logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo fh 12 1997r. - zapala się kontrolka check i nie działa pedał gazu.

JTTrans-jacek 08 Lip 2013 21:13 5691 7
REKLAMA
  • #1 12500948
    JTTrans-jacek
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam. Mam taki problem z volvo fh 12 420KM z 1997roku- nagle zapala się kontrolka check i nie działa pedał gazu . Dopiero po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu zaczyna działać na jakiś czas , Proszę o pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

Stało się tak niedawno po wymianie pompowtrysków. Również spalanie ma wysokie bo około 39 l i jest słaby . Czy ma to jakiś związek z pedałem gazu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12501013
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 462
    " Wymigaj" kody błędów, przycisk jest pod pokrywą na środku konsoli, trzeba odkręcić dwie śrubki.
  • REKLAMA
  • #3 12501921
    Johnny Bravo
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam. Ja twierdzę że masz do wymiany pedał gazu .Tak miałem u siebie. Jak będziesz kupował ,to nie kupuj podróbek bo się nie sprawdzają.
  • #4 12509494
    JTTrans-jacek
    Poziom 9  
    A czy możecie podpowiedzieć jak wyregulować pompowtryskiwacze w takim volvo, założyłem pompy po naprawie a autko pali tyle samo co przed i jest słabe, kopcenie się uspokoiło
  • REKLAMA
  • #5 12530589
    JTTrans-jacek
    Poziom 9  
    Sprawdziłem ile razy miga kontrolka check. A więc na zgaszonym silniku raz długo i dwa krótko. Na zapalonym raz długo i cztery krótko, także pięć długo i raz krótko , cztery długo i sześć krótko. Proszę o rozszyfrowanie kodów usterek. Jest to silnik D12A 420 KM 1997r. Pozdrawiam.
  • #6 12532458
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1717
    12- przełącznik biegu jałowego

14- przekaźnik zasilania dla jednostki sterującej ECU

46- aktywny sygnał hamulca postojowego (w pojazdach wyposażonych w automat kod ten oznacza że aktywny jest sygnał skrzynia biegów w położeniu neutralnym)

51- to kod informacyjny cruise control pozycja "ON"

46 oraz 51 to kody informacyjne.
  • #7 12533418
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 462
    Wykasuj kody: na wyłączonym zapłonie wciskasz i trzymasz wciśnięty przycisk "Check Engine", włączasz zapłon, czekasz 10 sekund, puszczasz przycisk i wyłączasz zapłon. Kody wykasowane. Jeździsz trochę i za jakiś czas sprawdzasz jakie błędy się pojawią. W ten sposób eliminujesz stare, nieistotne błędy.

Kod 12 - uszkodzony pedał gazu - do wymiany - polecam oryginał, podróbki są tanie, ale niewiele warte.
  • REKLAMA
  • #8 12533481
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1717
    MACIEK_M napisał:
    polecam oryginał, podróbki są tanie, ale niewiele warte.
    Nie inaczej, lepiej dołożyć i mieć dobry komponent niż po krótkim czasie mieć znów kłopoty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Volvo FH 12 z 1997 roku, gdzie zapala się kontrolka check, a pedał gazu przestaje działać. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu pojazdu problem ustępuje na krótki czas. Po wymianie pompowtrysków zauważono również wysokie spalanie wynoszące około 39 l oraz osłabioną moc silnika. Użytkownicy sugerują wymianę pedału gazu oraz podają kody błędów, które mogą wskazywać na uszkodzenia. Wskazówki dotyczące kasowania kodów błędów oraz regulacji pompowtryskiwaczy również zostały udzielone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA