logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAE-20460 - Hałas przy wirowaniu, łożysko czy inna usterka?

mkapi 26 Cze 2013 21:53 3306 13
REKLAMA
  • #1 12460184
    mkapi
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam problem ze swoją pralką
    Zaczeła halasować przy wirowaniu
    Czy ktoś wie czy to łożysko czy coś innego?

• REKLAMA
  • #2 12460974
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Bardzo możliwe, że to łożysko.
    U mnie było podobnie. Uszczelnieni łożyska zakończyło żywot i dostała się tam woda.
    Podczas wymiany uważaj na bęben, żeby nie pokrzywić.
  • REKLAMA
  • #3 14211286
    softpro
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Łożysko mam ten sam problem, bęben wyjęty, tylko nie wiem jak się do niego dobrać, ktoś w BOSCH wymyślił sobie zatrzaski. Jest to polska produkcja BOSCHA. TAbliczka znamionowa WAE20460PL dalej również Made in Poland.

Czytam fora i ludzie różnie piszą. Jedni że ten model ma rozbieralny bęben, drudzy zaś nie. Mi się wydaje że jednak jest rozbieralny tylko potrzeba sposobu.

Może ktoś już wcześniej rozbierał bęben w tym modelu pralki.
  • #4 14211525
    jasko_1959

Specjalista AGD
    Ocena: 101
    softpro napisał:
    Łożysko mam ten sam problem, bęben wyjęty, tylko nie wiem jak się do niego dobrać, ktoś w BOSCH wymyślił sobie zatrzaski. Jest to polska produkcja BOSCHA. TAbliczka znamionowa WAE20460PL dalej również Made in Poland.

Czytam fora i ludzie różnie piszą. Jedni że ten model ma rozbieralny bęben, drudzy zaś nie. Mi się wydaje że jednak jest rozbieralny tylko potrzeba sposobu.

Może ktoś już wcześniej rozbierał bęben w tym modelu pralki.

Rozbieralny. Trzeba umiejętnie odginać te zatrzaski, jednocześnie próbując rozszerzyć zbiornik. Trzeba uważać, żeby go nie podziurawić, nie poniszczyć, nie urwać zatrzasków. My robimy to zawsze we 2 osoby używając 2-3 płaskich wkrętaków (2 dużych do rozpychania zbiornika, 1 małego do "wciskania" zatrzasków). Namęczysz się przy tym niemiłosiernie.

Jeśli jednak jakiś fachowiec ma inny sposób na jego rozbieranie-chętnie dowiem się czegoś nowego :)
    Konto firmowe:
    Zakład Naprawy Sprzętu AGD Jan Chyliński
    Osiedle Młodych 22, Grajewo, 19-200 | Strona WWW: serwisgrajewo.pl
  • #5 14211540
    softpro
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Temat rozwiązany znalazłem info mówiące o tym że zaczepy należy ściąć, gdyż są fabrycznie zaciśnięte i nie uda się ich łatwo odbezpieczyć.

https://www.youtube.com/watch?v=XaFF2-Rl8Nc

P.S.
    Próbowałem rozszczelnić zbiornik, niestety nie udało się, nawet klika cieniutkich płaskich śrubokrętów nie dało rady, próbowałem zakładać małe plastikowe kliniki i też nic z tego. Mój bęben nie był ruszany od nowości.
  • REKLAMA
  • #6 14211675
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14212200
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    jasko_1959 napisał:
    A jak potem drogi skrynie to połączyć ponownie? Bo nie mając zatrzasków, chyba będzie problem ze szczelnością?

Silikon i dwie no może 3 dodatkowe śruby i git.
  • Pomocny post
    #10 14212524
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    jasko_1959 napisał:
    W którym miejscu je wkręcać? bo fabrycznie chyba nie ma takich otworów?

Czy przypadkiem tak to w realu nie wygląda jak poniżej?
    Bosch WAE-20460 - Hałas przy wirowaniu, łożysko czy inna usterka?
  • #11 14212552
    jasko_1959

Specjalista AGD
    I nie macie Panowie problemów później z przeciekami? jak poucinacie te zaczepy? Bo wiecie, ściąć łatwo, a potem będzie zabawa jak nie będę mógł tego skleić ponownie.
    Konto firmowe:
  • #12 14214242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 14218590
    jasko_1959

Specjalista AGD
    skryn napisał:
    jasko_1959 napisał:
    I nie macie Panowie problemów później z przeciekami? jak poucinacie te zaczepy? Bo wiecie, ściąć łatwo, a potem będzie zabawa jak nie będę mógł tego skleić ponownie.

Widzę, że Kolega nie ma pojęcia o tym sprzęcie i chyba pierwszy, bądź drugi raz robi go na łożyska.
    Co cieknie? Gdzie cieknie?

Trafiłeś w dziesiątkę-dwa, lub trzy razy naprawiałem ten sprzęt, stąd moje pytanie jak to robić, czy nie cieknie po skręceniu (bo nie pamiętałem dokładnie ile idzie tam śrub-i czy w ogóle idą).

No i przede wszystkim nie wiedziałem, że te zaczepy trzeba zrywać. Stąd moje pytania. No ale od tego chyba jest te forum, żeby można było się czegoś nowego uczyć.

A co do cieknięcia-miałem (naprawiając pierwszy raz) taką sytuację, że zaczepy od strony silnika mi się nie spięły, i zbiornik przeciekał. No ale teraz, jak już wiem jak się za to zabrać, będę fachowcem od Boscha pełną gębą :) Przynajmniej w kwestii rozbierania takich zbiorników 8-)
    Konto firmowe:
  • #14 14218705
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o problemie hałasu przy wirowaniu pralki Bosch WAE-20460, sugerując, że może to być spowodowane uszkodzeniem łożyska. Wiele osób potwierdza, że łożysko jest najczęstszą przyczyną tego typu problemów. Wymiana łożyska wiąże się z koniecznością rozebrania bębna, co może być skomplikowane z powodu fabrycznych zatrzasków. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że zatrzaski można usunąć, ale należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić zbiornika. Wskazówki dotyczące użycia narzędzi, takich jak młotek i przecinak, oraz zastosowania silikonu i dodatkowych śrub do ponownego połączenia elementów, są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA