logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator ESC Redox 40A - Jaki tranzystor w stopniu mocy.

tomcio450 12 Lip 2013 07:38 2976 2
REKLAMA
  • #1 12512426
    tomcio450
    Poziom 10  
    Witam szanownych kolegów. Przekopałem już różne fora poświęcone modelarstwu oraz odpytywałem wujka Google ale bez rezultatu. Zwracam się więc z pytaniem do fachowców. Upalił mi się tranzystor w regulatorze silnika bezszczotkowego. Awaria nastąpiła podczas prób modelu na ziemi więc szybko odłączyłem zasilanie od regulatora. Po wylutowaniu uszkodzonego tranzystora silnik startuje ale regulatora i tak nie mogę używać bo mam osłabioną jedną fazę.
    Na tranzystorze jest napis: 83T03GH. Zna ktoś ten tranzystor albo ma jakiś katalog? Na pewno istnieją jakieś zamienniki.
    Poniżej umieszczam zdjęcie stopnia mocy regulatora. Regulator ESC Redox 40A - Jaki tranzystor w stopniu mocy.
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 12512528
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam - ten tranzystorek to jest AP83T03gh . Jego parametry ; VGS- 20V ID- 75A
    Rds- 0,006 oma N-FET. Jako zastępczy polecam IRLR6225pbf -jest do kupienia
    tu ; www.tme.eu/pl
    Pozdrawiam.
  • #3 12512554
    tomcio450
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź oraz polecenie zamiennika. Szczerze mówiąc zastanawiałem się właśnie nad tym tranzystorem ale nie znając parametrów oryginału to byłoby wróżenie z fusów. Dodam jako przestrogę dla innych posiadaczy tych regulatorów że uszkodzenie nastąpiło po zaprogramowaniu timingu silnika na fast. Wcześniej było ustawienie normal oraz krótko na slow. Regiel napędzał silnik Copterx 430xl o mocy (podobno) 230W. Teoretycznie nie powinno nic się stać ale... Albo regulator nie posiada parametrów deklarowanych przez producenta albo silnik potrafi wyciągnąć więcej mocy. Dziwi mnie jednak fakt że spalił się tylko jeden tranzystor. W jednej sekcji są 4 sztuki jednak brak jest rezystororów na wyrównujących prąd tak jak ma to miejsce we wzmacniaczach czy zasilaczach. Z analizy mojego przypadku wynika że tranzystor o najmniejszej rezystancji w sterowaniu fazą przejął więcej prądu jednocześnie uwalniając odrobinę dymu. Także ostrzegam użytkowników regli tej firmy aby lepiej nie zmieniali timingu silnika.

Jeśli nikt nie ma nic do dodania temat uważam za zamknięty.
REKLAMA