logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani odtwarzacz MP3 z głośnikiem 3-10W na 7m kablu?

bogiebog 26 Cze 2013 20:32 1680 5
REKLAMA
  • #1 12459795
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Potrzebuję sklecić następujący system.

Ma odtwarzać MP3 z pendriva lub karty SD (start/stop/next mp3).
    Ma grać na jeden głośnik który będzie kablem do 7m. Głośnik nie potrzebuje obudowy. Ale jakość odtwarzania ma by 'czysto' żeby nie było zniekształceń jak podkręcę moc. Całkowity brak niskich częstotliwości w nagraniu, tylko średnie więć jeden głośnik na pewno wystarczy.
    Nie jestem pewny jaka moc wyjściowa ale chyba jak średni boombox, 3-10W, nie jestem pewny, na pewno nie głośniej niż TV ma maxa.

Myślałem od podpięciu odtwarzacza MP3 do jakiegoś wzmacniacza audio i potem na głośnik. Tanie są też FM transmitery które odtwarzają MP3 ale tam nie ma wyjścia audio. Jest "line-in" ale brak "line-out"

Staram się zminimalizować koszty.
    Mam zasilacz od laptopa, 19V lub 14V DC.

Ktoś ma jakiś fajny pomysł ? Jakich komponentów użyć ?
  • REKLAMA
  • #2 12459831
    Paweł Szeredi
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Najprościej to kupić transmiter i odtwarzać muzykę na jakimś radiu ustawionym 7m dalej. Myślę, że w otwartej przestrzeni taki zasięg jest do uzyskania. Przyda się jeszcze zasilacz do tego transmitera.

Głośnik bez obudowy to nie najlepszy pomysł. Nie uzyskasz ani mocy, ani jakości.
  • REKLAMA
  • #3 12459860
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 12459871
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Nie mam odtwarzacza Mp3, Mam tylko zasilacz do laptopa.

A może po prostu MP3 odtwarzacz na baterię + zestaw głośników do komputera na 230V ?

Jak odtwarzacz mp3 ma wbudowaną pamięć to może być, wtedy nie muszę podawać muzy na pendrive/SD, wystarczy mi 128-250MB pojemność.

EDIT:
    Myślę też żeby ten głośnik umieścić na patyku 2m aby go wtykać w trudno dostępne miejsca, dlatego pomysł z radiem jest fajny radio na patyku raczej będzie trudno.
  • REKLAMA
  • #5 12459920
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1009
    Posiadam fabryczne takie urządzenie.Jest to etui w którym jest zabudowany wzmacniacz a na pokrywie osadzony jest głośnik.Wewnątrz etui znajduje się pojemnik na 1.5V baterię oraz wyłącznik zasilania wzmacniacza oraz miejsce na włożenie MP3 wejście do wzmacniacza jest zakończone kabelkiem z wtyczką którą się wpina w miejsce gniazda słuchawkowego w MP3.Uchwyt tego etui jest zakończone karabińczykiem i może być przypięte do roweru.Urządzenie jest produkcji E5 i cena jaką za nie zapłaciłem to okrągłe 10 zł
  • #6 12459934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA