logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLL2428SPL Głośna praca pralki podczas wirowania - co sprawdzić?

Andi146 14 Sie 2024 20:15 750 22
REKLAMA
  • #1 21191131
    Andi146
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie
    Mam prośbę o konsultację, co może być przyczyną głośnej pracy przy wirowaniu pralki Bosch wll2428spl, głośna praca.

Będę wdzięczny za podpowiedź, czy to można zrobić samemu, czy szkoda się za to zabierać ?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21191151
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Do wymiany łożyska bębna.
    Zrzut ekranu z ofertami sprzedaży łożysk bębna do pralek.
    Zapewne jakoś tam dostępne.
    A jeśli chodzi o wymianę takowych.
    To już inna sprawa, inny temat.
  • #3 21191162
    Andi146
    Poziom 6  
    Serdeczne dzięki za podpowiedź
    Czy takie coś można ogarnąć samemu, czy nie ma sensu się za to zabierac. Pytam generalnie robiłem różne mniejsze rzeczy lecz nie pralki. I nie wiem czy to jest 1 godzina roboty czy bardziej skomplikowane?
  • Pomocny post
    #4 21191200
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Powiem tak.
    Instrukcji jak to zrobić w sieci jest od groma.
    Ale wszystko zależy od samego modelu, marki pralki.
    Bosch WLL2428SPL Głośna praca pralki podczas wirowania - co sprawdzić?
    A jak to zrobić?

To też inny temat.
    I skoro zadajesz takie pytania dotyczące stopnia trudności.
    To zapewniam.
    Łatwo nie będzie.

Niektórzy z tego powodu decydują się na nową pralkę.
    Ale tak jak napisałem.
    Tylko niektórzy.
    Ja w swojej (nie takiej) wymieniłem.
    Ale nie jest to takie proste.
  • #5 21191559
    Andi146
    Poziom 6  
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Wartosciowa
  • Pomocny post
    #6 21191757
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Tutaj masz numer części i komplet naprawczy do Twojej pralki: https://allegro.pl/oferta/zestaw-lozysk-bosch-00619808-do-pralki-13235919667
    Oczywiście możesz stworzyć sobie taki komplet sam i zakupić łożyska lepszej marki.
    Musisz rozkręcić pralkę i czeka Cię taka praca: https://youtu.be/GJ0DZCtgoAo?si=LtmvYg2Z1rHv0ogG[/img]
  • #7 21191876
    Andi146
    Poziom 6  
    Dzięki wielkie
    Co mnie zastanawia to wyjmowanie (wybijanie łożysk) i wciskanie, patrząc na filmie , kolega na filmie chyba poplynal, ja bym chyba robił wbijanie poprzez albo drewno lub inny element.
    Są chyba inne narzędzia do zdejmowania i wbijania łożysk?
  • REKLAMA
  • #8 21191933
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Możesz wyprasować łożyska. Można kupić praski śrubowe, ale do jednej naprawy zakup raczej nieuzasadniony. Wybijanie łożysk stosuje się od dawien dawna i jeżeli robi się to z wyczuciem prawdopodobieństwo uszkodzenia łożysk jest prawie zerowe. Dużo łatwiej uszkodzić uszczelniacz podczas montażu.
  • REKLAMA
  • #9 21192838
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Andi146 napisał:
    Są chyba inne narzędzia do zdejmowania i wbijania łożysk?

Są, ale po co ? Piękno i niezawodność tkwi w prostocie. Trzeba mieć tylko wyćwiczoną do tego rękę.
    PRzez dwie dekady w dokładnie taki sposób narobiłem setki, może i tysiące łożysk w pralkach i każda ma się po tym dobrze. Łożysko to kawał ajzola, nie szkło. Oczywiście, przy nieumiejetnym obejściu się da się je uszkodzić.
  • #10 21241823
    Andi146
    Poziom 6  
    Cześć Wszystkimi
    I pojawił się zong, tutaj aby odkręcić koło pasowe była "standardowa" 18mm po ściągnięciu koła pasowego środek nie wychodzi, wydaje się, że trzyma go jeszcze na i właśnie na czym? W środku nakrętka prostokątna o dwóch płaskich bokach, a jeśli już czym to odkręcić?
    Będę wdzięczny za pomoc
    Koło pasowe z odkrytą śrubą i szczegółami elementów mocujących. Wnętrze pralki z zamontowanym kluczem na plastikowej obudowie bębna.
  • Pomocny post
    #11 21241840
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Gumowym młotkiem by nie zniszczyć gwintu wbijasz oś krzyżaka do środka zbiornika i bęben wychodzi wraz z krzyżakiem.
  • #12 21241855
    Andi146
    Poziom 6  
    Ok. Dziękuję. Spróbuję, choć to, jakby nie puszczało, próbowałem ręką dziabnąć parę razy.
  • REKLAMA
  • #13 21241862
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tylko młotek bo oś krzyżaka będzie siedziała w łożyskach. Można też przez drewno pobić zwykłym młotkiem.
  • Pomocny post
    #14 21241885
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Gwint to chroni się odpowiednią nakrętką a nie jakieś drewniane patyki i gumowe młotki !
    Młotek do takiej roboty to 1,5 kg a nie jakieś zabawkowe 0,5 kg !!
  • #15 21241933
    mrice
    Moderator AGD
    Andi146 napisał:
    próbowałem ręką dziabnac parę razy

Ręką to można się w ucho podrapać.

Kolega Kcejak napisał jak to należy zrobić.
  • #16 21242478
    Andi146
    Poziom 6  
    Cześć
    Mam zmontowane łożyska, wszystko niby ok. Jak zamontowałem koło pasowe i silnik założyłem pasek, czuje dziwne hamowanie bębna w środku. Myślałem, że to może łożyska, nie ściągnąłem paska klinowego i łożyska pędzą jak szalone
    Po założeniu paska, znowu czuć opór dwa obroty bębna i hamuje, czuć jakby przeskok, jak obracam bębnem w prawo i lewo, takie chrupanie. Paska się nie naciąga, silnik i koło pasowe zakręcone do oporu. Co to może być, nie pamiętam, że tak było wcześniej kiedy zakręciłem bębnem przed naprawą? Prośba o info...
    I nie dałem jeszcze obciążenia z góry, czy to wyprowadzi temat?
    Przecież nie naciąga się jakoś paska?
  • Pomocny post
    #17 21242646
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Sam bęben obraca się płynnie i tylko po założeniu paska występuje opisana sytuacja?
    Może silnik bezszczotkowy wywołuje ten efekt: https://www.bosch-home.pl/pl/product/00145712
    Zobacz czy po podłączeniu pralki do zasilania sytuacji ustąpi.
  • #18 21246625
    Andi146
    Poziom 6  
    Cześć. Wam
    Dziękuję serdecznie za motywację, inspiracje i podpowiedzi.
    Zamontowałem, zmęczyłem się, jestem dumny, że mogłem to zrobić sam.
    Został jednocześnie pewien dyskomfort.

Pralka zachowuje się dziwnie...
    Łożyska wymienione, a tu taki zong

Dodano po 3 [minuty]:

Niby wypoziomowana Poziomica na pralce z poziomującą się bańką Poziomica umieszczona na pralce, wskazująca jej wypoziomowanie
  • #19 21247931
    Andi146
    Poziom 6  
    Łożyska wymienione, pralka wypoziomowana a tutaj po ucisku ręki znacząco spadek hałasu.

Prośba serdeczna co to może być czy amortyzatory czy coś innego?

@kenworth 18
    Prośba, czy wiesz, co to może być? Mi zostają tylko amortyzatory, przecież tam nic więcej nie jest. Jak sądzisz?
  • Pomocny post
    #20 21248883
    mrice
    Moderator AGD
    Amortyzatory amortyzatorami, ale coś do tego dzwoni (2gi filmik). Albo coś źle jest poskręcane, albo gdzies pourywane jakieś zaczepy maskownicy. Nie pamietam dokłądnie jak tu to wygląda, ale w jej poprzdniku (seria Maxx) źle ustawiona obejma dozownika również potrafiła przy wirowaniu dzwonić po budzie.
  • #21 21249090
    Andi146
    Poziom 6  
    Masz na myśli tą zaznaczoną obejmę metalową na gumowym wężu pod dozownikiem? Daj proszę znać.
    Zaznaczona metalowa obejma na gumowym wężu pod dozownikiem pralki.
  • Pomocny post
    #22 21249418
    mrice
    Moderator AGD
    Tak, a przy tej konstrukcji nawet dwie obejmy.
  • #23 21281873
    Andi146
    Poziom 6  
    Chciałbym Wam gorąco podziękować za pomoc, ostatecznie Kenworth 18, Mrise i wszystkim, którzy włączali swój punkt widzenia, ostatecznie po dokręceniu obudowy wszystko działa znakomicie, zrobiłem to własnymi siłami, przede wszystkim przy wsparciu Was, forumowiczów. Najlepsze jest poczucie stawienia czoła. Łożyska, które wymieniłem, są nieco inne niż z linka, mianowicie, ale przy kosztach nowego zestawu 47 zł, dwa łożyska i simering to śmieszna suma.

Pozdrowienia
    Dwa łożyska kulkowe na tle brązowego kartonu. Ręka w rękawicy trzyma pudełko łożysk NSK w warsztacie. Zbliżenie na opakowanie łożysk NSK trzymane w rękawicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośną pracą pralki Bosch WLL2428SPL podczas wirowania. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone łożyska bębna, które wymagają wymiany. Wiele osób podkreśliło, że wymiana łożysk jest skomplikowanym procesem, ale dostępne są instrukcje online. Użytkownik zadał pytania dotyczące narzędzi do wymiany łożysk oraz sposobu ich montażu. Po wymianie łożysk użytkownik zauważył dziwne hamowanie bębna, co mogło być spowodowane niewłaściwym montażem lub problemami z amortyzatorami. Ostatecznie, po dokręceniu obudowy, pralka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA