Po wyłączeniu prądu Windows (XP Pro) po uruchomieniu znalazł ponownie kartę sieciową ( Intel Pro ...#2 ) do której musiałem ponownie wpisać ustawienia (mam stały-zewnętrzny nr IP ). Przy wpisaniu takiego samego numeru jak miałem, przy zatwierdzaniu wyskakuje komunikat "Adres IP 217.......... wprowadzony dla tej karty sieciowej jest już przypisany w tym komputerze innej karcie Intel Pro. Karta Intel Pro jest ukryta dla folderu Połączenia sieciowe, ponieważ nie znajduje się fizycznie w komputerze lub jest niedziałającą kartą starszego typu. Jeżeli ten sam adres zostanie przypisany obu kartom i obie zostaną uaktywnione, tylko jedna z nich będzie korzystać z tego adresu. Może to doprowadzić do niepoprawnej konfiguracji systemu". I na tych numerach nie działa Internet. Karty Intel Pro ( bez #2 ) nie widać w Menedżerze urządzeń . Nie widać jej także po wybraniu Pokaż ukryte urządzenia. Nie widać jej także w trybie awaryjnym.
Jak usunąć tą nieistniejącą kartę abym mógł wpisać poprzedni nr IP ( jest mi on niezbędny ) ?.
Janusz
PS.
Problem jest częściowo rozwiązany. JUŻ MI SIĘ ŁĄCZY NA TYM NUMERZE IP.
Po kilkukrotnym wpisywaniu numerów IP ( na IP lokalne - na ktorych się łączył bez problemów , i na zewnętrzne - na których był opisywany problem ) okazało się że wpisywałem stary nr bramki ( kilka miesięcy temu zmienili mi numery ) który zapamiętałem i po sprawdzeniu w wiadomościach od Admina dopiero zobaczyłem że to był poprzedni.
Ale pozostał problem że przy każdej zmianie numeru ( zmieniam dość często z wewnętrznego-lokalnego IP na IP zewnętrzny-globalny ) na zewnętrzny wyskakuje komunikat że jest on już przypisany .
Jak usunąć tą ukrytą ( ale widzianą przez system ) kartę ?
PS 2
Dopiero winsockxpfix.exe POMÓGŁ !!. Co prawda usunął wszystkie numery-adresy ale po wpisaniu już nie zgłasza błędu że jest on już przypisany innej karcie.
Jak usunąć tą nieistniejącą kartę abym mógł wpisać poprzedni nr IP ( jest mi on niezbędny ) ?.
Janusz
PS.
Problem jest częściowo rozwiązany. JUŻ MI SIĘ ŁĄCZY NA TYM NUMERZE IP.
Po kilkukrotnym wpisywaniu numerów IP ( na IP lokalne - na ktorych się łączył bez problemów , i na zewnętrzne - na których był opisywany problem ) okazało się że wpisywałem stary nr bramki ( kilka miesięcy temu zmienili mi numery ) który zapamiętałem i po sprawdzeniu w wiadomościach od Admina dopiero zobaczyłem że to był poprzedni.
Ale pozostał problem że przy każdej zmianie numeru ( zmieniam dość często z wewnętrznego-lokalnego IP na IP zewnętrzny-globalny ) na zewnętrzny wyskakuje komunikat że jest on już przypisany .
Jak usunąć tą ukrytą ( ale widzianą przez system ) kartę ?
PS 2
Dopiero winsockxpfix.exe POMÓGŁ !!. Co prawda usunął wszystkie numery-adresy ale po wpisaniu już nie zgłasza błędu że jest on już przypisany innej karcie.