logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić kabel RS232 adapterem Bluetooth w maszynach z WinXP?

ciechann 28 Cze 2013 16:58 1200 0
REKLAMA
  • #1 12482218
    ciechann
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam

Mam taki o to problem.

Wpadlem na pomysl zeby nie latac jak opetany z kablem po warsztacie, wiec zastapie sobie go adatperem rs232 to bluetooth i tu zaczely sie schody.
    Mam maszyny z ktorymi komunikuje laptopem za pomoca portu rs232, z racji tego ze plyty w tych maszynach wlasnie ten port maja do komunikacji. takze uzywam przewodu rs232-rs232, w lapku nie mam protu rs232 wiec uzywam adaptera rs232 - USB. wszystko w takiej konfiguracji dziala bez zarzutu.

Program do maszyn mam na lapku z sytemem winxp, gdzie postawiona jest wirtualna maszyna, a na niej win98 i tam norton oraz pewnie 4dos, bo pliki z tej maszyny wygladaja na 4dos, np .btm. wirtualna maszyna com1 ma ustawiony jako com1 na lapku, w momencie gdy polaczyc sie chce za pomoca bluetootha zmienam w wirtualnej maszynie przypisanie com1 do combt41 na lapku bo pod tym combt laczy mi sie bluetooth.baudrate 19200 w maszynce jest 19200 ale moge ja tez dowolnie zmienic jak cos.

I tak wtykam adapter w port rs232 w maszynie, paruje go z lapkiem wlaczam program na ktorym pracuje z maszynami, w tym momencie zaswieca sie link ligt ciaglym swiatlem czyli komunikacja jest, jednak w momencie gdy chce uzyskac komunikacje z maszyna, uzyskuje komunikat, ze nie ma polaczenia z maszyna. I nie wiem co dalej z tym zrobic jak to ugryzc zeby zadzialalo.

Macie jakiegos pomysla Panowie/Panie ??
  • REKLAMA
REKLAMA