logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieją płyty główne na 2x AMD Phenom II X4 955 pod AM3+?

mdmath 27 Cze 2013 10:21 2283 15
REKLAMA
  • #1 12461310
    mdmath
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam forumowiczów.

Jakiś czas temu zakupiłem procesor AMD Phenom II X4 955 o taktowaniu 3,2. Komputera używam do grafiki, więc wydajność procesora jest dość istotna, niestety ze swojego nie jestem zadowolony. Już się zastanawiałem nad sprzedażą tego i kupnem intela i5 albo i7, ale wpadł mi w łapki drugi taki procesor, za nie wygórowaną cenę. Pomyślałem wtedy o płycie na dwa procesory, niestety nie potrafię takiej znaleźć, a pamiętam że kiedyś (przed bumem wielo-rdzeniowości) były takie płyty, czy można jeszcze coś takiego kupić pod AM3+ a jeżeli tak to czy cenowo są dostępne dla przeciętnego kowalskiego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12461775
    mdmath
    Poziom 11  
    Opteron to serwerowy procesor, więc chyba nie ma sensu pchać go do PCta który ma służyć do grafiki

Czyli czeka mnie wymiana płyty i procka...:(
    A może znacie jakieś wydajne rozwiązania Płyta 2x CPU nie AMD lub Intel?
  • REKLAMA
  • #5 12461862
    mdmath
    Poziom 11  
    rendering 3d, używam przede wszystkim 3dmax, maya, realflow.
    Chodzi mi jeszcze po głowie wymiana procka na AMD X8 FX-8350 4.0GHz,
    Co do konfiguracji obecnego kompa to rozumiem, że chodzi ci o hardware?
  • REKLAMA
  • #7 12461950
    mdmath
    Poziom 11  
    zasilacz OCZ 500'tka, dwa dyski w tym jeden ssd, 12 gd ram karta grafiki radeon nie pamiętam jaki, ale 2 gb, nie ma mnie teraz w domu więc nie mogę sprawdzić. Pewnie zasilacz trzeba będzie wymienić na 600

Dodano po 1 [minuty]:

aaa płyta główna asus 990fx a procek jak wyżej, ale to do wymiany
  • #8 12462130
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    FX-8350 będzie ponad 2x szybszy od obecnego procesora. Jeśli chciałbyś jeszcze znacznie szybszego sprzętu to pozostają Ci procesory Intel Core i7 3930/3960 (+~30% w porównaniu do FX-8350), ale to wiąże się oczywiście z wymianą płyty.
    Zasilacz jest wystarczający.
    Wydajność karty graficznej nie ma większego znaczenia dla Maya. Najbardziej liczy się CPU.

Jeśli procesory wspomniane powyżej są niewystarczające, to pozostaje Ci stacja robocza oparta na procesorach Opteron lub Xeon, które wbrew powszechnej opinii nie są tylko procesorami serwerowymi.

Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich możliwości finansowych.
  • #9 12462355
    valgodeskom
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Według mnie płyta główna na 2 procki DZIŚ mija się z celem, ponieważ procesory teraz wszystkie są dual,quad,albo i więcej - core ;-) Poza tym dzisiejsze procesory to tak naprawdę kilkadziesiąt albo nawet i kilkaset zrównoleglonych procesorów w jednym (dlatego żrą tyle prądu).

Do jakiej grafiki ma być ten procesor? Pytam bo wiadomo, że AMD lepiej wypada przy grafice wektorowej, a Intel w 2D (powiedzmy - rastrowej i wielogabarytowej)

Wg mnie najlepszy dla ciebie byłby (jeśli pracujesz z grafiką rastrową, obróbka foto np) 64 bitowy Intel.
  • #10 12462488
    mdmath
    Poziom 11  
    Pracuję w wektorach, jak wyżej pisałem 3d max, według ciebie valgodeskom, w moim przypadku najlepiej jest poprostu wymienić procek na ośmio rdzeniowy, zamiast kombinować z dwoma CPU?

znalazłem coś takiego, ale obawiam się że poza zasięgirm. pewnie blisko 30 koła:P

Dodano po 8 [minuty]:

http://www.apple.com/mac-pro/
  • #11 12463192
    valgodeskom
    Poziom 11  
    Co to jest ?? :D
    Jakaś rura mi się pojawiła :D
    Teraz macki tak wyglądają ? :D

Szczerze powiem, że nie znam się na tyle na Mackach żeby powiedzieć czy jest mocniejszy, ale pewnie niekoniecznie.

Masz całkiem porządny i szybko komputer, zakładam zatem, że to co robisz jest b. zaawansowane. Zatem potrzebny będzie zaawansowany sprzęt i myślę że taki 8-rdzeniowy byłby już OK. AMD jest tańszy od Intela, a w grafice wektorowej gdzie używa się obliczeń zmiennoprzecinkowych jest b. wydajny.
    Myślę zatem, że dobra płyta gł. + dobry AMD będzie rozwiązaniem ekonomicznym i wydajnym.
    Proszę: http://www.morele.net/procesor-amd-fx-8-core-...ion-fx-8150-3-6ghz-16mb-fd8150frguwox-460904/ - cena poniżej tysiąca, a za Intel-owskieg odpowiednika zapłaciłbyś ze 2x tyle.
  • #12 12463329
    mdmath
    Poziom 11  
    jak uważasz który z tych dwóch będzie odpowiedniejszy?

http://www.agito.pl/procesor-amd-x8-fx-8150-a...odzenie-wodne-81-645294.html?attr=5538-547705
    czy
    http://www.agito.pl/procesor-amd-x8-fx-8350-4-0ghz-am3-box-81-663545.html?attr=5538-547705 plus chłodzenie wodne za około 250 pln
    Wydzielana moc to 125 W więc sporo ciepła będzie wydzielał podczas kilku godzinnej (czasem dobowej) pracy na maxymalnych obrotach.
    Mam jeszcze jedno pytanie, co sądzicie o podkręcaniu procesora który będzie eksploatowany na maxa?
  • #13 12463565
    krapciok
    Poziom 13  
    Podkrecanie AMD? Nie slyszalem o czyms takim ale moze sie da. Jak dla mnie to fx 8150.
  • #14 12463661
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    A jaki jest problem z podkręcaniem AMD 8350 osiąga 5 GHz bez żadnej magii. Ja jednak nie polecam, bo:
    1. 8350 ma TDP 125W, a Twoja płyta jest w stanie uciągnąć max 140W. Pobór prądu mocno rośnie przy podkręcaniu.
    2. Potrzebujesz stabilnej platformy, więc szkoda ryzykować.

BTW Ten Mac Pro z 12 rdzeniowym Xeonem miażdży każde AMD. No i wygląda nieźle na biurku. Jednak podobne stacje robocze produkują wszyscy czołowi producenci PCtów. Nie musiałbyś zmieniać wersji oprogramowania.
  • #15 12463696
    mdmath
    Poziom 11  
    Poszperałem trochę w necie i znalazłem taki temat na forum 3dmax.pl
    http://max3d.pl/forum/archive/index.php/t-49421.html
    Temat stary ale w w nawiązaniu do obecnego. wynika z niego że stosowanie płyty 2x CPU to tylko dodatkowy koszt. Stosunek ceny do wydajności raczej słaby. Wniosek taki że lepij wsadzić 1cpu 8 rdzeni, ewentualnie złożyć drugiego kompa. Wiem że 3dmax posiada możliwość renderowania na kilka kopów jednocześnie w przypadku ujęć przynajmniej kilku klatkowych, muszę jeszcze doczytać jak jest podczas renderingu jednego ujęcia, czy można łączyć moc obliczeniową dwóch jednostek znajdujących się w obrębie jednej sieci.

Dodano po 4 [minuty]:

Co do wypowiedzi speedy9, to link wrzuciłem raczej jako ciekawostkę, stacja nie jest jeszcze w sprzedaży, a nawet jak będzie to niestety nie dostępna dla mnie. W pracy używam imac'a i mimo że jest słabszy niż mój PC'et to chwale sobie go za stabilność systemu.
  • #16 12463818
    valgodeskom
    Poziom 11  
    Chłodzenie wodne takiego diabła 8-rdzeniowego to wypas, a nawet obowiązek skoro chcesz jeszcze podkręcać (w końcu to grzeje się bardziej jak 100W żarówka.

Chociaż ja podkręcania AMD nie lubię, bo powiedzcie mi drodzy informatycy szczerze - ile procent zyskamy ? 20-30 ? AMD są i tak wyśrubowane, więc spadek stabilności może się pojawić i cala praca pójdzie się kochać ;-)

Zatem:
    8-rdzeni AMD = OK
    chłodzenie wodne = OK

A jak sprawa z licencją na oprogramowanie, skoro obliczenia będą na 2 kompach? Może to jednak zły pomysł.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat braku płyt głównych obsługujących dwa procesory AMD Phenom II X4 955 w konfiguracji AM3+. Użytkownik rozważał wymianę procesora na model AMD FX-8350 lub Intel i5/i7, jednak dowiedział się, że płyty na dwa procesory są przestarzałe i nieopłacalne. Zamiast tego, zalecano wymianę na jeden mocniejszy procesor, co jest bardziej efektywne kosztowo. Użytkownik korzysta z aplikacji do grafiki 3D, takich jak 3ds Max i Maya, co wymaga wydajnego CPU. Wskazano na możliwość podkręcania procesorów AMD, ale z uwagą na stabilność systemu. Ostatecznie, sugerowano zakup procesora AMD FX-8350 lub FX-8150 oraz odpowiednie chłodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA