logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HD4870 - Sapphire HD 4870 Czarny ekran po załadowaniu systemu

Gelliam 26 Cze 2013 09:53 2352 27
REKLAMA
  • #1 12457421
    Gelliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    Posiadałem windows8 i HD3870 i wszystko działało bez zarzutu. Kupiłem HD4870 i wmontowałem. Po załądowaniu systemu ekran stawał się czarny. Uruchomiłem w trybie awaryjnym (niska rozdzielczość) i wtedy w menedżerze zadań odintalowałem kartę. Po restarcie wszedłem tam znowu żeby zainstalować stery i jak tylko kliknąłem prawym na kartę graficzną w celu aktualizacji sterowników odrazu czarny ekran. Próbowałem też używać jakiegoś cleanera ale po odpalaniu instalacj sterowowników catalyst od amd niedługo później dostaję czarny ekran :(

Pomocy próbowałem już dosłownie wszystkeigo. Ktoś polecił żeby w biosie zmienić PCI/PEG ale ja w swoim UEFI biosie AsRock z77 extreme4 nie mam takiej opcji.

Próbowałem zainsalować na innej partycji windows7 ale zwiesił się na końcu instalacji i teraz zatrzymuje się na logo windows podczas uruchamiania (przypadek czy to też wina karty?)

Objawy ewidentnie wskazują na wine sterowników ale już kompletnie nei wiem jak sobie z tym poradzić. Nie chcę zmieniać systemu, win8 bardzo mi się podoba.

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12457429
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Podaj konfigurację komputera:
    - procesor,
    -marka, model i moc zasilacza.
  • #3 12457451
    Gelliam
    Poziom 13  
    i5 3570k
    Chieftec 450GPS, 450W
    asrock z77 extreme4
    win8 64
  • REKLAMA
  • #4 12457452
    Arteko77
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Na starej karcie działa komputer? Ewentualnie na zintegrowanej?
  • #5 12457453
    Gelliam
    Poziom 13  
    Tak, i na starej i na zintegrowanej. Dodam jeszcze, że kiedy ekran robi się czarny po załadowaniu systemu ewidentnie słychać że system pracuje.
  • #6 12457469
    klimber013
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Być może masz padnięte kości ram w karcie. Sprawdz w 2 pc albo u kolegi czy karta działa
  • #7 12457470
    Arteko77
    Poziom 27  
    Prawdopodobnie uszkodzona karta.
    PS. Podłączone zasilanie 2x6pin ?
  • #8 12457479
    Gelliam
    Poziom 13  
    Tak, podpięte oba zasilania, jak jest podpięte jedno to karta strasznie buczy (wentylator na full) także dzięki temu wiem też ze oba złącza nie są uszkodzone. Ludzie na forach polskich/angielskich mieli podobne problemy ze względu na sterowniki, niektórzy naprawiali to przestawieniem tej dziwnej opcji w biosie której u mnie na 100% nie ma bo ten cały UEFI bios jest prosty jak budowa cepa, 10 opcji na krzyż :(
  • REKLAMA
  • #9 12457526
    klimber013
    Poziom 15  
    Zrób to co napisałem. Nie zawsze to to samo. Gdy w domu nie ma prądu patrzysz w necie co nie tak? Widzisz jakis temat o walniętej linii i ją sprawdzasz? Chodź objawy są te same może to być zupelnie coś innego
  • #10 12457544
    Gelliam
    Poziom 13  
    Niestety jestem teraz poza domem i nie mam tutaj żadnego znajomego który miałby jeszcze stacjonarkę :/ Kartę kupiłem 2 dni temu na aukcji jako w pełni sprawna u osoby posiadającej 100% komentarzy (sprawdzałem sprzedała kilkanaście przedmiotów).

Ale jeżeli odpalę komputer w trybie awaryjnym to wszystko działa tylko tak jak mówię niska rozdzielczość. Czy gdyby karta była padnięte to nie byłoby wtedy również nic widać? Dopiero próba "tknięcia" jej sterowników czy to poprzez menadżer urządzeń czy przez instalację sterów AMD podowuje czarny ekran.

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Czy nikt nie ma pomysłu jakiegoś :( ?
  • #11 12460711
    klimber013
    Poziom 15  
    Kolego ja miałem identyczny problem z już starą kartą. W awaryjnym sie pc włączał a w xp nie. Pc na awaryjnym nie ma sterów wiec wykorzystuje część karty którą rozumie . A propo że ci po zwiekszeniu rozdzielki robi sie czarny ekran to na pewno ram w karcie g. I jeszcze jedno, to że koleś miał same pozytywy i itd to nie znaczy że kiedyś mu się nie trafi feler:)
    Pozdrawiam
  • #12 12460821
    Gelliam
    Poziom 13  
    A pytanko jeszcze takie. Na stronie sapphire jest napisane że karta ta wymaga minimum zasilacza 500W lub więcej. Ja posiada Chiefteca 450W, który nawet nie ma 2 wtyczek 6pin tylko jedną z nich używam poprzez przejściówki z molexów. Czy takie zachowanie może być spowodowane zbyt słabym zasilaczem?

I pytanko nr 2 czy może to być wina DVI? Czytałem, że niektórzy którzy podpięli kartę do monitora przez adapter dvi/vga omineli problem.
  • REKLAMA
  • #14 12461451
    Gelliam
    Poziom 13  
    A więc posiadam najnowsze sterowniki zciągnięte ze strony AMD a więc te 13.1, ale nie ma znaczenia czy mam te sterowniki czy są to sterowniki windowsa.

Zainstalowałem na nowej partycji świeżego windowsa7 i podczas pierwszego uruchamiania się zwiesił. Zainstalowalem nastepnie świeżego windowsa8 i to samo zwiecha podcza pierwszego uruchomienia. Po zmianie kary na starą HD3870 normalnie działały :(

Może to przez ten za słaby zasilacz.
  • #15 12461487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12461554
    Gelliam
    Poziom 13  
    Jak mam odpalić cokolwiek 3d skoro windows uruchamia mi się tylko w rybie awaryjnym i to na niskiej rozdzielczosci. W normalnym trybie ekran robi się czarny po zniknięciu kółeczka ładowania systemu windows.

Kurde nie mogę jakoś uwierzyć, że karta jest uszkodzona bo wszystko niby wskazuje na pieprzone sterowniki, ale może faktycznie koleś sprzedał mi zepsutą, tylko po co dla stu złotych miałby sobie psuć czyste konto na allegro? Szkoda, że nie mam innej stacjonarki na której mógłbym ją sprawdzić. A w domu będę dopiero za 2 miesiace ;/
  • #17 12461580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12461589
    Gelliam
    Poziom 13  
    Okej. Ogólnie to w piątek będę miał silentiumPC deus 600W, więc tym ostatecznie wykluczę zasilacz a po drugie sprawdzę ten adapter dvi/vga dzisiaj jak go kupię.

Jak żadne nie pomoże to już zupełnie wyczerpię pomysły i chyba nadzieje, że to nie wina karty :(

Z tego co widzę na sekcji zasilania o ile dobrze ją rozpoznaję są radiatory.

To jest dokladnie ta karta, wersja QP 1GB
    http://www.sapphiretech.com/presentation/prod...id=1&gid=3&sgid=567&pid=266&psn=&lid=1&leg=0#
  • #19 12461602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 12464204
    Gelliam
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Podłączyłem kartę pod SilentiumPC Deus G1 600W i dalej to samo. Potem podpiąłem do monitora poprzez VGA zamiast DVI i to samo. Spróbowałem zainstalować świeży system. Sformatowałem partycję i... dalej to samo. Skończyły mi się już pomysły. Czy oznacza to definitywnie, że karta padła? Czy sprzedawca ma obowiązek przyjąć z powrotem sprzęt (dodam iż nie dał w aukcji żadnej gwarancji rozruchowej ale sprzedawał jako w pełni sprawna) ?
  • #21 12464211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 12464227
    Gelliam
    Poziom 13  
    laruspener napisał:
    Gelliam napisał:
    ale nie sprzedawał jako w pełni sprawna) ?

Rozwiń to.

Przejęzyczenie w pisaniu. Sprzedawał jako w pełni sprawna (poprawiłęm poprzedni post).
  • #23 12464231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #25 12464238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 12464242
    Gelliam
    Poziom 13  
    W sobotę kuzyn jeszcze podepnie ją w swoim komputerze. Jeżeli mu nie zadziała odeślę ją. Dzięki za pomoc ;)
  • #27 12468849
    klimber013
    Poziom 15  
    Ja bym ją teraz odesłał ponieważ na oddanie towaru masz chyba 2 tyg :c wgl nie wiem po co sie zastanawiasz. Na 100% jest to wina kosci w karcie a ty kombinujesz....
  • #28 12468878
    Arteko77
    Poziom 27  
    Ja zakupiłem HD4870 od palita. U mnie było prawie podobnie. Działała pare dni potem artefakty, przebarwienia. Oddałem karte było troszkę problemów bo zerwałem gwarancje w celu wymiany pasty( myślałem ze to oryginalna od nowości naklejka ) ale uznał i oddał kase.
    Lepiej oddaj puki masz czas.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Sapphire HD 4870, która powoduje czarny ekran po załadowaniu systemu Windows. Po zainstalowaniu karty, komputer działał w trybie awaryjnym, ale przy próbie aktualizacji sterowników ekran stawał się czarny. Użytkownik sprawdził zasilacz (Chieftec 450W) oraz podłączenie zasilania do karty, ale problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane uszkodzeniem karty, niewystarczającą mocą zasilacza lub problemami ze sterownikami. Użytkownik planuje przetestować kartę w innym komputerze oraz rozważa reklamację, ponieważ sprzedawca nie udzielił gwarancji rozruchowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA