logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć energię czynną i bierną na wykresie mocy?

mysi 04 Lip 2013 17:55 6756 6
  • #1 12487037
    mysi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem, mianowicie w trakcie odpowiedzi ustnej o mocach czynnej, biernej itp. dostałem pytanie, i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie.

mając naszkicowany wykres mniej więcej taki jak ten (bez opisów, same przebiegi prądu, napięcia oraz mocy

zostałem zapytany gdzie na tym wykresie jest energia czynna oraz bierna oraz zostałem naprowadzony przykładem wykresu ruchu jednostajnego V(t) i tym, że jest to podobne do obliczania wyznaczenia drogi z wykresu (chodzi o to, że droga to pole pod wykresem)

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
  • #2 12487117
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    mysi napisał:
    Witam, mam problem, mianowicie w trakcie odpowiedzi ustnej o mocach czynnej, biernej itp. dostałem pytanie, i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie.

mając naszkicowany wykres mniej więcej taki jak ten (bez opisów, same przebiegi prądu, napięcia oraz mocy

przedmiotowy wykres przedstawia, m. in. wykres mocy chwilowej;
    p(t) = u(t)•i(t),
    dwójnika przy wymuszeniu sinusoidalno zmiennym;
    u(t) = Um•sin(ω•t + ψU).

mysi napisał:
    zostałem zapytany gdzie na tym wykresie jest energia czynna oraz bierna oraz zostałem naprowadzony przykładem wykresu ruchu jednostajnego V(t) i tym, że jest to podobne do obliczania wyznaczenia drogi z wykresu (chodzi o to, że droga to pole pod wykresem)
    Dokładnie, a z mojej strony podpowiedź: kłania się interpretacja geometryczna całki oznaczonej - w sensie Riemanna - za stosowny przedział całkowania.
    To tyle ode mnie i o więcej tu nie pytaj... :shock:

mysi napisał:
    Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
    Nie dziękuj z góry, ponieważ Twoje doły - w niewiedzy - zadołują Cię na dobre... :idea:

Pozdrawiam
  • #3 12487200
    mysi
    Poziom 2  
    Quarz napisał:
    Dokładnie, a z mojej strony podpowiedź: kłania się interpretacja geometryczna całki oznaczonej - w sensie Riemanna - za stosowny przedział całkowania.

Wiem jak wygląda interpretacja geometryczna całki oznaczonej, domyślam się że chodzi o pole pod wykresem mocy (nad wykresem jeżeli fragment wykresu jest ujemny) i moje pytanie brzmi: które pole (część dodatnia czy ujemna) jest energią bierną a które czynną? Gdy odpowiedziałem że pole w części dodatniej to czynna, a w części ujemnej to energia bierna to mi powiedział że nie.
  • #4 12487233
    Quarz
    Poziom 43  
    mysi napisał:
    Quarz napisał:

Wiem jak wygląda interpretacja geometryczna całki oznaczonej, domyślam się, że chodzi o pole pod wykresem mocy (nad wykresem jeżeli fragment wykresu jest ujemny) i moje pytanie brzmi: które pole (część dodatnia czy ujemna) jest energią bierną a które czynną? Gdy odpowiedziałem, że pole w części dodatniej to czynna, a w części ujemnej to energia bierna to mi powiedział że nie.
    Wiesz, ale - co widać - nie wiesz, skoro użyłeś tu formy przypuszczającej...
    Forum nie jest miejscem do pobierania 'Nauk u Podstaw' - od tego jest szkoła/uczelnia, podręczniki, itp.
  • #5 12487249
    mysi
    Poziom 2  
    ale ja nie chce pobierać nauk u podstaw, chcę się po prostu dowiedzieć które pole to energia czynna a które to bierna a nie jak się liczy całkę oznaczoną
  • #6 12487257
    Quarz
    Poziom 43  
    mysi napisał:
    ale ja nie chce pobierać nauk u podstaw, chcę się po prostu dowiedzieć które pole to energia czynna a które to bierna a nie jak się liczy całkę oznaczoną
    Pisownia ohydna - patrz wyżej...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji energii czynnej i biernej na wykresie mocy chwilowej. Użytkownik zapytał, jak interpretować pole pod wykresem, wskazując, że energia czynna odpowiada części dodatniej, a energia bierna części ujemnej. Odpowiedzi na forum sugerowały, że interpretacja ta jest błędna, a użytkownik został zachęcony do samodzielnego poszukiwania wiedzy w literaturze i na wykładach, zamiast polegać na forum jako źródle podstawowych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA