logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acers Aspire 5710Z - Odpala po mocnym dociśnięciu północy

Argennto_1 04 Lip 2013 14:47 1245 6
REKLAMA
  • #1 12486469
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Witam laptop odpala kręci się wiatrak niestety nic na matrycy. Po dosyć mocnym dociśnięciu mostka północnego odpala i działa normalnie. Niestety porządny reflow tego mostka nic nie daje. Pomyślałem że to może złącze procesora nie styka (procesor jest tuż pod mostkiem połączony jednym heatpipem) ale nawet jak nie styka jak to naprawić to BGA a na górze sam socket plastikowy jak to teraz przegrzać czy wymienić grzać od dołu wysoką temperaturą? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Dodano po 1 [minuty]:

Nigdy nie słyszałem o takim przypadku aby gniazdo procesora było uszkodzone a może to coś jeszcze innego.
  • REKLAMA
  • #2 12486582
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 923
    Skuteczna naprawa to wyłącznie nowy Chipset inna jest krótko trwała na parę tygodni.
  • REKLAMA
  • #3 12486689
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Reflow nie zawsze musi pomóc. Ja proponuję reball mostu na ołowiu. Jeśli działa laptop po dociśnięciu to możliwe, że nie trzeba od razu nowego mostu kupować.
  • REKLAMA
  • #4 12487134
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Jak działa po dociśnięciu to logiczne że bga jest ok, problem jest w połączeniu podstawki płytą albo z samą płytą. Całkiem możliwe, że pady pod mostem albo socketem są pourywane.
  • REKLAMA
  • #5 12487292
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Podejrzewam że na 95% reball lub wymiana północy by pomogła. Niestety nie mam takiego sprzętu a klient traktuje lapka "jak się naprawi za grosze ok, jeżeli nie kupię nowy" wymiana układu nie wchodzi w grę tym bardziej że laptop warty 300 zł więcej. A wymiana północy wiąże się z kosztem takim samym jak sprawna używana płyta. Tematu jeszcze nie nie zamykam może coś zdziałam ale szansę są marne.
  • #6 12487942
    waldinhopl
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    nanab napisał:
    Jak działa po dociśnięciu to logiczne że bga jest ok, problem jest w połączeniu podstawki płytą albo z samą płytą. Całkiem możliwe, że pady pod mostem albo socketem są pourywane.

Nie do końca masz rację. Sam rdzeń układu także jest na kulkach. Przypadek z mcp, po dociśnięciu działa, reballing tego układu pomógł na 2h. W czym problem?. Wszystko już jasne. Swoją drogą od reflow do reballingu już nie daleko.
  • #7 12490411
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Faktycznie, o tym zapomniałem. Jednak w takim wypadku chyba ruszył by już po pogrzaniu rdzenia, nie mówiąc o przelucie.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer Aspire 5710Z nie uruchamia się poprawnie, a wentylator działa tylko po mocnym dociśnięciu mostka północnego. Użytkownik podejrzewa problem z połączeniem procesora lub uszkodzeniem gniazda. Proponowane rozwiązania obejmują reballing mostka, wymianę chipsetu lub sprawdzenie połączeń na płycie głównej. Wskazano, że reflow może być niewystarczający, a uszkodzenia mogą dotyczyć padów pod mostkiem lub socketem. Koszty naprawy mogą przewyższać wartość laptopa, co ogranicza możliwości naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA