logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedroga golarka elektryczna dla wrażliwej skóry - co polecacie?

jarOz22 04 Mar 2005 22:42 72388 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką niedrogą i tanią w eksploatacji golarkę elektryczną kupić do wrażliwej skóry?

Do wrażliwej skóry forumowicze najczęściej polecają Brauna zamiast Philipsa, ale najsilniej wybija się Panasonic jako najlepszy kompromis między dokładnością golenia a brakiem podrażnień [#1287172][#7813028][#9647631] Szczególnie chwalone są modele Panasonic ES7101 i ES8103, bo mają dobrze golić szyję, dawać efekt zbliżony do maszynki żyletkowej i nie podrażniać skóry [#7813028][#9647631][#9802058] Jeśli zależy Ci na niskich kosztach eksploatacji, warto zwrócić uwagę na ceny części zamiennych: w Panasonicu podawano ok. 60 zł za folię i 60 zł za ostrza, wymiana co ok. 2 lata [#7813028] Z kolei przy Philipsach pojawiały się opinie, że są droższe w serwisie i mają drogie noże, a niektórzy odradzali tanie golarki poniżej 150–200 zł [#1287362][#7172391][#4043073] Jeden z użytkowników polecił też Philips HQ6990/16 jako rozsądny kompromis cenowy, ale ogólny ton dyskusji bardziej sprzyja Panasonicowi i Braunowi niż Philipsowi [#7403695][#1287172]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1286996
    jarOz22
    Poziom 2  
    Ma pytanie czy mógłby mi ktoś doradzić jaką kupić nie drogą golarke elektryczną.
    Niedrogą w eksloatacji. No i dodam że mam wrażliwą skóre.

Dzięki za każda odpowiedz :-)
  • REKLAMA
  • #2 1287172
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Używałem Brauna a teraz Philipsa i z doświadczenia uważam, że do wrażliwej skóry lepszy Braun.
  • REKLAMA
  • #3 1287284
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1720
    Na wrazliwa skore najlepszy polsirwel z 2 ostrzami .
  • #4 1287362
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    A ja bym Ci doradził - nie kupuj taniej :)
    bo wywalisz pieniążki w błoto, poniżej 200zł zapomnij o dobrym sprzęcie.
    Ja od lat golę się philipsem z regulowanym dociskiem noży, i jestem zadowolony, chociaż braun jest bardziej markowy i droższy.
    Ja w philipsie musiałem już raz wymienić jedno kółko z nożem koszt ok 40 zł (za jedną sztukę) a maszynka ma trzy. Jednak porządny sprzęt kosztuje :). W rezultacie zaoszczędzisz na czasie i komforcie.
  • #5 1287374
    axxx
    Specjalista AGD
    Nie dla jaj napisalem tego posta tez mam wrazliwa skore mialem philipsa ktorym raz sie tylko ogolilem i mialem wysypke na szyi caly tydzien byl to najdrozszy sprzet 3 nozowy.
  • #6 1287385
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    axxx napisał:
    raz się tylko ogolilem i mialem wysypke na szyi caly tydzien

Nie dziwię się wcale :) zawsze przez pierwsze parę dni będziesz miał podrażnienia zobacz pod dużym powiększeniem, jakie każda maszynka elektryczna robi spustoszenie na skórze.
    później skóra się przyzwyczaja.. spróbuj pogolić zarost na szyi tyłu głowy gdzie robi to fryzjer zobaczysz jak będzie piekło, dlatego że robisz to rzadko. Mówiąc o drogiej maszynce miałem namyśli jest dokładność ścinania zarostu i trwałość noży. poza tym dużą rolę (o ile nie większą) odgrywają tu dobrane do skóry środki po goleniu
  • #7 1287407
    axxx
    Specjalista AGD
    Przyznaje racje co do srodkow ale do golarek niemam przekonania i basta a gole sie prawie codziennie a golarka musialbym 3 razy dziennie muj szwagier starszy odemnie goli sie golarka zasilana bateriami raz na tydzien taki ma za....zarost.

Kłania się mocno ortografia i interpunkcje!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • #8 1292645
    legionalt
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mialem wysypke na szyi caly tydzien byl to najdrozszy sprzet 3 nozowy.
  • #9 1293205
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    mogę Ci zaproponować kupno Philishave HQ444. Zakupiłem taką w zeszłym tygodniu za 177zł - jestem z niej bardzo zadowolony. Dobrze goli jest cicha i lekka.
  • #10 1294184
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Od 2 lat używam akumulatorowego Brauna 5414 z elastyczną głowicą, poprzednio miałem też tej firmy prostszy model ze sztywną głowicą i pojedyńczym ostrzu. Odnoszę wrażenie że ten prostszy model był lepszy. Przy elektrycznych golarkach duże znaczenie ma sam zarost, jego twardość, i kąt pod jakim wyrasta. Nigdy taka golarka nie dorówna dobrej ostrzowej ale dla leniwych i często podróżujących jest niezasąpiona. Jeśli ktoś z twoich znajomych lub w rodzinie używa takiego sprzętu poproś o wypróbowanie oczywiście po zdezynfekowaniu spirytusem . Sam sie przekonasz czy ten model spełni twoje oczekiwania.
  • REKLAMA
  • #11 1294255
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Ja mam skórę verydelikatną i Philishave daje radę (model6426 Quadra Action). Cena około 100 Euro :( , ale kupiłem okazyjnie za 30 zł bo elektronika spalona na węgiel ( nie wiem co gostek tam rzeźbił). Wstawiłem 2 baterie od 8210 (bez obudowy, rzecz jasna) i układ włącz/wyłącz na 4069. Działa bez zarzutu :-D .
  • #12 4043033
    ANONIMOWY
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    witam
    Goliłem sie pare lat braunem 5414 i zachciało mi sie zmienic na philipsa.
    Kupiłem najlepszy model SmartTouchXL HQ 9190 /21 wiec mam porównanie! Musze powiedziec ze philps jest dużo słabszy, słabiej dogala, jest drogi, wielki,droga wymiana noży, teraz kupiłem brauna BRAUN 5874 jest 3 razy tańszy, mniejszy,i lepiej goli, tańsza wymiana el. tnących-polecam Brauna, braun którym sie goliłem do tej pory nie uszkodził sie ani razu co firma to firma
    pozdr Mirek
  • #13 4043073
    filozof16
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Odradzam kopowanie tanich golarek(poniżej 150zł) bo jeśli ktoś ma delikatną skóre to nie polecam.
  • #14 7169977
    Roku
    Poziom 10  
    Hej

odkopię troche stary ale chyba nadal aktualny temat zeby nie zakładać nowego;)

ja postawiłbym na Philipsa może HQ 8290
    ale ostatnio wpadł mi też taki
    Golarka PHILIPS RQ 1075 +STACJA MYJĄCA
    co myslicie o tym modelu ma on troche inny system mocowania głowic wydaję się lepszy tzn dokładnieszy w goleniu bo bardziej przylega ponoc do szyi ?
    choć znalazłem opinie na jednym forum

"Produkt drogi i zaprojektowany pod intensywną reklamę. Bardzo ładny design i to jedyna zaleta. Bardzo trudne czyszczenie na mokro, bo na sucho noże i siatki od wewnątrz niedostępne, głowica najczęściej śmierdzi od gnijących wewnątrz włosów. Reklamowane "aż trzy" noże mają taką samą powierzchnię jak poprzednio jeden, nie ma więc poprawy efektywności golenia. Zbyt słaba blokada głowicy golącej w korpusie powoduje jej wypadanie na posadzkę i zniszczenie, a gwarancja jej nie obejmuje. "Ruchomość" 3 niezależnych elementów głowicy ładnie wygląda w TV, ale niekoniecznie ułatwia golenie. "

ktoś to może zweryfikować ;)
    bo dziwi mnie czy głowice czasem się nie rozbiera ??? w jaki spoób mogą one wypaść?

wiadomo róznie ludzie piszą więc może ktoś ma ten model i może sie on nim wypowiedzieć

jeszcze jedno co myślicie o stacji myjącej - podobno zbędny bajer prawda????

oki dajcie znaka co myślicie może polecacie też coś innego pozdrawiam
  • #15 7170093
    ANONIMOWY
    Poziom 10  
    Tylko Braun - zobaczysz zawiedziesz sie na Philipsie!!
    pozdr
  • #16 7170864
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    ANONIMOWY napisał:
    Tylko Braun - zobaczysz zawiedziesz sie na Philipsie!!
    pozdr

Zwróć uwagę na cenę i dostępność folii i noży. Kupiłem Baruna 370 i nigdzie nie ma noży zapasowych i folii (bo są dwa modele 370, do starszego są a do nowszego nie ma); no, są w sklepie internetowym bauna za 2/3 ceny golarki!
  • #17 7172391
    ANONIMOWY
    Poziom 10  
    To fakt że do nowej 370-tki nie widziałem jeszcze noże ani folii, ja posiadam 5874 i do tej noże + folia kosztują ok 120zł. Ale philips tez ma drogie noże i trzeba wymieniać 3 szt!
  • #18 7390870
    msn_88
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    chce kupic golarke do max 350 zl jaka wybrac??
  • #19 7392842
    polBarca
    Poziom 11  
    mam ten sam problem. a moze panasonic ? ma ktos doswiadczenia z tym sprzetem?
  • #20 7403695
    martinesq
    Poziom 2  
    Panowie ulegałem taki samym dylematom co poprzednicy jeśli chodzi o racjonalny wybór golarki.
    Ja osobiście wybrałem kompromis miedzy ceną a jakością i porwałem się na PHILIPSA HQ6990/16 który kosztował mnie 173 zł z wysyłką (cena sklep ok.270 zł). Moja opinia jako laika w kwestii golarek elektrycznych bardzo pozytywna szczególnie przy moim trudnym zaroście. Zasilanie sieciowo-akumulatorowe, dobra skuteczność golenia, noże teoretycznie do wymiany po ok. 2 latach cena kpl noży to ok. 120 zł. (porównywalne z BRAUN-em koszty eksploatacji). Odetchnąłem z ulgą gdyż nieustanne codzienne zmagania z żyletą to gehenna. Zaletę tej golarki to szybkość ładowania aku. do 1h. Osobiście polecam
  • #21 7703511
    liipaa
    Poziom 10  
    Witam, co sądzicie o tej golarce: PHILIPS HS 8020? Mam dość wrażliwą skórę i jeszcze jedno wiecie może jak z tym żelem, na długo wystarcza i ile kosztuje? pozdrawiam
  • #22 7791048
    peres
    Poziom 11  
    kupiłem Philipsa HQ6990/16 za 200zł nową. Goli rewelacyjne. Jest to moja pierwsza elektryczna maszynka do golenia i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak na tę cenę - naprawde warto.
  • #23 7813028
    3echo
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Tylko PANASONIC.Próbowałem różnych maszynek,ale Panasonic goli zdecydowanie najlepiej.Jak brat się raz golnął moim Panasonic-em to stwierdził,że goli jak Mach3.Philipsa,którego posiada juz nie używa.Też miałem dylemat co kupić.Na początku wybór padł na Philipsa,ale jeszcze zajrzałem na komentarze Panasonica.I tam w przeciwieństwie do innych marek,komentarze były wszystkie pozytywne.Zaryzykowałem i kupiłem model ES7101.Stwierdzam,że lepszego zakupu nie mogłem zrobić.Teraz zalety:
    -Dokładność golenia
    -na mokro i na sucho
    -łatwa w utrzymaniu
    -niskie ceny części zamiennych w porównaniu z konkurencją(folia ok.60zł i ostrza ok.60zł-wymiana co 2 lata według producenta).
    -akumulator długo trzyma
    -Prznajmniej u mnie nie podraznia skóry
    -cena(ok 200zł.)
    Wady:
    -brak
    A jeśli ktoś nie wierzy to proszę zajrzeć na porównywarki cen.
    Aha w sklepach trudno dostępne,a jak są to ceny zabójcze.Polecam sklepy internetowe
  • REKLAMA
  • #24 8563693
    oadi1
    Poziom 1  
    A ja mam stale ten sam problem :( Posiadam twardy zarost, golę się codziennie i do tego nie dokładnie na szyi. Otwarte ostrza np gillette fusion golą dokładnie przez tydzień a później szarpią. Posiadałem już golarki elektryczne panasonic i braun, ale nie byłem z nich zadowolony (dokładność golenia). Wiem, że nie sztuką jest kupić drogą maszynkę ale może ktoś miał podobnie i poradzi mi maszynkę do 250 PLN w którą warto zainwestować. Czekam na wszelkie sugestie. POZDRO
  • #25 8573099
    tobi85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Też się zastanawiam nad kupnem golarki, to będzie moja pierwsza. Skłaniam się ku zakupie jednego z modeli philipsa serii 7000.
    Są to golarki akumulatorowo/sieciowe.
    Czy ktoś się orientuje czy w tych golarkach w przypadku uszkodzeni akumulatora można będzie się nadal golić po podłączeniu do sieci, czy jakiekolwiek uszkodzenie akumulatora jest równoznaczne z wyrzuceniem golarki na śmieci ?
  • #26 8591564
    3echo
    Poziom 15  
    oadi1 pozostaje ci jedynie depilacja
    Ale tak na serio to jeśli chodzi o szyję,to najlepiej goli mój Panasonic(bez podrażnień).Niestety jak się ogolę Gilette to mam czerwone kropy.
    Tak ogólnie to nic nie goli lepiej jak zwykła "jednorazówka" na mokro,ale jak chcesz się golić szybko i bezpiecznie to tylko Panasonic,który na mokro goli niewiele gorzej jak jednorazówka
  • #27 8597039
    Ekspert_Philips
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,

co prawda akumulatorki w golarkach marki Philips nie są awaryjne i klienci rzadko zgłaszają ich uszkodzenia, ale odpowiadając na Twoją wątpliwość: golarka po ewentualnym uszkodzeniu akumulatora będzie działać. Nie zaleca się jednak takiego użytkowania przez dłuższy czas. Golarka nie jest wtedy w pełni sprawna, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie wymiana akumulatora na nowy. Mam nadzieję, że pomogłem, ale jeśli masz więcej pytań dotyczących wybranego przez Ciebie modelu, to zapraszam do kontaktu bezpośredniego na ekspert(_at_)philips.com.
  • #28 9149451
    11pazdziernik
    Poziom 1  
    Szukam dobrej golarki do 500zł. Lubię zarost 2-3mm. Czy istnieją golarki umożliwiające golenie do określonej długości, czy trzeba to robić na oko?
  • #29 9168795
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Z używanych polecam modele 8630 lub 8619 Philishave trwałe i nieźle chodzą pomimo latek. A do tego jest miernik poziomu naładowania akumulatora. Nic bardziej nie denerwuje jak golarka stanie w połowie ogolonej twarzy:)
  • #30 9190294
    3echo
    Poziom 15  
    11pazdziernik napisał:
    Szukam dobrej golarki do 500zł. Lubię zarost 2-3mm. Czy istnieją golarki umożliwiające golenie do określonej długości, czy trzeba to robić na oko?

nie spotkałem się z taką,ale jak chcesz zostawić równy zarost to kup sobie zamiast golarki maszynkę do strzyżenia włosów.Tam ustawisz sobie dowolną długośc.Ja tak robię,ze swoją bródką i jestem hepi,długośc wychodzi idealna.Polecam Philipsa.......niedozaje....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru niedrogiej golarki elektrycznej odpowiedniej dla osób z wrażliwą skórą, z naciskiem na komfort golenia i niskie koszty eksploatacji. Użytkownicy polecają przede wszystkim marki Braun, Philips oraz Panasonic, wskazując na różnice w skuteczności golenia i podatności na podrażnienia. Braun jest często rekomendowany jako lepszy dla skóry wrażliwej, oferując trwałość i tańszą wymianę części, natomiast Philips ma modele z regulowanym dociskiem noży i systemami minimalizującymi podrażnienia, choć bywa droższy w eksploatacji. Panasonic zyskuje uznanie za dokładność golenia, możliwość golenia na mokro i na sucho oraz niskie koszty części zamiennych. Wskazano, że tanie golarki poniżej 150-200 zł mogą powodować podrażnienia i nie spełnią oczekiwań. Ważne jest także stosowanie odpowiednich środków pielęgnacyjnych po goleniu. Modele z funkcją golenia na mokro i z pianką, takie jak Philips Senso Touch 2D RQ1160, są polecane dla skóry wrażliwej. Użytkownicy zwracają uwagę na dostępność i cenę folii i noży wymiennych, które wpływają na koszty eksploatacji. W dyskusji pojawiły się także pytania o możliwość golenia golarką Philips po uszkodzeniu akumulatora oraz o golarki z regulacją długości strzyżenia, gdzie rekomendowane są trymery Philips QT4050. Ogólnie zaleca się inwestycję w golarki w przedziale cenowym około 200-400 zł, które zapewniają komfort i trwałość, a także odpowiednią pielęgnację skóry wrażliwej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA