logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 160GB SATA II - niewidoczny w Mój komputer na Windows XP SP2

macio8888 01 Lis 2007 08:30 1105 6
  • #1 4435620
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    Kupiłem wczoraj dysk Seagate 160gb SATA II. Zworke na dysku ustawiłem na ograniczenie, aby wykrył mi komputer, w którym mam SATA. W biosie dysk jest wykrywany, natomiast w Windows w menadzeze urzadzen jest wykryty sterownik i dysk, ale dysku nei ma w moim komputerze. Wszystkie sterowniki sa ściągniete ze strony producenta płyty głównej, którą jest MSI KT 4ultra.
    Co zrobić, zeby dysk był normalnie wykrywany w moim komputerze?

pozdrawiam, macio8888
  • Pomocny post
    #2 4435621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4435625
    macio8888
    Poziom 22  
    A jak ją zrobić?

Dodano po 8 [minuty]:

Wszedłem w zarzadzanie komputerem --zarzadzanie dyskamie, ale tam dysku SATA nie ma..są tylko partycje na zwykłym dysku :(
  • #4 4435677
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Cytat:
    Wszedłem w zarzadzanie komputerem --zarzadzanie dyskamie, ale tam dysku SATA nie ma..są tylko partycje na zwykłym dysku

A partycji jako obszaru nie przydzielonego o wielkości tego dysku co dołożyłeś nie widać.
    Jak jest to zrób format tej partycji nie przydzielonej
  • #5 4436030
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Cytat:
    zarzadzanie dyskamie, ale tam dysku SATA nie ma

O ile rozumiem to pierwszy dysk jest ATA i on funkcjonuje normalnie.
    Trzeba zacząć niestety od przejrzenia Instrukcji obsługi , potem zajrzeć do BIOS-u i sprawdzić czy kontroler S-ATA jest włączony.
    Jeżeli w czasie uruchamiania komputera jeszcze przed uruchomieniem Windows pojawi się informacja o obu dyskach to dopiero wtedy
    można wejść w zarządzanie komputerem i zarządzić nowym dyskiem.
    Jeżeli podałbyś dokładny model płyty MS-xxxx można by podpowiedzieć dokładnej.

P. [/b]
  • #6 4436213
    se-ko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    zainstaluj sobie PM Partition Magic i zobacz co wyświetla. Załóż tam partycję.
  • #7 4437767
    macio8888
    Poziom 22  
    Problem rozwiązany - nie wiem jak ale działa. Nie było dysku w "zarzadzaniu dyskami" i nagle sie pojawił, po którymś odinstalowaniu i zainstalowaniu sterowników...

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam, macio8888

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk Seagate 160GB SATA II i ustawił zworkę na ograniczenie, aby był wykrywany przez komputer z kontrolerem SATA. Dysk był widoczny w BIOS-ie oraz w Menedżerze urządzeń Windows XP SP2, jednak nie pojawiał się w "Mój komputer" ani w zarządzaniu dyskami. Problem polegał na braku partycji lub nieprzydzielonym obszarze na nowym dysku. Zalecano sprawdzenie, czy kontroler SATA jest włączony w BIOS-ie oraz utworzenie i sformatowanie partycji na dysku za pomocą narzędzi takich jak PM Partition Magic lub wbudowane zarządzanie dyskami. Ostatecznie problem rozwiązał się po kilkukrotnym odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu sterowników płyty głównej MSI KT4 Ultra, po czym dysk pojawił się w systemie i był dostępny do zarządzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA