logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szczelna obudowa rack na PC ATX z ochroną przed kurzem i pyłem

Kowalikow 04 Lip 2013 20:41 2322 12
  • #1 12487572
    Kowalikow
    Poziom 9  
    Witam

Dostałem nietypowe zadanie od swojego szefa .. mianowicie mam zmontować "serwerek" - w środku mocniejszy pecet - ale w obudowie rackowej.

Problem w tym ze na PC sie znam a na serwerach nie bardo.

Prosił bym o pomoc w znalezieniu obudowy która :

1. Pomieści standardowa płytę atx, zasilacz jak w PC,
    2. Będzie zabezpieczona przed kurzem i pyłem - "serwer" będzie stal w piwnicy, wilgoć raczej mu nie grozi ale kurz i pyl tak
    3. By miała dobre chłodzenie

nie musi być konkretny model możne być nazwa firmy/firm na których stronach mogę poszukać
  • #2 12489677
    aThena2rat
    Poziom 10  
    Chcesz kupić podzespoły PC i wrzucić je do obudowy rackowej?
    Szczerze Ci powiem, że lepiej wrzucić wszystko do serwerowej obudowy desktopowej. Chyba, że wszystko ma wisieć w szafce.

Ewentualnie zakup profesjonalnego serwera rackowego (choćby poleasingowego z pełną gwarancją, jeśli zostałeś ograniczony budżetem).
  • #3 12489780
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Obudowy rackowe standardu ATX, czyli 4U są drogie i raczej marnej jakości. Zdecydowanie nie opłaca się takiego rozwiązania budować. Poleasingowy serwer z gwarancją to najlepsze rozwiązanie.
  • #4 12490780
    Kowalikow
    Poziom 9  
    Witam

Sek w tym ze on ma stanąć w istniejącej szafie a bebechy muszą być od pc bo będą odtwarzać muzykę wideo i sterowanie oświetleniem a taki "dydykowany" serwerek kosztuje kolo 18 tyś (już sprawdzałem :( )
  • #5 12491241
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Można zakupić obudowę 4U-500 Codegen , ewentualnieLinkl lub Link
  • #6 12491243
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ależ przecież możesz kupić serwer w obudowie rackowej już za 2kzł, opisz co ten serwer ma robić, jakie masz części, które musisz zastosować. Czy masz jakieś dedykowane urządzenia sterujące? Opisz dokładnie co ma on robić i w jaki sposób.
  • #7 12495622
    Kowalikow
    Poziom 9  
    Hej

Sek w tym ze minimalna specyfikacja softu który ma tam być to :

- Intel Mainboard
    - Intel CPU Xeon Quad Core 3,2 GHZ
    - Raid System (Raid 1, Mirror )
    - 2 Harddrives 500GB with 7200rpm
    - 4GB RAM
    - GeForce GTX470 320 bit Graphics Card 1280MB Ram
    - Pixel Shader / Vertex Shader 3.0
    - Windows XP Professional or Windows 7 64Bit Professional

Dedykowany serwer od coolux-a kosztuje majątek a na kompie ma być możliwość odpalenia jeszcze paru innych rzeczy.

Ale chyba znalazłem rozwiązanie :

Link

w wersji MB. Co o tym sadzicie ?

Zastanawiam się tylko .. nad zasilaczem do tej karty potrzeba porządną 550
  • #8 12495815
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Aha, czyli po prostu ma komputer być złożony zgodnie z oficjalnymi wymaganiami producenta, tak? Czyli będzie PandoraBox Player chodził na tym? + cośtam. Generalnie obudowy ATX 4U są bezzasadnie drogie, 700 zł za obudowę wartą 99zł to stanowcza przesada. To już idąc tym tropem można kupić zwykłą obudowę i położyć na półkę rack.

Karta graficzna to nieporozumienie do tego typu zastosowań. Napisz dokładniej co to ma robić. Bo GTX470 to 3 letnia karta, teraz można podobną wydajność osiągnąć z modelu, który pobiera połowę mniej prądu. Mało tego, może się okazać że wymagane funkcje zapewnia model znacznie tańszy, nie wymagający nawet wentylatora do chłodzenia.
  • #9 12495894
    Kowalikow
    Poziom 9  
    Hej

Gdyby to ode mnie zależało tez bym tak zrobił. ale ma być ładnie profesjonalnie .. ale nie za drogo ... a tak się nie da :( :D

dobrze ze ja za to nie place bo wyszło mi :

11 tys za dwa kompy :D :

Dysk SEAGATE 500 GB, 64 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - ST500NM0011
    Płyty główne Intel socket 1155 GIGABYTE GA-Z77X-UD5H Z77 s.1155.
    Procesory Intel socket 1155 Intel Core i5-3570 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.
    Nagrywarki LiteOn DVDRW+- iHAS120 SATA OEM Black.
    Zasilacze komputerowe Seasonic G-Series G-550 SSR-550RM 80Plus Gold 550W.
    Karty graficzne PCI-E ASUS GTX560Ti 1024MB 256bit PCI-E DirectCU II z NVIDIA GeForce Experience.
    Karty graficzne PCI-E MSI GTX570 1280MB DDR5 320bit PCI-e Twin Frozr II OC z NVIDIA GeForce Experience.
    DDR3 Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX.
    Systemy Operacyjne MS Windows 7 Professional OEM SP1 64-bit PL

wejdzie w ta obudowę standardowy zasilacz atx ?
  • #10 12496203
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Dysk i karty graficzne z czapy niestety. Tutaj powinny być zastosowane dyski Streamingowe. Czyli takie jak do rejestratorów CCTV. takie co mają obniżony pobór energii - to wbrew pozorom bardzo ważne.

Płyta solidna, procesor mocny, ramu dosyć - tutaj nie mam zastrzeżeń. Nagrywarka to nagrywarka - jakaś musi być. A wszystkie są tak samo z chin.

Karty graficzne niestety z czapy kompletnie. Rozumiem, że będziesz podłączał dużo monitorów, a nie będziesz na tym grał. Jak nie będziesz grał to nie potrzeba super mocnego procesora, a potrzeba dużo gniazdek na monitory. Jak wspomniałeś krata musi mieć wsparcie dla SM3.0 obecnie wszystkie karty mają - nawet te za 200zł. więc każda karta spełnia podane warunki. Jeżeli masz zamiar włożyć 2 karty do 1 komputera to potrzebujesz już mocniejszego zasilacza niż 550W. Dodatkowo absolutnie nie ma szans, żeby fabryczne systemy chłodzenia tych kart poradziły sobie z pracą 24/7. To po prostu nie ten segment rynku - inne materiały, inne rozwiązania. Zdecydowanie należy celować w chłodzenie pasywne.

Zasilacz to kolejna ciężka kwestia. Ten podany to bardzo porządna jednostka. Na pewno wystarczy do zasilenia tego komputera. Pytanie tylko jak z jej długowiecznością. Czy nie zapcha się kurzem zbyt szybko? Czy będzie poprawnie pracować przy niedostatecznym chłodzeniu? Albo co się z nim stanie za 3 lata nieprzerwanej pracy?

Opisz dokładnie akie programy będą pracować i jakie są wymagania tych programów.
  • #11 12497366
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Dyski proponuje te: ST1000VM002 lub ST3500312CS. Mogą pracować non stop i nie grzeją się.
  • #12 12501350
    Kowalikow
    Poziom 9  
    hejka :D

to tak :

kompy będą dwa :

1. pierwszy do obsługi oświetlenia - nie musi byc mocny ale wole żeby miał te same parametry w razie czego (by były "redundantne" )
    2. drugi będzie korzystał z coolox playera i będzie miał jedna kartę wezmę ta mocniejsza (msi) kumpel zajeżdża model 256 bit i chwali to chłodzenie. komp na szczęście będzie wyświetlał tylko wieczorem obrazy , ale tak będą chodzić 24/7.
    3. dyski wymienię jednak na : Dysk SEAGATE 1 TB, 64 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3
    ST1000VX000 - skoro dedykowany do monitoringu to pociągną bez problemów :D THX zen3X :)

co do obudów skłaniam sie ku tej ipc-611 ma dodatkowe filtry i wentylator wywiewający. Ciekawe ze dopiero jak wpisałem w wujku Google "obudowy przemysłowe" to zaczął pokazywać co chciałem

co do niezawodności ... na pewno będę musiał co parę miesięcy do nich zajrzeć i wyczyścić dałem tez znać szefowi ze to jest sprzęt pc i po 3 latach możne sie okazać ze trzeba będzie coś wymienić :D

Dzięki wszystkim za pomoc D: ale jeśli macie jeszcze jakieś rady dla mnie coś ze sprawdzonego sprzętu zamiast tego co podałem to dajcie znać :D
  • #13 12988707
    IT-RN
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    może cos z tych: infotronik.pl/index.php?cPath=217

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje obudowy rackowej dla standardowej płyty ATX, która będzie chronić przed kurzem i pyłem, a także zapewni dobre chłodzenie. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak zakup serwera poleasingowego, który może być bardziej opłacalny. Wskazano na problemy z jakością obudów rackowych ATX, które są drogie i często niskiej jakości. Użytkownik planuje zbudować dwa komputery: jeden do obsługi oświetlenia, a drugi do odtwarzania multimediów. Wybór padł na obudowę IPC-611 z dodatkowymi filtrami i wentylatorem. Dyski twarde zostały zmienione na modele dedykowane do monitoringu, co ma zapewnić ich niezawodność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA