
  • #5 1291334
    Mario65
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Najlepiej to sciagnij schemat, powinien byc na elektrodzie.
    Ten przewod od transformatora to najprawdopodobniej "masa" ( w tym wzmacniaczu masy byly podpinane do jednego punktu na transformatorze)
    Masz 6 przewodow 2x sygnal ze wzmacniacza napieciowego, 2x wejscia konc mocy i 2x filtr "kontur" i oczywiscie 2x masa.

Wyjscia na konc. mocy to beda 2 dlugie ekranowane przewody laczysz je na "srodek" potencjometru. pozostale przewodu powinienes okreslic ze schematu tam jest to wszystko w miare dobrze oznaczone.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1298754
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam specjalnie dla ciebie otworzyłem ten wzmacniacz i......... jednym słowem niedobrze raczej bez schematu nic nie wskurasz ja ci moge co niektóre ppodać jak połączyć ale nie wiele wskurasz najciekawszejest to że są tam kable o takich samych kolorach 2 niebieskie 2 białe i 2 ekranowane ale powiem tak te 2 niebieskie powinny być u gury pr-ka tam gdzie wystaje po 1 bolcu od prka bo to jest potencjomety podwójny mam nadzieje że obrazek ci sie przyda opisałem tak jak jest to u mnie zrobione masz rtacje warto odżyywić ten wzmacniacz jak on ładnie gra i dotego ta moc szczytowa 80 W to mi sie podoba inne sprzęty nie mają takiej jakości :D
    Załączniki:
    • Jak przylutować przewody do potencjometru we wzmacniaczu Unitra WS-503? ws-503.gif (12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1300105
    TommyGibbs
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki za zaangazowanie w sprawe. Odpalilem sprzet i dziala super.

Pozdrawiam!
  • #8 1301389
    oki188
    Poziom 22  
    Mam nadzieję że pomógł ci mój rysunek napisz jak oceniasz jakośc grania tego wzmacniacza :D Bo mój gra zajejajnie ale nie moge znaleść na internecie żadnychh danych o nim :( a by mi sie przydały :)
  • #9 1340095
    adamterelis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    oki188 napisał:
    Mam nadzieję że pomógł ci mój rysunek napisz jak oceniasz jakośc grania tego wzmacniacza :D Bo mój gra zajejajnie ale nie moge znaleść na internecie żadnychh danych o nim :( a by mi się przydały :)

No właśnie ja też pilnie poszukuje schematu do tego cuda!!!Jest niezawodny ale schemat by się przydał
  • #10 1340277
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

mam nadzieję , że dobrze zrozumiałem i chodziło o schemat do WS503 .

pozdrawiam
    Jurek
    Załączniki:
    • WS-503.rar (407.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1340591
    oki188
    Poziom 22  
    schemat to ja mam ale chodzi mi konkretnie o jego parametry moc, czułość wejść sygnału itd.
  • #12 4923828
    dexter28
    Poziom 11  
    Wybaczcie, że odświeżam ten temat, ale skoro nie jest on zamknięty to czemu nie wparować tutaj ze swoim problemem? ;)
    Przechodząc do sedna sprawy. Posiadam wzmak Unitry WS 503 (jak w temacie). Mam z nim podobny problem, gdyż potencjometr ma porwane kable, a kompletnie nie pomógł mi ten schemat podany wyżej. Nie mam pojęcia gdzie podłączyć pomarańczowy kabel wychodzący z transformatora :( (oprócz niego mam jeszcze różne kable...1 niebieski, 1 zielony, 1 biały, 1 czarny, 1 czerwony[te wychodzą z kostki wysuwanej], oraz 2 izolowane - tzn. czerwony i przezroczysty w owijce i nałożony na nie kabel).
    Proszę o odpowiedź...
  • #13 4924369
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Daj zdjęcia..
  • #15 4928525
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Pomarańczowy to masa.. tyle widzę..
  • #16 4928906
    dexter28
    Poziom 11  
    heh, tyle sam zauważyłem.
    Teraz pytanie na 5, gdzie mam przylutować tę masę (kabel pomarańczowy dla jasności -.-) ? W ogóle gdzie mam przylutować te wszystkie kable? Przynajmniej które kable mają znaleźć się na dwóch bolcach na dole...? To ważne, proszę.
  • REKLAMA
  • #17 4934039
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Trzeba zdjąć spód i zidentyfikować -

1-sygnał z płytki sterujacej -lewy kan.-z R153 -ma wejścć na prawy koniec potencjometru -tak jak na obrazku 2.
    2-sygnał j.w lecz -prawy kan. -z R253 -ma wejść na prawy koniec drugiego potencjometru.

3-sygnał z płytki ster.-barwa dżwieku spec.-z C128 -ma wejść na dolny odczep tego pot. co był w pkt 1
    4-to samo -z C228-na dolny odczep tego pot. co w pkt2

5-lewe strony potencjometrów sprzeżonych chcą mas :
    a/- z plytki sterującej praktycznie nie.
    b/ w tym wypadku nie wolno popełnić błędu-trzeba szukac schematu lepszego -aby się dokładnie upewnić .Mianowicie masa idzie do potencjometrów od płytek wzm. mocy.One daja swoją masę
    ale -tym razem trzeba od tyłu z gniazdek głośnikowych zindentyfikować kanał np.: L
    znalężć przewód masy w pkt 9/na druku /kolor -i on ma trafić na lewą nózkę pot. tego co wyżęj w pkt1.
    -od razu załatwić przewód w ekranie który będzie szedł od punktu C130-nóżka 10.
    -podobnie dla kanału P
    6-W środkowej-prawej - części schematu jest K8 -patrząc w górę-od tego punktu-tak około 11.30
    a w dół 6. 30 -są takie masy pokazane W5/7 - nóżka 5 wtyk 7-y-one mogą iśc z innego wtyku...

7-Pomijąjąc moje tłumaczenie ,widać jak niestarannie i nieprzemyślanie ktoś to wysmażył.
    8. dodam,że aby zestroić płytki mocy -oddzielnie -po wyjęciu z radiatorami -trzeba uzupełnić brakująće detale D101,czy tez D102
    bo ktoś wziął pieniądze w FONICE za racjonalizację -i na jednej płytce dał po jednej diodzie Zenera.
    Ponadto WS303 i WS503 mają różne wartości niektórych detali-płytki wzm. nie są zamienne.
  • #18 4934429
    dexter28
    Poziom 11  
    Podtrzymuję problem:

"znaleźć przewód masy w pkt 9/na druku /kolor -i on ma trafić na lewą nóżkę pot. tego co wyżej w pkt1.
    -od razu załatwić przewód w ekranie który będzie szedł od punktu C130-nóżka 10.
    -podobnie dla kanału P"

Z tego^ nie zrozumiałem tylko to co oznaczyłem w kolorze niebieskim.

Rady w punktach od 1-4 były niezwykle pomocne. Skoro dowiedziałem się, że jeśli nie można się pomylić(w sensie popełnić błędu) w dalszej części to przynajmniej potrącę gdzieś po drodze to co już było tutaj na forum (nieco wyżej). Zmodyfikowałem rysunek adekwatnie do mojej sytuacji oraz przedstawiłem zapytanie w formie właśnie rysunku.

http://www.razorback.hostil.pl/ws503pyt.GIF

1.Najważniejsze pytanie które ma wynikać z tego - to czy mogę tak zrobić jak to pokazałem?
    2.jakie konsekwencje może mieć nieuzupełnienie detali D101 czy D102?

[:arrow:Wybaczcie, jestem nieco laikiem :)]

z góry dziękuję, dex :)

Kolor czerwony zastrzeżony jest wyłącznie dla administratorów i moderatorów forum.
    Zmieniłem.
    [Art]
  • #19 4940439
    dexter28
    Poziom 11  
    Halo?! Jest tu ktoś ? ;)
    Myślałem, że mi da się pomóc...
  • #20 4941349
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    ba rysunku dobrze masz.. tylko do części z masą dopinasz jeszcze masę tej płytki.. po lewej od potka..

odczepy na dole są do konturu..
  • #21 4944216
    oki188
    Poziom 22  
    zrobił bym fotki i wstawił ale mój wzmacniacz został sprzedany jedynie czym dysponuję to obrazkiem wyżej
  • #22 4944696
    dexter28
    Poziom 11  
    Kurcze, zrobilem tak jak na obrazku na którym pokazałem, i doczepiłem niebieską masę tej płytki. Jednak wzmak nie gra. Ale cóż, dzięki za pomoc z potencjometrem. Jeżeli jest dobrze...to pozostało mi oddać wzmaka do elektronika. Niech mi powie co z nim jest nie tak, że w ogóle nie chce grać...
    Odezwę się jak bym jeszcze w jakiś sposób potrzebował pomocy.

dzięki wszystkim, dex :)
  • #23 4945215
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    w FERWORZE WALKI -i żeby jak najmniej się pomylić -chciałem pisać jednolicie-ale pkt9 na płytce wzmacniacza /tego na radiatorze /-to masa
    na obu płytkach to samo -stąd prosba o identyfikacje od tyłu-idąc od tyłu
    -odwyj scia.....np.:L .

to co nazwałem "nożka 10" -to jest punkt 10 na płytce wzmacniacza.

To sie da zobaczyć -jak przynajmniej jeden komplet z radiatorem się od spodu odkręci i przechyli.... Poniewaz w/w płytki są jednakowe można trochę zwariowac -ale spokojnie -wielokrotnie sprawdzając -da się zrobić .

Ja w każdym razie zanotowałem wszystkie położenia przewodów -i polegałem wyłącznie na szczątkach rozumu i schemacie .
    Proszę poszukać dużego schematu we wcześniejszych postach dot. ws503 -ponieważ to bylo juz dla mnie dawno, to go nie mam -wiem ,ze jest na elektrodzie.Ten biały schemat -jest nie do konca dobry graficznie.
    POzdr.Wklejam inny z elektrody.pl.
    Załączniki:
    • Jak przylutować przewody do potencjometru we wzmacniaczu Unitra WS-503? WS-503 II.jpg (1004.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przylutować przewody do potencjometru we wzmacniaczu Unitra WS-503? WS-503 I.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego przylutowania przewodów do potencjometru głośności we wzmacniaczu Unitra WS-503 po wymianie uszkodzonego elementu. Użytkownicy wskazują, że przewody ekranowane należy przylutować do środkowych nóżek potencjometru, a pozostałe przewody sygnałowe i masowe do odpowiednich nóżek bocznych, zgodnie z układem stereo (dwie sekcje potencjometru po 6 nóżek z góry i 2 z dołu). Masa (często pomarańczowy kabel z transformatora) powinna być podłączona do nóżek masowych potencjometru oraz do punktów masy na płytce wzmacniacza. Zaleca się korzystanie ze schematu elektrycznego, dostępnego m.in. na forum elektrodzie.pl, aby poprawnie zidentyfikować przewody sygnałowe, masowe i ekranowane. Wskazano, że pomyłka w podłączeniu przewodów sygnałowych może skutkować odwróceniem działania potencjometru (odwrotne ściszanie), ale nie uszkodzeniem sprzętu. Kilku użytkowników podkreśliło, że bez schematu trudno jest jednoznacznie określić połączenia, zwłaszcza z powodu podobnych kolorów przewodów (np. dwa niebieskie, dwa białe). W dyskusji pojawiły się także prośby o zdjęcia i rysunki ułatwiające identyfikację połączeń. Ostatecznie, po poprawnym przylutowaniu przewodów, wzmacniacz działa poprawnie, choć niektórzy użytkownicy nadal poszukują pełnego schematu i parametrów technicznych urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA