logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik podczerwieni z pinową wtyczką do USB w laptopie?

stendeck 26 Cze 2013 14:04 2535 7
REKLAMA
  • #1 12458234
    stendeck
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,

Mam czytnik podczerwieni taki jak na załączonych fotografiach i pilota do niego od starej karty TV.

Jak podłączyć czujnik podczerwieni z pinową wtyczką do USB w laptopie? Jak podłączyć czujnik podczerwieni z pinową wtyczką do USB w laptopie?

Chciałbym czytnik podłączyć do laptopa. A problem polega na tym, że w obecnym laptopie nie mam takiego nietypowego wejścia, a przejściówki USB znaleźć nie mogę. Czy zatem istnieje szansa, by tę pinową okrągłą wtyczkę zamienić na np. USB? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12458663
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Bądź jednak świadom tego, że te przejściówki różnie działają.
    Używaliśmy różnych przejściówek tego typu i część nadawała się tylko do śmietnika.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12458709
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    To nie ma prawa działać na przejściówce, one są dedykowane do myszy i klawiatur.
    Ten czujnik będzie działał wyłącznie z kartą do której został stworzony.

Za kilkanaście złotych kupisz pilot z odpowiednim czujnikiem na usb.
  • REKLAMA
  • #4 12461400
    stendeck
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Zgadzam się, że zaproponowane przejściówki działać nie będą. Tego kabla nie da się włożyć do wejścia ps2.
    Zadając to pytanie byłem zasugerowany kiedyś poruszanym na elektrodzie wątkiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic160914.html

Wydawało mi się, że mój odbiornik w podobny sposób można przystosować, zmieniając po prostu rodzaj wtyku.

Ale domyślam się, że zastosowany odbiornik tsop 1736 to uniwersalny typ mogący współpracować z już posiadanym przeze mnie pilotem, a mój jest dydykowany.

Przy okazji mam pytanie czy taki uniwersalny odbiornik można połączyć z komputerem na usb? Usb ma zdaje się cztery kabelki, a tsop ma 3 druciki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12461418
    shadow4601243
    Poziom 23  
    stendeck napisał:
    Przy okazji mam pytanie czy taki uniwersalny odbiornik można połączyć z komputerem na usb? Usb ma zdaje się cztery kabelki, a tsop ma 3 druciki

To, że ma tyle samo kabelków nie znaczy, że będzie działać :)
    Musisz mieć urządzenie, które będzie interpretowało sygnał z takiego odbiornika, wcześniej to była karta TV.

Z tym odbiornikiem nic nie wymyślisz, kup lepiej jakiś gotowy zestaw pod usb:
    http://allegro.pl/komputery?limit=180&order=d&string=pilot+usb
  • Pomocny post
    #6 12462624
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    stendeck napisał:
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Zgadzam się, że zaproponowane przejściówki działać nie będą. Tego kabla nie da się włożyć do wejścia ps2.
    Zadając to pytanie byłem zasugerowany kiedyś poruszanym na elektrodzie wątkiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic160914.html

Wydawało mi się, że mój odbiornik w podobny sposób można przystosować, zmieniając po prostu rodzaj wtyku.

Ale domyślam się, że zastosowany odbiornik tsop 1736 to uniwersalny typ mogący współpracować z już posiadanym przeze mnie pilotem, a mój jest dydykowany.

Bezpośrednio pod USB nie da rady.
    Przeczytaj ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1396717.html#6906830
  • Pomocny post
    #7 12462654
    shadow4601243
    Poziom 23  
    To ma iść pod laptopa, a wątpię żeby był w nim RS232. Jeśli bardzo chcesz to można to zrobić, ale trzeba będzie jeszcze przejściówki z COM na USB.
  • #8 12474522
    stendeck
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Rzeczywiście najprościej będzie kupić pilota na usb albo bezprzewodową klawiaturę. Dziękuję raz jeszcze. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie czujnika podczerwieni z pinową wtyczką do laptopa, jednak napotkał trudności z brakiem odpowiednich złączy. Odpowiedzi wskazały, że przejściówki USB do takich czujników nie działają, ponieważ są one dedykowane do konkretnych urządzeń, jak karty TV. Użytkownik został zachęcony do zakupu gotowego pilota USB lub bezprzewodowej klawiatury, co okazało się najprostszym rozwiązaniem. Dodatkowo, podkreślono, że uniwersalne odbiorniki podczerwieni wymagają odpowiedniego urządzenia do interpretacji sygnału, co czyni podłączenie czujnika bezpośrednio do USB niemożliwym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA