Witam . Mam problem ze swoją wieżą. Od 3 lat nie czytała płyt. Ostatnio więc zabrałem sie za naprawę tej wieży . odkurzyłem ją, laser przeczyściłem. Ale wieża dalej nie odczytywała płyt. więc zacząłem kombinować. Zauważyłem taki malutki potencjometr na płytce obok lasera, przekręciłem go dosłownie minilmalnie w lewo aż go zablokowało. Odpaliłem wieżę no i laser ożył zaczytało płytę tylko jest jeden problem strasznie dziwnie czyta tę płyte( przerywa) ale jak leciutko dotknąłem tego potencjometra to odrazu dzwięk się zmienił i był czyściutki, ale po chwili znowu zaczęło przerywać. Z kolei jak przekręciłem tym potencjometrem troszeczkę w prawo to laser znowu przestał czytać, tylko raz obkręcił pltą i tyle. Wylutowałem ten potencjometr i dzieję się tak samo, laser sie podnośi opada, obraca płytką raz i tyle. Zupełnie nie wiem o co chodzi. Wiem napewno że laser jest dobry, wylutowałem ten potencjometr i napewno go wymienie bo przy wylutowywaniu sie rozleciał złożyłem go ale nie wiem jaka jest jego rezystancja. Czy może ktoś wie jaki potencjometr trzeba tam wsadzić ? LAser ma oznaczenie KSS 213C. Proszę o pomoc, Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam