logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 500GB - dysk widoczny jako 128GB w WinXP Sp3 i bios

zb1g 08 Lip 2013 22:10 1803 5
REKLAMA
  • #1 12501234
    zb1g
    Poziom 2  
    Dobry wieczór,

od kilku godzin borykam się z problemem. Kupiłem nowy dysk, jak w temacie, i postanowiłem postawić na nim Win XP Sp3, podczas instalacji, instalator widział najpierw cały dysk, który podzieliłem na dwie partycje 200GB i resztę. Jednak przy formatowaniu wyrzucił błąd, że nie uruchomione jest urządzenie SCSI lub SATA. Po restarcie dysk widoczny był już tylko jako 128GB, po przełożeniu do innego komputera (również z Win XP SP3) jest tak samo zarówno w systemie, w biosie, TestDisku etc....

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
  • REKLAMA
  • #2 12501284
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Podepnij dysk do innego komputera i daj screena z zarządzania dyskami (tego dysku).
    Daj tak że jego smart z Crystal Disk Info.
  • REKLAMA
  • #3 12501353
    zb1g
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką reakcję.

Screen:

Crystal:

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12501398
    zb1g
    Poziom 2  
    mam Viktorię ale nie wiem jak sprawdzić ustawienie HPA? Można szerzej?

____
    edit:

próbowałem NHPA w MHDD - fail
    następnie w HDD Capacity Restore - tu program pokazywał fabryczną pojemność ale podczas restore wyrzuca taki komunikat:

Niestety po restarcie wraca do poprzedniego stanu.

Powtórzyłem operację, po czym założyłem partycję i uruchomiłem pełen format, trochę to potrwa, więc dopiero jutro wrócę do tematu.

___
    edit2:

Po pełnym formacie, zrobiłem restart i dysk pokazał się w pełnym rozmiarze. Jednakże obawiam się, że gdy włożę go do docelowego komputera, ten znowu rozpozna go jako 128GB. Dodam, że docelowy PC wyposażony jest w mobo Gigabyte GA-K8NF-9, z którą, jak zauważyłem, jest sporo problemów jeżeli chodzi o dyski SATA
  • #6 12504104
    zb1g
    Poziom 2  
    Przełożyłem ww. dysk do komputera z płytą Gigabyte GA-K8NF-9 (z najnowszym biosem) i niestety bez zmian nadal widzi go jako 136GB. Pomocy, brakuje mi pomysłów!
REKLAMA