logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sym SuperFancy 2T - Jak usunąć olej z komory korbowodu?

kacperski5450 28 Cze 2013 15:09 1338 5
REKLAMA
  • #1 12465686
    kacperski5450
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Mam Sym'a SuperFancy i przy wymianie tłoka zobaczyłem, że w miejscu gdzie znajduje się korbowód jest pełno syfu (drobinki pierścieni i tłoka) i mam pytanie jak spuścić olej, który jest tam gdzie korbowód ? bo olej na pewno jest tylko nie wiem jak go spuścić, bo żadnych śrub nie ma na dole silnika. Jest to silnik 2-suwowy. (jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie.) jeśli będą potrzebne zdjęcia to je dołączę :)
  • REKLAMA
  • #2 12465730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12465781
    kacperski5450
    Poziom 11  
    hmmm. ale ja silnika nie wymontowywałem ze skutera więc będzie problem z odwróceniem go. jeśli mam wyssać to przecież nic mi to praktycznie nie da bo opiłki i drobiny zostaną i tak gdzieś na dnie. jeśli jednak uda mi się to zrobić to jaki olej polecacie i ile mam go wlać ?
  • REKLAMA
  • #4 12465981
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Po pierwsze oleju nie powinno być w skrzyni korbowej w tym silniku wiec nie ma śrubki do jego spuszczania. :D Bez demontażu silnika się nie obejdzie. Jedyne oleje jaki się wlewa to tego pojazdu to olej do benzyny (dozownik lub bezpośrednio do baku nie wiem jak jest w tym modelu) oraz olej do przekładni przy tylnym kole.

Ps. żeby uprzedzić ewentualne komentarze typu: "że do WSK lub komara to się olej do silnika wlewało" wyjaśniam, że nie do silnika tylko do skrzyni biegów. Silnik w tych pojazdach był zblokowany ze skrzynią biegów :D
  • REKLAMA
  • #5 12466019
    kacperski5450
    Poziom 11  
    a korbowód nie powinien mieć żadnego smarowania ? troche to niedorzeczne jest ale jeszcze się upewnię czy na pewno nie powinien tam być olej i to rozkręce i wyczyszczę :) dodam, że ten olej trochę benzyną śmierdzi ale to chyba przez to że pierścienie przepuszczały.
REKLAMA