logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEW MILDTON 200 – Wasze doświadczenia, jakość dźwięku i dobór wzmacniacza do domu

arturssp 14 Mar 2003 11:42 24746 9
REKLAMA
  • #1 126891
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam:)
    Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o kolumnach NEW MILDTON 200??
    Tzn jakie jest Wasze zdanie na ich temat??
    Bo moge kupic takie za 300zł za pare....
    Chodzi o zastosowanie w domu.... ale jak z ich jakoscia??
    Ogolnie - powiedzcie co o nich sadzicie:)
    Te ktore moge kupic sa w stanie idealnym - nigdy nie przeciazone, praktycznie jak nowki. I jaki do tego wzmacniacz???
    Pozdrawiam All:))
  • REKLAMA
  • #2 127188
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    To to samo co milton 110 tylko bez przełączników bass 30 cm 80 lub 100 watt średni 80 watt 16 cm wysoki gdwk 9/80/6 80 watt wszystkie 8 ohm lepszy (więcej i niższy) bass niż w altusach 140 skrzynia tych samych wymiarów dość dobra zwrotnica 6/18/6/12 db/okt lepsza niż w altusach 140 wady w skrzyni brak odbicia lustrzanego przedniej ścianki 2 lewe lub jak kto woli 2 prawe kolumny (głośniki rozmieszczone niesymetrycznie ) można powiększyć skrzynie do 80 litrów netto (dorobić podstawkę)powiększyć bass-reflexy są 6 cm na 7lub 8 cm średnicy wewnętrznej bez siatek,można wymienić kable choćby na alphardy 1.5 mm2 z miedzi beztlenowej,wzmocnić konsrukcję skrzyni jej sztywność.Powyższe wady(nie wszystkie na raz oraz kilka innych nie wymienionych ) występowały w prawie całej starszej ofercie tonsilu.To dobre kolumny dla osób z mniejszą ilością pieniędzy ,a za tę sumę warto je kupić tym bardziej że zna się ich historię
  • REKLAMA
  • #3 127237
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Dzieki za odpowiedz:) Czyli ogolnie nie sa to najgorsze kolumny:) I jesli mowisz ze warto je kupic za ta cene, to je kupie:) a ich przeszlosc znam, wiem ze nigdy nikt z nich nie wyciskal "siudmych potow", graly max z 1/3 mocy. Wiec ok, jesli warto, to kupuje :) Dzieki jeszcze raz za odpowiedz :)
    Pozdro All
  • #4 127670
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    OK twoje pieniądze twój towar, warto i jeszcze wzmacniacz
  • #5 661649
    arturo248
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam... Ja osobiście posiadam takie kolumny. Na początku myślałem, że nie da się niczego z nimi zrobić. Odwiedziłem parę stron i okazało się, że można. Dorwałem klej do drewna i posklejałem na nowo obudowę... czyli wszystkie połączenia desek okleiłem nie żałując sobie kleju. zalałem okrągłą zaślepkę z tyłu obudowy (zasilanie kolumny). Wszystkie przewody wymieniłem na 2,5 mm2 linka. Uszczelniłem obręcze głośników. Wysokotonowe wymieniłem na olejowe.

Zacząłem słuchać......... poprawa była zaskakująca, zniknęły trzaski obudowy, dzwięk z głośników był o wiele wyraźniejszy, ale to nie wszystko:

Głośnik niskotonowy nie wytrzymał takiego napięcia (szczelność obudowy rozwaliła gąbkę "resor" membrany) Ze starości gąbka była bardziej delikatna niż papier.

Odstawiłem głośniki niskotonowe do naprawy: wymiana membrany, gąbki, i przy okazji cewki (Mały koszt - 50 zł za 2 głośniki).

W czasie naprawy głośników wykleiłem wnętrze obudowy filcem o grubości 15 mm (tylko boki).

Zlikwidowałem siatki na bass refleksach w ich miejsce zamontowałem gładkie metalowe wyloty (obręcze).

Zamontowałem odnowione niskotonowce i włączyłem muzykę.....

Efekt był imponujący, zupełnie nie te kolumny.
    Bas był o wiele głębszy, nic nie dudniało i nie stukało.
    Przerubka opłacała się...

Jeżeli ktoś ma odwagę pokombinować to plecam...

Pozdrawiam ALL. Arturo
  • #6 1158223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 1158845
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Kolumny mildton są bardzo dobrymi kolumnami tyle że jak każde mają jakąś wadę:jest nią mało sztywna obudowa którą koniecznie trzeba wzmocnić i także w środku wymienić kabelki telefoniczne na jakieś "ludzkie" o dużym przekroju.
  • #8 4338572
    bbujakowski
    Poziom 11  
    Witam!
    Ja mam Alton 110W. Konstrukcja pudeł chyba taka sama. Arturo powiedz mi co mam zrobić, żeby ulepszyć moje kolumny takimi ekonomicznymi sposobami jak Ty? Myślisz, że powinienem zrobić to samo co Ty?
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 4820964
    baloo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    macie może pomysł gdzie można dobrze (podkreślam bo zależy mi na jakości) naprawić głośniki w Warszawie?
    Posiadam NEW MILDTON 200 - zawieszenia basu - reszta działa bez problemów.
  • #10 4826978
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Za 300 zł bierz te kolumny chłopie, opłaca się tym bardziej że są to Tonsile .
    Na twoim miejscu bym się nie zastanawiał.

"macie może pomysł gdzie można dobrze (podkreślam bo zależy mi na jakości) naprawić głośniki w Warszawie?
    Posiadam NEW MILDTON 200 - zawieszenia basu - reszta działa bez problemów "

Zawieszenia może Ci wymienic fachowiec z elki. Majkel Sony się nazywa.
    Naprawia głośniki na oryginalnych częsciach i nie drogo, wiele osób z elektrody go poleca, ja również z czystym sumieniem.
    Pozdrawiam ;-)

Podsumowanie tematu

✨ NEW MILDTON 200 to kolumny głośnikowe o konstrukcji zbliżonej do Milton 110, wyposażone w głośnik niskotonowy 30 cm (80 lub 100 W), średniotonowy 16 cm oraz wysokotonowy GDWK 9/80/6, wszystkie o impedancji 8 Ω. Charakteryzują się dobrym basem, lepszym niż w Altusach 140, oraz solidną zwrotnicą 6/18/6/12 dB/okt. Wady to niesymetryczne rozmieszczenie głośników w obudowie oraz mała sztywność skrzyni, którą zaleca się wzmocnić i uszczelnić, np. klejem do drewna i filcem wewnątrz. Wymiana fabrycznych kabli na przewody o większym przekroju (np. 1,5 mm² lub 2,5 mm² miedź beztlenowa) poprawia jakość dźwięku. Wysokotonowe warto wymienić na olejowe dla lepszej reprodukcji. Naprawa głośników niskotonowych, w tym wymiana zawieszeń (resorów) i cewek, jest możliwa i niedroga. Do wzmacniaczy rekomendowane są modele o mocy około 80–150 W, np. NAD 4x150 W. Za cenę około 300 zł para tych kolumn jest opłacalnym zakupem do użytku domowego, szczególnie jeśli kolumny są w dobrym stanie technicznym i nie były przeciążane. W Warszawie polecany jest fachowiec zajmujący się naprawą głośników na oryginalnych częściach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA