logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor THOMSON 39FU5253 - brak sygnału z anteny DVB-T, co robić?

DjHonda 06 Lip 2013 00:19 5631 11
REKLAMA
  • #1 12491848
    DjHonda
    Poziom 9  
    Witam, mam o to taki problem.
    Parę dni temu zakupiłem telewizor THOMSON 39FU5253 i posiada wbudowany dekoder tylko, że przy podłączeniu anteny zewnętrznej, antena nie ściąga wszystkich kanałów telewizji naziemnej, tak jak by słaby zasięg był, np. są wszystkie 22 kanały, ale większość z nich przerywa, skacze, piszczy, robi się ciemny ekran i wskakuje "BRAK SYGNAŁU", po czym dany kanał pojawia się i dzieje się to samo. Co to może być? Czy to dekoder w telewizorze jet uszkodzony? Dodam, że testowałem tą antenę na dwóch innych starszych telewizorach i przy podłączeniu dekodera antena ściągała wszystkie kanały bez problemu. Robiłem też taki test, że telewizor podłączałem pod inne anteny w domu i jest to samo. Gdzie bym też nie ustawił anteny, to dzieje się to samo, już nie wiem co dalej robić? Antena jest zewnętrzna DVB T. W domu wszystkim na tej antenie działa, nawet jak bym ją dał na podłogę, to działa od razu, a u mnie na tym telewizorze nie chce ściągać wszystkich kanałów. Może kupić dekoder? Ale dekoder już w nim jest, więc nie wiem co teraz?
  • REKLAMA
  • #2 12491859
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Reklamuj telewizor. Masz 10 dni na zwrot. Albo wymień na inny.
  • #3 12491900
    suiyan01
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Szkoda, że nie napisałeś gdzie mieszkasz. W telewizorze masz na pewno możliwość wyświetlenia wielu parametrów odbieranego sygnału, takich jak np. siła sygnału, ilość korygowanych błędów itp.
    Modelu twojego telewizora nie znam, jednak stawiam w ciemno możliwość przesterowania. Występują wtedy takie właśnie objawy.
    Mam nadzieję, że podzielisz się z nami zdobytą wiedzą.
  • #4 12491908
    DjHonda
    Poziom 9  
    suiyan01 napisał:
    Szkoda, że nie napisałeś gdzie mieszkasz. W telewizorze masz na pewno możliwość wyświetlenia wielu parametrów odbieranego sygnału, takich jak np. siła sygnału, ilość korygowanych błędów itp.
    Modelu twojego telewizora nie znam, jednak stawiam w ciemno możliwość przesterowania. Występują wtedy takie właśnie objawy.
    Mam nadzieję, że podzielisz się z nami zdobytą wiedzą.

Mieszkam na wsi koło Inowrocławia ale tylko ja mam taki problem.Jeśli chodzi o siłę sygnału to jak patrzę na te co nie chodzą to mają 100 % a JAKOŚĆ SYGNAŁU 0 a jak sprawdzam te chodzą to mają tak samo więc już nic z tego nie rozumie.Jak kupie dekoder to może to coś zmieni ? czy dekoder odpali na tym telewizorze jak już w nim takowy jest ?. Telewizor to THOMSON 39FU5253 co to znaczy przesterowania ? nie znam się zbytnio na tym.
  • REKLAMA
  • #5 12491930
    suiyan01
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jeśli masz przesterowaną głowicę, a tak może być, to należy zastosować tłumik. Na dzień dobry spróbuj odebrać coś na zwykłym drucie. Nie napisałeś nic o instalacji antenowej, czy jest ze wzmacniaczem, czy tylko z symetryzatorem, ani też z którego nadajnika odbierasz sygnał. Na pewno ostatnią rzeczą którą powinieneś zrobić, to zakup dekodera do nowego telewizora.
  • #6 12492873
    Karoltgvb
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ja bym złożył reklamację. Przecież istnieje możliwość, że dekoder w tym telewizorze jest po prostu zepsuty. Nie kupuj nowego dekodera skoro kupiłeś nowy telewizor który posiada dekoder.
  • REKLAMA
  • #7 12492980
    DjHonda
    Poziom 9  
    Z reklamacją jest lipa bo jak telewizor przyszedł to nie odbierałem go osobiście dopiero po dwóch tygodniach został podłączony.Antena już ma ma wbudowany wzmacniacz.Sygnał odbieram z konina.Tak jak już wspomniałem antena była testowana na innych telewizorach i była w tym samym miejscu i co się okazało ? na innych telewizorach wszystko ściągało i grało idealnie.Myślałem też że może antena jest źle ustawiona ? ale nic z tego już dawałem ją wszędzie i totalna porażka.
  • #8 12492985
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    DjHonda napisał:
    Antena już ma ma wbudowany wzmacniacz.
    Wywal wzmacniacz i załóż symetryzator.
    Ile masz km do nadajnika ?
  • #9 12494817
    DjHonda
    Poziom 9  
    Jakieś 60 km tylko że coś musi być z telewizorem nie tak skoro w domu wszystkim chodzi a mi nie
  • REKLAMA
  • #10 12494934
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    DjHonda napisał:
    na innych telewizorach wszystko ściągało i grało idealnie.Myślałem też że może antena jest źle ustawiona ? ale nic z tego już dawałem ją wszędzie i totalna porażka.
    Co to za pisanie, że na innych ściągało i grało? To czas przeszły. Teraz inny TV pod tą podłączony gra?
  • #11 12508143
    roki1460
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    kolego telewizor z dekoderem dvbt wymaga wlasciwej anteny zewnetrznej najlepiej kierunkowej ze wzmacniaczem zamontowanej najlepiej na dachu kierunkowe anteny optikum sa ok
  • #12 12535318
    DjHonda
    Poziom 9  
    Problem ustąpił więc tak chyba z 5 razy zmieniałem wejście antenowe od telewizora i nic aż w końcu włożyłem sam kabel do wejścia od telewizora i od razu wszystkie kanały śmigają bez problemu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem THOMSON 39FU5253, który nie odbiera sygnału z anteny DVB-T, mimo że antena działa poprawnie na innych telewizorach. Wskazano na możliwość przesterowania głowicy telewizyjnej, co może powodować zakłócenia sygnału. Użytkownik testował różne anteny i ustawienia, jednak problem nadal występował. Sugerowano sprawdzenie instalacji antenowej, a także ewentualne usunięcie wzmacniacza. Ostatecznie, po zmianie wejścia antenowego, problem został rozwiązany, a telewizor zaczął odbierać wszystkie kanały bez zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA