logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5742 - włącza się na kilka sekund i wyłącza

Sylas25 17 Maj 2014 10:31 2397 4
REKLAMA
  • #1 13608880
    Sylas25
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Mam Acera Aspire 5742. Dostałem go od znajomego którego syn rozbił matrycę i na dodateg prawdopodobnie zrzucił go na podłogę gdyż obudowa dolna była pęknięta. poskładałem go do kupy ale po włączeniu laptop załącza wentylator i chodzi z wentylatorem włączonym kilka sekund po czym się wyłącza. Komputer ma procesor i3 więc myślę że grafika jest wbudowana w procesor. Pamięci sprawdzałem i są ok. dokładny opis na obudowie to 5742-6846 i pod spodem jest model no. PEW71. Ktoś pomoże czego szukać lub jak sprawdzić czemu nie wstaje??
  • REKLAMA
  • #2 13608968
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Sylas25 napisał:
    Ktoś pomoże czego szukać lub jak sprawdzić czemu nie wstaje??

Trzeba wykonać diagnostykę, pomiary.
    Jeśli sprzęt po upadku niewykluczone usterki laminatu pod mostem.
    Co sprawdziłeś, wykluczyłeś?
  • REKLAMA
  • #3 13609031
    Sylas25
    Poziom 12  
    Powierzchownie oglądałem elementy, sprawdziłem pamięci i procesor. też mi się wydawało że ewentualnie most północny może być uszkodzony albo wyrwane pady pod nim. podgrzałem most hotem ale nic z tego. Kbc raczej wykluczam bo laptop żyje, ładuje baterie i reaguje na przycisk POWER. Myślę że stoi na POST tylko niewiem na czym. Mam kartę diagnostyczną ale niestety nie obsługuje chyba nowszysch modeli bo mam oczekiwanie na sygnał CLK.
  • REKLAMA
  • #4 13609087
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Sylas25 napisał:
    sprawdziłem pamięci i procesor.

W jaki sposób?
    Sylas25 napisał:
    podgrzałem most hotem ale nic z tego.

Podgrzanie nic nie da, trzeba by zdemontować układ i wykonać inspekcję pod układem.
    Sylas25 napisał:
    Mam kartę diagnostyczną ale niestety nie obsługuje chyba nowszysch modeli bo mam oczekiwanie na sygnał CLK.

Jaką?

Bios zrobiony?
    Jaki prąd pobiera płyta?
    Kompletne oznaczenie płyty?
    Wykonane pomiary?
  • #5 13609102
    Sylas25
    Poziom 12  
    Zdemontuję układ tylko dopiero w poniedziałek. Biosu też nie robiłem bo myślałem że skoro laptop został uszkodzony mechanicznie to bios się nie skasuje ani nie uszkodzi. Nie mam zasilacza serwisowego. Mam zamówiony i myślę że na poniedziałek do mnie dojdzie. Kompletne oznaczenie płyty dodam za godzinkę bo nie jestem w domu.
REKLAMA